28 Απριλίου 2014

Ελαιοτριβείο εκθλιπτικό δικαίωμα

Όταν η αμοιβή για το εκθλιπτικό δικαίωμα του ελαιοτριβείου καταβάλλεται σε είδος κάνουμε δυο εγγραφές. Την πρώτη στο βιβλίο εσόδων ως παροχή υπηρεσιών με τον αντίστοιχο ΦΠΑ 13% και η δεύτερη αγορές εμπορευμάτων 0%. Η απορία μου είναι αν στην αγορά εμπορευμάτων συμπεριλαμβάνουμε και τον ΦΠΑ. Παράδειγμα αμοιβή 100 ευρώ. Στο βιβλίο εσόδων στη στήλη παροχή υπηρεσιών 13% θα βάλουμε 100 ευρώ και στη στήλη ΦΠΑ 13%: 13 ευρώ. Στα έξοδα του βιβλίου, στη στήλη αγορές εμπορευμάτων 0% θα βάλουμε 100 ευρώ ή 113 ευρώ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στην περίπτωση που το εκθλιπτικό δικαίωμα του ελαιοτριβείου καταβάλλεται σε είδος το σχετικό τιμολόγιο για την παροχής της υπηρεσίας προς τον παραγωγό θα πρέπει να περιλαμβάνει την αξία της ποσότητας που παραδίδεται στον εκμεταλλευτή του ελαιοτριβείου, αποτιμημένη σε χρήμα βάσει των διατάξεων της περ. γ, της παρ. 2, του άρθρου 19, του ΦΠΑ. Επί της αξίας αυτής θα υπολογισθεί ΦΠΑ με συντελεστή 13% όπως προβλέπεται για την παροχή υπηρεσιών προς αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Ωστόσο, διαφορετική είναι η περίπτωση αγοράς των αγροτικών αγαθών (ελαιοκάρπου) από το ελαιοτριβείο με σκοπό την παραγωγή ελαιόλαδου και εν συνεχεία την πώληση του συνόλου ή μέρους αυτού προς τον παραγωγό ή προς τρίτα πρόσωπα. Στην προκειμένη περίπτωση ο εκμεταλλευτής θα πρέπει να εκδώσει τιμολόγιο (αγοράς) προς τον παραγωγό εφόσον ο τελευταίος υπάγεται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ των αγροτών και στη συνέχεια τιμολόγιο πώλησης προς τον ίδιο για την ποσότητα ελαιόλαδου που του επιστρέφεται. Η διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς του ελαιοκάρπου και της τιμής πώλησης του ελαιόλαδου είναι η αμοιβή (κέρδος) του ελαιοτριβείου. Συνεπώς, βλέπουμε ότι ο εκμεταλλευτής ελαιοτριβείου ανάλογα με τις εμπορικές του συμφωνίες μπορεί είτε να παρέχει υπηρεσίες, είτε να πραγματοποιεί πωλήσεις αγαθών. Σε κάθε περίπτωση όμως οι εν λόγω συναλλαγές επιβαρύνονται με τον αναλογούν ΦΠΑ (13%), με εξαίρεση την περίπτωση της αγοράς καρπών από αγρότες του ειδικού καθεστώτος όπου δεν επιβάλλεται ΦΠΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 41 του ΦΠΑ. Στην τελευταία αυτή περίπτωση (και μόνο) η κανονική αξία (βλ. παρ. 2, άρθρου 19) θα καταχωρισθεί στο σκέλος των εξόδων, στη στήλη των αγορών Ά υλών, άνευ ΦΠΑ, δηλαδή, μόνο με την καθαρή αξία της αγοράς.

Τέλος, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκδοση παραστατικών προς μη υποκείμενους απεικόνισης συναλλαγές μπορείτε να ανατρέξετε σε παλαιότερη απάντηση, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Φορολογικά στοιχεία ιδιοκτητών αποστακτήρων

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.