27 Νοεμβρίου 2014

ΦΠΑ ακινήτου επενδυτικού αγαθού

Ξενοδοχειακή επιχείρηση ανεγείρει ξενοδοχειακό συγκρότημα σε ιδιόκτητο οικόπεδο. έκανε έναρξη εργασιών το έτος 2011. έχει τύχει επιστροφής ΦΠΑ επενδυτικών αγαθών. το πρώτο τιμολόγιο για την κατασκευή το έλαβε στις 20/12/2011.ποτε πρέπει να λειτουργήσει η επιχείρηση (ολόκληρη η τμήμα της) για να μην είναι αναγκασμένη να επιστρέψει τον ΦΠΑ που της έχει επιστραφεί?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 33 του κώδικα ΦΠΑ για τα αγαθά επένδυσης, η έκπτωση του φόρου που ενεργήθηκε υπόκειται σε πενταετή διακανονισμό με αφετηρία το έτος χρησιμοποίησης τους. Ο διακανονισμός ενεργείται κάθε έτος για το ένα πέμπτο (1/5) του φόρου που επιβάρυνε το αγαθό, ανάλογα με τις μεταβολές του δικαιώματος έκπτωσης.

Περαιτέρω σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 30 ειδικά, για τα αγαθά επένδυσης, το δικαίωμα έκπτωσης κρίνεται οριστικά κατά το χρόνο έναρξης χρησιμοποίησης των αγαθών αυτών.

«Στην περίπτωση που αγαθά επένδυσης χρησιμοποιούνται, τόσο για τους σκοπούς των δραστηριοτήτων του υποκειμένου στο φόρο, όσο και για ιδιωτική χρήση του ίδιου ή του προσωπικού του, ή, γενικότερα για σκοπούς άλλους από της επιχείρησης, ο Φ.Π.Α. που βαρύνει τις δαπάνες που συνδέονται με τα επενδυτικά αυτά αγαθά εκπίπτει μόνο κατ’ αναλογία του ποσοστού της χρησιμοποίησής τους για τους σκοπούς των δραστηριοτήτων της επιχείρησης.

Οι μεταβολές στην αναλογία χρήσης των αγαθών επένδυσης που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο λαμβάνονται υπόψη υπό τους όρους που προβλέπονται στα άρθρα 31 και 33».

Κατά συνέπεια θα πρέπει εντός του διαστήματος της πενταετίας να αποδεικνύεται η χρησιμοποίηση του ακινήτου στην άσκηση φορολογητέας δραστηριότητας, από το χρόνο έναρξης της χρησιμοποίησης του και μετά.

Τέλος σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 7 ως παράδοση αγαθών υποκείμενη σε φόρο θεωρείται μεταξύ άλλων και η χρησιμοποίηση του ακινήτου για οποιονδήποτε σκοπό ξένο προς την επιχείρηση.

Με βάση αυτό το δεδομένο και λαμβάνοντας υπόψη και την παρ. 1β του άρθρου 6 σύμφωνα με την οποία θεωρείται ότι πραγματοποιείται πρώτη εγκατάσταση σε ακίνητο κατά το χρόνο που συμπληρώνεται τετραετία, από την ημερομηνία αποπεράτωσης της οικοδομής (για οικοδομές οι οποίες αποπερατώθηκαν από 1.1.2011 και εφεξής. Για τις οικοδομές που αποπερατώθηκαν έως 31.12.2010, ως χρόνος έναρξης της τετραετίας θεωρείται η 1.1.2011) θεωρούμε ότι θα πρέπει εντός αυτού του χρονικού διαστήματος των 4 ετών από την ημερομηνία αποπεράτωσης της οικοδομής, που τεκμαίρεται ότι δεν μπορεί να είναι μεταγενέστερη από αυτή της άσκησης του δικαιώματος έκπτωσης του φόρου, αυτή να χρησιμοποιηθεί για την άσκηση φορολογητέας δραστηριότητας.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.