16 Ιανουαρίου 2015

Φορολογία δωρεών σε ΝΠ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

Παρακαλώ όπως με ενημερώσετε σχετικά με τις φορολογικές υποχρεώσεις Ν.Π.Ι.Δ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εισπράττει διάφορες δωρεές κατά τη διάρκεια του έτους από Φ.Π και άλλα Ν.Π. Συγκεκριμένα, υπάρχει υποχρέωση καταβολής φόρου δωρεών από το Ν.Π που εισπράττει τη δωρεά; Αν ναι, ποια είναι η προθεσμία και διαδικασία απόδοσης του φόρου; Υπάρχει κάποιο αφορολόγητο όριο στη δωρεά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι συνδρομές μελών που εισπράττουν τα ΝΠ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για την εξυπηρέτηση του σκοπού τους δε θεωρούνται εισόδημα και συνεπώς δεν υπόκειται σε φορολογία εισοδήματος. 

Περαιτέρω, τυχόν χρηματικές δωρεές που γίνονται προς ΝΠ μη κερδοσκοπικά, τόσο από φυσικά όσο και από άλλα ΝΠ, υπόκεινται σε φορολογία κεφαλαίου (ΚΝ 2961/2001). Ειδικότερα, η φορολόγηση δωρεών προς ΝΠ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ανέρχεται σε 0,5% επί του ποσού, ύστερα από αφαίρεση αφορολογήτου 1.000 ευρώ κατ’ έτος (περ. α, παρ. 2, του άρθρου 43).

Η βεβαίωση και απόδοση του σχετικού φόρου στο δημόσιο γίνεται με την υποβολή δήλωσης (στο τμήμα κεφαλαίου της αρμόδιας ΔΟΥ του δωρεοδόχου, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση, του ΝΠΙΔ) εντός 6 μηνών από την παράδοση σε αυτόν, του αντικειμένου της δωρεάς (παρ. 5, του άρθρου 86, του ΚΝ 2961/2000).

Τονίζεται δε, τέλος, ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. βα, της παρ. 2, του άρθρου 43, προβλέπεται απαλλαγή στη φορολόγηση δωρεών χρηματικών ποσών από ανώνυμους ή μη δωρητές, εφόσον οι δωρεές αυτές διοργανώνονται πανελλαδικά με την πρωτοβουλία φορέων για σκοπούς αποδεδειγμένα φιλανθρωπικούς.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.