22 Ιανουαρίου 2015

Υπολογισμός πτυχίου σε μισθό

Υπάλληλος εργάζεται σε εμπορική εταιρεία ως βοηθός λογιστή 15 έτη με σύμβαση αόριστου χρόνου. Κατά το 14ο  χρόνο πήρε πτυχίο οικονομικής σχολής ΤΕΙ το όποιο δεν κατείχε πριν. Αμειβόταν με τον βασικό μισθό. Η Εταιρεία υποστηρίζει ότι λόγω κατάργησης των συμβάσεων δεν το δικαιούται. Τι ισχύει αν ο εργαζόμενος δεν έχει υπογράψει νέα σύμβαση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με την υποπαράγραφο ΙΑ.11 του άρθρου πρώτου του Ν 4093/2012 (ΦΕΚ Α΄ 222/12.11.2012) θεσπίστηκαν και ισχύουν τα εξής, ως προς τα κατώτατα όρια αποδοχών:

Μέχρι τη λήξη της περιόδου οικονομικής προσαρμογής που προβλέπουν τα Μνημόνια που προσαρτώνται στο Ν 4046/2012 και οι επακολουθούσες τροποποιήσεις αυτών καθορίζεται ο νόμιμος κατώτατος μισθός υπαλλήλων και το ημερομίσθιο εργατοτεχνιτών ως εξής:

(α) Για τους υπάλληλους άνω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 26,18 ευρώ.

(β) Για τους υπάλληλους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 22,83 ευρώ.

Προσαυξήσεις:

i) Ο κατά τα άνω κατώτατος μισθός των υπαλλήλων άνω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών άνω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

ii) Ο κατά τα άνω κατώτατος μισθός των υπαλλήλων κάτω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 10% για μία τριετία προϋπηρεσίας και για προϋπηρεσία 3 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών κάτω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως δύο τριετίες και συνολικά 10% για προϋπηρεσία 6 και άνω ετών.

iii) Οι ως άνω προσαυξήσεις προϋπηρεσίας καταβάλλονται σε εργαζόμενο με προϋπηρεσία σε οποιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε ειδικότητα, για μεν τους εργατοτεχνίτες μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους, για δε τους υπαλλήλους μετά τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας τους και ισχύουν για την συμπληρωθείσα υπηρεσία την 14.2.2012 (ημερομηνία της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου).

Πέραν της μηνιαίας τακτικής προσαύξησης λόγω προϋπηρεσίας καμία άλλη προσαύξηση δεν περιλαμβάνεται στον νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο.

Πηγή: ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ 2013 σελ. 734, 3η έκδοση, ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλου δεν λαμβάνεται πλέον υπόψη το κριτήριο του πτυχίου ΑΕΙ ή άλλου εκπαιδευτικού ή επαγγελματικού τίτλου (σχετική απόφαση Π.Υ.Σ. αρ. 6 της 28.2.2012).

Σημειώνεται ότι αν στη σύμβαση του μισθωτού αναφέρεται ξεχωριστός όρος βάσει του οποίου προκύπτει η υποχρέωση του εργοδότη να προβεί σε αύξηση του μηνιαίου μισθού του μισθωτού, ύστερα από την απόκτηση πτυχίου, τότε ο όρος αυτός μπορεί να έχει ισχύ και να είναι δεσμευτικός για τον εργοδότη. Στην αντίθετη περίπτωση ο εργοδότης δεν υποχρεούται στη χορήγησης επιδόματος λόγω λήψης πτυχίου από τον μισθωτό.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.