5 Απριλίου 2013

Λογιστική παρακολούθηση CD

Εταιρεία καλλιτεχνικών υπηρεσιών ηχογραφεί σε studio μουσικά κομμάτια τα οποία και παραδίδει σε εταιρεία η οποία τα εγγράφει σε cd. Η πρώτη εκ των εταιρειών εκτυπώνει ετικέτες, εκτυπώνει συνοδευτικό έντυπο, αγοράζει θήκες για τα cd και όλα αυτά για να διαθέσει το παραγόμενο τελικό προϊόν στην αγορά προς πώληση.
• Η αγορά του «γυμνού cd» με την εγγεγραμμένη μουσική αποτελεί προϊόν 21.00;
• Τα λοιπά υλικά, ένθετο φυλλάδιο, αυτοκόλλητα κλπ είναι βοηθητικές ύλες 24.01;
• Οι θήκες cd είναι υλικά συσκευασίας 24.04;
Πώς αντιμετωπίζεται η παραπάνω διαδικασία λογιστικά και φορολογικά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρόλο που τόσο από τις διατάξεις του ΚΒΣ και πλέον του ΚΦΑΣ όσο και από τις διοικητικές λύσεις δεν έχει αντιμετωπιστεί η περίπτωση αυτή, θα πρέπει κρίνοντας με βάση τις λύσεις που έχουν δοθεί σε παρεμφερή αντικείμενα (π.χ. πωλήσεις προγραμμάτων Η/Υ ως ΠΟΛ.1295/1998) να κατατάξουμε την δραστηριότητα της πώλησης CD στην κατηγορία της πώλησης αγαθών και όχι υπηρεσιών. Η εταιρεία καλλιτεχνικών υπηρεσιών, δεδομένου ότι εμπλέκεται σε όλα τα στάδια της παραγωγής του CD ασκεί δραστηριότητα κατασκευής και πώλησης αγαθού. Έτσι έχει όλες τις υποχρεώσεις που έχουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, όσον αφορά τη λογιστική παρακολούθηση των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του τελικού προϊόντος.

Κατά την άποψή μας όλα τα επιμέρους υλικά από τα οποία παράγεται το τελικό προϊόν, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως πρώτες και βοηθητικές ύλες ή υλικά συσκευασίας κατά περίπτωση. Το «γυμνό» CD για παράδειγμα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως εμπόρευμα και να παρακολουθείται στο λογαριασμό 20, αφού υφίσταται επεξεργασία όπως η εγγραφή της μουσικής, η συσκευασία του και η δημιουργία εν γένει ενός πακέτου που θα φτάσει στον τελικό καταναλωτή.

Έτσι λοιπόν η πρότασή μας είναι το CD, το έντυπο υλικό που περιλαμβάνεται στη συσκευασία του CD και οι θήκες να παρακολουθούνται στο λογαριασμό 24 με διάκριση των πρώτων υλών από τα υλικά συσκευασίας (θήκες) σε υπολογαριασμούς που θα ανοίξει η οικονομική μονάδα σύμφωνα με τις ανάγκες της. Κατά τη διαδικασία της απογραφής στο τέλος της χρήσης, τα έτοιμα ή ημιτελή προϊόντα θα καταχωρισθούν διακεκριμένα στους σχετικούς υπολογαριασμούς του 21, ενώ από τον συσχετισμό της απογραφής λήξης με αυτή της έναρξης και με τις αγορές χρήσης των υπολοίπων υλικών θα μπορέσει να προκύψει και το κόστος των παραχθέντων προϊόντων.

Ως προς την φορολογική αντιμετώπιση της παραπάνω δραστηριότητας δεν υπάρχουν ιδιαιτερότητες και ισχύουν οι γενικές διατάξεις.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.