5 Δεκεμβρίου 2014

Έκδοση στοιχείων από ταξιδιωτικό πρακτορείο

Ταξιδιωτικό πρακτορείο στην Ελλάδα μεσολαβεί για την πώληση δωματίων Ξενοδοχείου σε πελάτες. Αυτή η πράξη σύμφωνα με τον κώδικα δεν θεωρείται πακέτο ταξιδιών. Ποιος είναι ο ορθός τρόπος έκδοσης στοιχείων και τι στοιχεία πρέπει να εκδώσει το πρακτορείο προς τον πελάτη ή προς το ξενοδοχείο, ώστε να εισπράξει την αμοιβή της μεσιτείας αλλά και την αμοιβή για λογαριασμό του Ξενοδοχείου; Το ξενοδοχείο επίσης τι στοιχεία θα εκδώσει ; Γενικά ποια είναι η σωστή διαδικασία της απεικόνισης αυτής της δραστηριότητας; (Μεσιτεία ταξιδιωτικού πρακτορείου για την ενοικίαση δωματίων ξενοδοχείων κ.λπ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πράγματι με τις διατάξεις της παρ. 5, του άρθρου 43, ορίζεται ότι δεν υπάγονται στο ειδικό καθεστώς οι αμοιβές των πρακτορείων ταξιδιών που προέρχονται από υπηρεσίες που αυτά παρέχουν αποκλειστικά, ως μεσολαβητές με προμήθεια. Επομένως, στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει, ακολουθώντας τις γενικές διατάξεις, να εκδοθεί τιμολόγιο για την συγκεκριμένη παροχή υπηρεσίας προς το εκάστοτε ξενοδοχείο. Αντί του τιμολογίου μπορεί να εκδίδεται και εκκαθάριση, μία για κάθε μήνα, ανά ξενοδοχείο – πελάτη με βάση τα οριζόμενα στις παρ. 7 & 8, του ΚΦΑΣ. Επισημαίνεται ότι για τα ποσά που λαμβάνει το πρακτορείο για τις κρατήσεις των δωματίων οφείλει να εκδίδει αποδείξεις λιανικών συναλλαγών προς του πελάτες – ιδιώτες ή τιμολόγιο αν πρόκειται για υποκείμενους απεικόνισης συναλλαγών.

Τονίζεται δε, τέλος, ότι με τις διατάξεις του Ν 4308/2014 (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα) καταργούνται από 1.1.2015, οι οικείες διατάξεις του ΚΦΑΣ και αντικαθίστανται από αντίστοιχες του ως άνω νόμου. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη «νέα», νομοθεσία που θα εφαρμόζεται από 1.1.2015, δεν διαφοροποιούνται τα όσα αναφέρονται ανωτέρω βάσει των άρθρων 8, 9 και 13 του Ν 4308/2014.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.