1 Ιουλίου 2014

Τήρηση βιβλίου αδειών εποχιακών επιχειρήσεων

Tο βιβλίο αδειών σε επιχειρήσεις εποχιακές που διαθέτουν προσωπικο μέχρι 4 μήνες ήταν κάποτε μη προαιρετικο ως προς την τήρηση του, η από το 2009 και μετα πρέπει οι επιχειρήσεις που δουλεύουν και έχουν προσωπικο μόνο 4 μήνες να έχουν υποχρεωτικά το βιβλίο αδειών?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με βάση τις προϊσχύουσες διατάξεις του Ν. 3144/2003 οι μισθωτοί που απασχολούνταν σε εποχιακές επιχειρήσεις,  δεν είχαν δικαίωμα λήψης άδειας. Δικαιούνταν μόνο  αποζημίωση άδειας και επίδομα άδειας. Συγκεκριμένα, ο Ν. 1346/1983  όριζε ότι, οι μισθωτοί  που απασχολούνται σε εποχιακές επιχειρήσεις δικαιούνται για κάθε μήνα απασχόλησής τους 2 ημερομίσθια, ή τα 2/25 του μηνιαίου μισθού τους, αναλόγως εάν ήταν εργατοτεχνίτες ή υπάλληλοι, ως αναλογία άδειας και υπό την μορφή της αποζημίωσης άδειας, καθώς και 2 ημερομίσθια ή 2/25 του μηνιαίου μισθού τους ως επίδομα άδειας, για κάθε μήνα απασχόλησης. Κατά τα γνωστά, το επίδομα  άδειας δεν μπορεί να υπερβεί τα 13 ημερομίσθια για τους εργατοτεχνίτες, ή το 50% του μηνιαίου μισθού των υπαλλήλων. 

Ωστόσο, από την έναρξη ισχύος του Ν. 3144/2003, με τον οποίο καθιερώνεται το δικαίωμα στους μισθωτούς να λαμβάνουν άδεια ακόμη και όταν δεν έχουν συμπληρώσει τον προβλεπόμενο βασικό χρόνο υπηρεσίας, θεμελιώνοντας το δικαίωμα αυτό από την ημερομηνία της πρόσληψής τους, καθίσταται προφανές ότι οι μισθωτοί εποχιακών επιχειρήσεων έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουν τμηματικά την άδεια αναψυχής, κατ αναλογία του χρόνου υπηρεσίας τους στον εργοδότη (Βλέπε, άρθρο Π. Ραπανάκη, περιοδικό ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, τεύχος Ιουνίου 2014).

Η αναλογία αυτή του χρόνου υπηρεσίας με βάση την οποία ο μισθωτός δικαιούται άδεια τμηματικά, είναι 2 ημέρες ανά μήνα εργασίας.
Συνεπώς, σύμφωνα με τα ανωτέρω, κατά μείζονα λόγο, εφόσον υφίσταται το δικαίωμα λήψης άδειας και η υποχρέωση χορήγησης αυτής από τον εργοδότη, ασφαλώς θα πρέπει να τηρείται και το ΒΙΒΛΙΟ ΑΔΕΙΩΝ, σε κάθε επιχείρηση που απασχολεί προσωπικό με σχέση εξαρτημένης εργασίας, άρα και στις εποχιακές. Σημειώνεται ότι ήδη ισχύουν νεότερες διατάξεις για το βιβλίο αυτό, το οποίο μετονομάζεται σε ΕΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΔΕΙΩΝ.

Ειδικότερα, επήλθε τροποποίηση του άρθρου 4 παρ. 3 του ΑΝ 539/1945 με την υποπαράγραφο ΙΑ.5, εδ. 3α του Ν. 4254/7.4.2014, με συνέπεια να ισχύουν τα εξής:

1.    Το Ειδικό Βιβλίο Αδειών μπορεί να είναι σε μορφή ημερολογίου αλλά και σε μορφή μηχανογραφημένων σελίδων.

2.    Το Ειδικό Βιβλίο Αδειών ή οι μηχανογραφημένες σελίδες πρέπει να φέρουν τα στοιχεία της επιχείρησης και την ένδειξη «Ειδικό Βιβλίο αδειών»

3.    Το Ειδικό Βιβλίο Αδειών πρέπει να περιλαμβάνει στήλες για αναγραφή του  ονοματεπώνυμου του εργαζόμενου, της ημερομηνίας πρόσληψης, του αριθμού των δικαιούμενων ημερών αδείας, της χρονολογίας έναρξης και λήξης της χορηγηθείσας αδείας, των αποδοχών αδείας και του επιδόματος  αδείας.

Πάντως, τα ποσά των αποδοχών αδείας και του επιδόματος αδείας, συμπληρώνονται στο σύνολό τους μέχρι το τέλος του σχετικού ημερολογιακού έτους λήψης της κανονικής άδειας.

Σημειώνεται ότι αυτό που προστίθεται ως εντελώς νέα υποχρέωση των εργοδοτών, είναι η γνωστοποίηση ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», εντός του μηνός Ιανουαρίου κάθε έτους, στοιχεία των εργαζομένων που έλαβαν την ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος. Η πρώτη εφαρμογή θα είναι τον Ιανουάριο του 2015 για τα πεπραγμένα, ως προς τις άδειες των εργαζομένων, του 2014.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.