14 Οκτωβρίου 2014

Ειδικό καθεστώς ΦΠΑ - ενεχυροδανειστήριο

Θέλω να με βοηθήσετε να καταλάβω πως φορολογούνται οι μεταπωλητές που παραδίδουν μεταχειρισμένα αγαθά (ενεχυροδανειστήριο), το όποιο έχει ενταχθεί στο καθεστώς του περιθωρίου κέρδους. Το ερώτημα μου αφορά την πώληση και πώς αποτυπώνεται στο βιβλίο, στην εκκαθαριστική φπα, και στο Ε3.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ένταξη μεταπωλητή μεταχειρισμένων αγαθών στο ειδικό καθεστώς των διατάξεων του άρθρου 45 του Ν 2859/2000 (ΦΠΑ) γίνεται με δήλωση έναρξης εργασιών ή μεταβολών - μετάταξης προς την αρμόδια ΔΟΥ, πριν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα φορολογικά στοιχεία στη περίπτωση υπαγωγής στο ειδικό καθεστώς εκδίδονται κανονικά σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΑΣ. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, ο υποκείμενος στο φόρο αναλαμβάνει την πρόσθετη υποχρέωση της αναγραφής στα φορολογικά στοιχεία που εκδίδει: α) ως τιμή πώλησης, το άθροισμα της καθαρής αξίας μαζί με τον αναλογούντα ΦΠΑ, επί της οποίας υπολογίζεται και β) της φράσης «Ειδικό καθεστώς περιθωρίου κέρδους – Μεταχειρισμένα αγαθά, βάσει των διατάξεων του άρθρου 45 του Ν 2859/2000» (περ. στ, παρ. 9, άρθρο 6, του ΚΦΑΣ).

Όσον αφορά την τήρηση των βιβλίων, ο εν λόγω μεταπωλητής έχει την υποχρέωση να τηρεί για τις πράξεις που διενεργεί σύμφωνα με το ειδικό καθεστώς του άρθρου 45, ειδικό βιβλίο (βλ. και Εγγ. Δ15Β 1046771 ΕΞ 14.3.2013), στο οποίο να καταχωρίζει ξεχωριστά κατ’ είδος, ποσότητα και αξία κάθε αγαθό που αγοράζει ή παραδίδει. Με τον τρόπου αυτό είναι δυνατό να υπολογιστεί το περιθώριο κέρδους και κατ’ επέκταση η φορολογητέα αξία του αγαθού σε κάθε πώληση.

Το καθεστώς του άρθρου 45 είναι προαιρετικό για τον υποκείμενο στο φόρο μεταπωλητή και συνεπώς μπορεί σε κάθε παράδοση αγαθού, να εφαρμόσει το κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, έστω και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του καθεστώτος του περιθωρίου κέρδους. Στην περίπτωση αυτή όμως δεν δικαιούται να εκπέσει τον ΦΠΑ που έχει επιβαρύνει την αγορά των αγαθών αυτών. Τέλος, είναι σκόπιμο για την πληρέστερη ενημέρωση του ειδικού βιβλίο να αναγράφεται η παρατήρηση ότι τα συγκεκριμένα αγαθά επωλήθησαν με το κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Η συμπλήρωση της περιοδική δήλωσης ΦΠΑ γίνεται με την καταχώριση του κέρδους (τιμή πώλησης μείον αξία αγοράς) στον κωδ. 303 και του αναλογούντος φόρου στον κωδ. 333 (βλ. Πολ. 1104/1995). Ισχύει και για το νέο έντυπο «Δήλωση ΦΠΑ» που θα τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2015. Όσον αφορά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε3, διευκρινίζεται ότι δεν παρουσιάζει κάποια ιδιαιτερότητα, καθώς αναγράφονται οι πραγματικές αξίες αγοράς και πώλησης των αγαθών στους σχετικούς κωδικούς του εντύπου. Η υποβολή δε των καταστάσεων φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών (Πολ. 1022/2014) θα πρέπει να συντάσσεται βάσει των εκδοθέντων στοιχείων πώλησης και των στοιχείων δαπανών που λαμβάνονται. Συνεπώς, για τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών που εκδίδονται, καθώς και για τις του τίτλους κτήσης στην περίπτωση των αγορών από ιδιώτες, οι εν λόγω καταστάσεις θα υποβάλλονται συγκεντρωτικά. Ειδικά, για τα φορολογικά στοιχεία που εκδίδονται και λαμβάνονται με βάση τις διατάξεις του ειδικού καθεστώς θα αναγράφεται μόνο η αξία και δεν θα συμπληρώνεται ο ΦΠΑ. Διευκρινίζεται δε τέλος ότι εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ καταργείται για τις διαχειριστικές περιόδους που λήγουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 (παρ. Β, του άρθρου 1, του Ν 4281/2014).

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.