5 Νοεμβρίου 2014

Απασχοληση σαν μισθωτος και σαν ελευθερος επαγγελματιας στην ιδια επιχειρηση

Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου το πως θα φορολογηθούν τα εισοδήματα. Το θέμα είναι πραγματικό και το κοιτάμε από τη μεριά της Εργατικής Νομοθεσίας και Φορολογικά για την εταιρεία. Εργαζόμενοι εργάζονται ως Μισθωτοί, αμειβόμενοι με το μισθό της ΕΓΣΣΕ. Για μια πρόσθετη απασχόληση διαφορετικού αντικειμένου από τη μισθωτή εργασία και για δουλειά Π.Υ που θα κάνουν βράδια και Σαββατοκύριακα θα παίρνουν διπλάσια-τριπλάσια μηνιαία αμοιβή (είπε η Διοίκηση) με ΤΟΥ (θα κάνουν έναρξη) από τις Αποδοχές σαν Μισθωτοί. Το βλέπετε Εφικτό τι προβλήματα υπάρξουν ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Από την εργατική νομοθεσία δεν τίθεται περιορισμός στην άσκηση ανεξάρτητης επιχειρηματικής δραστηριότητας, από πρόσωπο που ήδη απασχολείται σε εργοδότη με σύμβαση εξαρτημένης απασχόλησης. Συνεπώς, οι εν λόγω μισθωτοί μπορούν να προβούν σε έναρξη επαγγέλματος στην ΔΟΥ και να δηλώσουν το επάγγελμα παροχής υπηρεσιών που πρόκειται να ασκήσουν. Είναι προφανές, για τις υπηρεσίες που θα παρέχουν στο πλαίσιο της άσκησης αυτού του επαγγέλματος θα εκδίδουν τιμολόγια προς τους πελάτες τους οι οποίοι είναι υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών, και αποδείξεις λιανικών συναλλαγών προς τους ιδιώτες.

Κατά τη γνώμη μας, είναι σκόπιμο στην περίπτωση που οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται προς το πρόσωπο που αποτελεί ταυτόχρονα και εργοδότη τους, να υφίσταται έγγραφη συμφωνία παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών. Στην συμφωνία αυτή, θα πρέπει να καθορίζονται με ακρίβεια και σαφήνεια τόσο οι όροι της ανεξάρτητης αυτής συνεργασίας, όσο και ο τρόπος υπολογισμού της αμοιβής. Θεωρούμε δε απαραίτητο για την αποφυγή τυχόν παρερμηνειών, η φύση της εργασίας που θα παρέχεται από τους μισθωτούς από την ανωτέρω σύμβαση, να είναι διαφορετική από εκείνη που εκτελείται καθημερινά στο πλαίσιο της εξαρτημένης απασχόλησης τους. Παράγοντες όπως: η ύπαρξη επιπλέον πελατών (πέραν του εργοδότη), η μη τήρηση συγκεκριμένου ωραρίου, τόπου εργασίας κ.λπ. ενισχύουν το χαρακτηρισμό αυτό της σύμβασης ως παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών και διασφαλίζουν την επιχείρηση – εργοδότη σε τυχόν ελέγχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΣΕΠΕ.

Ως προς το φορολογικό σκέλος από τη πλευρά του μισθωτού, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, το εισόδημά του δεν μπορεί να φορολογηθεί ως εισόδημα από μισθωτή εργασία, οπότε θα φορολογηθεί υποχρεωτικά ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (περ. στ, παρ. 2, του άρθρου 12, του Ν 4172/2013).

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.