18 Σεπτεμβρίου 2014

Παρακράτηση 20% σε αμοιβή λογιστών

Σύμφωνα με την Πολ.1120/2014 σε παρακράτηση φόρου 20% υπόκεινται οι αμοιβές των λογιστών άνω των 300 €. Η πολ.1135/2010 αρ.6 παρ. 12 αναφέρει ότι το όριο των 300€ ανά συναλλαγή, συνδέεται με την αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως προκύπτει από την τυχόν υπογραφείσα σύμβαση και όχι με την τμηματική εξόφληση της συναλλαγής. Εμείς ως Λογιστικό Γραφείο έχουμε υπογράψει σύμβαση παροχής υπηρεσιών με τους πελάτες μας όπου υποχρεώνονται σε τριμηνιαία αμοιβή η οποία είναι κάτω των 300 €. Υπάρχει η υποχρέωση παρακράτησης φόρου  20%; Σημειώνεται ότι στη σύμβαση υπάρχει παράρτημα με αναλυτική περιγραφή όλων των λογιστικών υπηρεσιών.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Υποθέτουμε ότι το Λογιστικό Γραφείο είναι ατομική επιχείρηση (φυσικό πρόσωπο). Αν το Λογιστικό Γραφείο είναι νομικό πρόσωπο (εταιρεία), δεν υφίσταται παντελώς η υποχρέωση παρακράτησης φόρου από τον αντισυμβαλλόμενο και λήπτη των υπηρεσιών του Γραφείου.

Στην περίπτωση που αναφέρετε θεωρούμε ότι προκύπτει με σαφήνεια από την έγγραφη συμφωνία, τόσο το ποσό της αμοιβής για την παροχή λογιστικών υπηρεσιών, όσο και το τριμηνιαίο διάστημα, με την πάροδο του οποίου καθίσταται απαιτητή η εν λόγω αμοιβή. Συνεπώς, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 14 του άρθρου 6 του ΚΦΑΣ, η υποχρέωση για έκδοση τιμολογίου υφίσταται με τριμηνιαία βάση και συγκεκριμένο με το πέρας κάθε τριμήνου.

Εν συνεχεία, εφόσον το ποσό που αναγράφεται στο εν λόγω τιμολόγιο και αφορά την αμοιβή του λογιστικού γραφείου είναι μικρότερο των 300 ευρώ, δε θα διενεργηθεί παρακράτηση φόρου (Πολ. 1120/2014). Στην ουσία, δεν πρόκειται για τμηματική εξόφληση της συναλλαγής καθότι η αμοιβή καθίσταται απαιτητή σε τριμηνιαία και όχι σε ετήσια βάση, όπου και στην τελευταία αυτή περίπτωση θα υπερέβαινε τα 300 ευρώ. Δηλαδή, εντός του έτους πραγματοποιούνται τέσσερις (τέσσερα τρίμηνα) συναλλαγές.

Τέλος θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σύμφωνα με την παρ 25, του άρθρου 72 του νέου ΚΦΕ (Ν 4172/2013), από την έναρξη της ισχύος του, ήτοι από 1/1/2014, παύουν να ισχύουν οι διατάξεις του παλαιού ΚΦΕ (Ν 2238/1994), συμπεριλαμβανομένων και όλων των κανονιστικών πράξεων και εγκυκλίων που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση αυτού του νόμου.

Ωστόσο, επειδή επικαλείστε την Πολ. 1135/2010, παρόλο που σύμφωνα με τα ανωτέρω δεν ισχύει (αφού αφορά τον καταργηθέντα Ν. 2238/94), θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής, τα οποία υποθέτουμε ότι ισχύουν, ως λογική και νομοθετική συνέχεια των διατάξεων:

Ως μεμονωμένη συναλλαγή ορίζεται αυτή που δεν έχει συμφωνηθεί.

Αν δηλαδή το Γραφείο σας, ως ατομική επιχείρηση, παρέχει μία υπηρεσία σε νομικό πρόσωπο και σε ανύποπτο χρόνο, πχ 250 ευρώ, δεν υφίσταται υποχρέωση για παρακράτηση φόρου, από τον καταβάλλοντα. Αν όμως, συμφωνήθηκε εγγράφως,  αμοιβή πχ 500 ευρώ, τότε ανεξαρτήτως του τρόπου εξόφλησης και των ποσών τυχόν περιοδικής έκδοσης ΤΠΥ, θα  πρέπει να διενεργείται παρακράτηση φόρου 20% από τον καταβάλλοντα την αμοιβή (ώστε συνολικά η παρακράτηση να είναι: 500 χ 20% = 100 ευρώ). Αυτό γιατί η συναλλαγή δεν αφορά τον τρόπο εξόφλησης, αλλά την αρχικώς συμφωνηθείσα αμοιβή των 500 ευρώ.

Κατά τον ίδιο τρόπο αν το συμφωνητικό προβλέπει ετήσια αμοιβή π.χ. 1000 ευρώ η οποία καταβάλλεται ανά τρίμηνο, ως συναλλαγή θεωρείται το ποσό των 1000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή ο λογιστής υποχρεούται να εκδώσει ένα Τ.Π.Υ. για το σύνολο του έτους, αλλά ακόμη και εάν προαιρετικά εκδώσει περισσότερα τιμολόγια κάτω των 300 ευρώ η συναλλαγή εξακολουθεί βάσει του συμφωνητικού να είναι μία. Έτσι στην περίπτωση αυτή υπάρχει υποχρέωση παρακράτησης.

Εάν αντίθετα το συμφωνητικό ορίζει τριμηνιαία αμοιβή π.χ. 250 ευρώ, σημαίνει ότι η αμοιβή είναι απαιτητή ανά τρίμηνο, δηλαδή η συναλλαγή ολοκληρώνεται στο τέλος του τριμήνου οπότε και υπάρχει η υποχρέωση έκδοσης του τιμολογίου, δεν θα υφίσταται και η υποχρέωση παρακράτησης του φόρου.  Επισημαίνεται ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης μίας συναλλαγής προσδιορίζεται και από τις διατάξεις του ΚΦΑΣ σύμφωνα με τον οποίο  σε μία διαρκή υπηρεσία η συναλλαγή ολοκληρώνεται όταν καθίσταται απαιτητή η αμοιβή.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.