13 Μαρτίου 2015

Ασφάλιση ΙΚΑ Σερβιτόρου

Σερβιτόρος με ατομική σύμβαση εργασίας 5νθήμερη , ωράριο τρίωρο, αμοιβή 340 ευρώ το μήνα και πακέτο κάλυψης 101. Πως θα υπολογιστούν τα ένσημα του; Βάσει των δεδομένων της πρόσληψης η βάσει τεκμαρτού ημερομισθίου ; Εν συντομία μπορούμε να υπολογίζουμε ΙΚΑ σε τετράωρα τρίωρα κτλ η πάντα οκτάωρα και ας εργάζονται με μειωμένο ωράριο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με τον κανονισμό ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οι σερβιτόροι περιλαμβάνονται στους εργαζόμενους που θεωρείται ότι αμείβονται με κυμαινόμενες αποδοχές, εξ’ αιτίας του γεγονότος των φιλοδωρημάτων που δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια. Για αυτό το λόγο τους κατατάσσει στους εργαζόμενους των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί τεκμαρτού ημερομισθίου. Σύμφωνα με την τελευταία σχετική απόφαση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (10/2013) το τεκμαρτό ημερομίσθιο των σερβιτόρων εστιατορίων και συναφών καταστημάτων άνευ μουσικών οργάνων είναι 40,45 και 34,69[1] για τους βοηθούς, ενώ για τα αντίστοιχα καταστήματα με μουσικά όργανα κλπ. είναι 44,06 και 37,13[2] αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον ίδιο κανονισμό ισχύουν μεταξύ άλλων και τα εξής:

- Η κατάταξη ισχύει τόσο για τον υπολογισμό των μηνιαίων εισφορών Ι.Κ.Α. -Ε.Τ.Α.Μ., όσο και για τον αυτοτελή υπολογισμό των εισφορών για τα δώρα εορτών (Χριστουγέννων - Πάσχα) και το επίδομα αδείας.

- Η κατάταξη είναι ανεξάρτητη από τη διάρκεια της ημερήσιας απασχόλησης και σ' αυτήν περιλαμβάνονται οι χορηγούμενες παροχές σε είδος (τροφή, κατοικία, κ.λπ.), τα επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου, οι υπερωρίες, κ.λ.π.

- Εάν οι κατώτατοι μισθοί ή τα κατώτατα ημερομίσθια, που προβλέπονται από τις οικείες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας,(Γενική και Ειδικές), συμπεριλαμβανομένων και των γενικών επιδομάτων που χορηγούνται σε όλους ανεξαιρέτως τους μισθωτούς, οι οποίοι υπάγονται στην εκάστοτε ισχύουσα οικεία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αναπροσαρμοστούν κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους, , τότε χωρεί αυτόματη κατάταξη στις ασφαλιστικές κλάσεις που εμπίπτουν οι νόμιμοι αυτοί μισθοί ή τα ημερομίσθια (Υ.Α. αριθ.Φ.11321/15456/1077/24.7.2012- ΦΕΚ 2266/τ.Β 72012)

- Κέντρα διασκεδάσεως θεωρούνται τα προσφέροντα μουσική δια μουσικών οργάνων και, προκειμένου περί χορευτικών κέντρων, και δια μουσικών μηχανημάτων.

- Για τους αμειβόμενους με κυμαινόμενες αποδοχές μισθωτούς, ολόκληρη η εισφορά υπέρ ΔΛΟΕΜ 2% (εργοδότη 1% και ασφ/νου 1%) βαρύνει τον εργοδότη, σύμφωνα με την 68623/10394/17-11-58 Απόφαση Υπουργού Εργασίας (εγκ. Ι.Κ.Α. - Ε. Τ.A.M. 464/58, Γ.Ε. 201777/ΦΕ 211/11-2-77).

Επίσης προβλέπεται ότι ο παραπάνω τρόπος ασφάλισης δεν ισχύει:

■ Για τους αμειβόμενους αποκλειστικά και μόνο με σταθερές αποδοχές, οι οποίες όμως δεν πρέπει να είναι κατώτερες των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (Γενική και Ειδικές).

■ Για τους αμειβόμενους με σταθερές αποδοχές και ποσοστά, φιλοδωρήματα κ.λ.π. (π.χ. περιοδεύοντες πωλητές, πλασιέ), όταν οι σταθερές αποδοχές τους υπερβαίνουν τις τεκμαρτές, της κλάσης κατάταξης τους. Σ' αυτήν την περίπτωση, ασφαλίζονται επί των σταθερών αποδοχών τους (άρθρο 18 παρ. 6 του ΚΑ. Ι.Κ.Α. -Ε.Τ.Α.Μ.).

Κατά συνέπεια με βάση τα παραπάνω και τα εκτιθέμενα στο ερώτημα, το ασφαλιστικό ημερομίσθιο δεν μπορεί να υπολείπεται των παραπάνω αναφερόμενων τεκμαρτών ημερομισθίων, ανεξαρτήτως των ωρών εργασίας των εργαζομένων αυτών.


[1] 12η και 10η ασφαλιστική κλάση αντίστοιχα

[2] 13η και 11η ασφαλιστική κλάση.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.