1 Ιουλίου 2014

Έκδοση εκκαθάρισης και απόδοση του ΦΠΑ

Ήθελα να υποβάλλω ένα ερώτημα σχετικά με το φπα των εμπορικών εκκαθαρίσεων. Εμείς σαν εταιρία μεταφέρουμε τα αγαθά στον πελάτη με δελτίο μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων, αντί για δελτίο αποστολής που ίσχυε μέχρι 31/12/2013. Οι πελάτες μας εκδίδουν εμπορική εκκαθάριση σύμφωνα με τις ποσότητες των δελτίων αυτών. Μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα, οι μισοί πελάτες κρατούν το φπα της καθαρής αξίας, με σκοπό να το αποδώσουν οι ίδιοι, ενώ μερικοί μας το αποδίδουν, με σκοπό να το αποδώσουμε εμείς. Ποιό από τα δύο συμβάντα είναι ορθό? Υπάρχει κάποια αλλαγή όταν η εμπορική εκκαθάριση αφορά αγρότη?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γενικά, οι εκκαθαρίσεις εκδίδονται από το πρόσωπο που αναλαμβάνει την προώθηση των πωλήσεων κάποιας επιχειρήσης και υποκαθιστούν την έκδοση τιμολογίου από την τελευταία προς τον πελάτη – διανομέα, για τα αγαθά που αποστέλλονται στις εγκαταστάσεις του με σκοπό να πωληθούν σε τρίτους.
Το περιεχόμενο της εκκαθάρισης όπως καθορίζεται από την παρ. 7, του άρθρου 6, του ΚΦΑΣ περιλαμβάνει: τα πλήρη στοιχεία του εντολέα (αρχικής επιχείρησης), τη συνολική αξία των πωλήσεων ή της αμοιβής κατά συντελεστή Φ.Π.Α., το ποσό του Φ.Π.Α., την προμήθεια που αναλογεί, τον Φ.Π.Α. της προμήθειας, καθώς και τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του εντολέα.

Σημειώνεται δε ότι ο πελάτης που αναλαμβάνει επί της ουσίας την προώθηση των αγαθών, εκδίδει τιμολόγιο για την προμήθεια που λαμβάνει από τον εντολέα όπως επίσης και επιμέρους τιμολόγια για τις εκάστοτε πωλήσεις που πραγματοποιεί προς τρίτους. Με βάση τα ανωτέρω, ο πελάτης, θα πρέπει αφού παρακρατήσει το ποσό της προμήθειάς του καθώς τον αναλογούντα ΦΠΑ επ’ αυτής, να αποδώσει το επιπλέον ποσό στον εντολέα.

Τα τιμολόγια που εκδίδονται για τις πωλήσεις των αγαθών από τον πελάτη καταχωρίζονται στα βιβλία του για πληροφοριακούς σκοπούς, καθώς και για δική του διευκόλυνση κατά την εκπλήρωση των φορολογικών του υποχρεώσεων (όπως η υποβολή καταστάσεων για διασταύρωση πληροφοριών κ.λπ.). Πρακτικά, λοιπόν, το έσοδο του πελάτη θεωρείται απλά και μόνο η προμήθεια που λαμβάνει από τον εντολέα. Αντίστοιχα, ο εντολέας καταχωρίζει στα βιβλία του ως έσοδο το σύνολο των πραγματοποιηθεισών πωλήσεων, βάσει της εκκαθάρισης, και ως έξοδο το ποσό της προμήθειας που αναλογεί στον πελάτη του. Επομένως, ο ΦΠΑ των πωλήσεων θα πρέπει να αποδίδεται στον εντολέα (αρχική επιχείρηση), προκειμένου να καταβληθεί από εκείνον στο Ελληνικό Δημόσιο.

Επισημαίνουμε, ότι στην περίπτωση της πώλησης αγροτικών προϊόντων από αντιπρόσωπο (παραγγελιοδόχο) για λογαριασμό παραγωγού φυσικού προσώπου (παραγγελέα), εκδίδεται εκκαθάριση κατά εντολέα, το αργότερο μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους των συμβαλλομένων, αντί μέχρι την 15η ημέρα του επόμενου μήνα όπως ισχύει στις λοιπές περιπτώσεις (Ν. 4254/2014, ισχύς από 7/4/2014)

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.