27 Μαρτίου 2013

Αγγελιόσημο και ημερολόγιο διαφημίσεων

Ατομική επιχείρηση με κύρια δραστηριότητα: 58141900 «έκδοση άλλων έντυπων περιοδικών κάθε είδους» από τον Δεκέμβριο του 2009 εκδίδει κάθε 2 μήνες ένα περιοδικό, στο οποίο καταχωρίζει εκτός από τα διάφορα άρθρα και τις διαφημίσεις των επιχειρήσεων.  Για τα έσοδα αυτά εκδίδει ΤΠΥ. Ήταν υποχρεωμένη να θεωρήσει το ημερολόγιο διαφημίσεων και να αποδίδει αγγελιόσημο 20% στο ταμείο των δημοσιογράφων;
Και αν ναι τι πρόστιμο θα πληρώσει η επιχείρηση στη ΔΟΥ για μη θεώρηση. Υπάρχει πρόστιμο για μη πληρωμή του αγγελιοσήμου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το αγγελιόσημο είναι ένας κοινωνικός πόρος (βλέπε, τον τρόπο κατανομής του σε Ταμεία ή Κλάδους ασφάλισης, ασθένειας κ.λπ., στο άρθρο 150, θέση 4 και επόμενες, του Ασφαλιστικού Νόμου 3655/2008), που επιβάλλεται στην αξία των τιμολογίων, τα οποία αφορούν καταχωρίσεις ή μεταδόσεις διαφημιστικών μηνυμάτων, με την διάθεση χώρου σε έντυπο (άρθρο 33 του Ν 2429/1996). Επιπλέον, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί αγγελιοσήμου (Α.Ν. 248/1967, Ν.Δ. 1344/1973, αλλά και Ν.2328/1995) προκύπτει ότι η υποχρέωση υπαγωγής στο αγγελιόσημο υφίσταται μόνο για τις επιχειρήσεις που εκδίδουν περιοδικά ή εφημερίδες και εδρεύουν εντός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης. Σε περίπτωση δε μη απόδοσης του αγγελιοσήμου, επιβάλλονται σε βάρος των υπόχρεων οι προσαυξήσεις και οι κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 2328/1995, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 33 του Ν.2429/1996 (βλ. και Πολ. 1238/1996), βάσει των οποίων καθιερώνεται ως ποινικό αδίκημα η μη απόδοση του αγγελιοσήμου από τους υπόχρεους.

Περαιτέρω, η τήρηση του Ημερολογίου Διαφημίσεων είναι γενικής εφαρμογής και δεν εξαρτάται από την υπαγωγή ή μη στο αγγελιόσημο. Με βάση τις οδηγίες της παραγράφου 1β του άρθρου 3 της ΠΟΛ 1217/1996, κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με την οποία καθορίσθηκαν οι λεπτομέρειες εφαρμογής του άρθρου 12 του Ν 2328/1995, ορίζεται ότι το μέσο ενημέρωσης υποβάλλει, για κάθε ημερολογιακό δίμηνο και μέχρι την 15η ημέρα του μεθεπόμενου μήνα, από την λήξη του ημερολογιακού διμήνου - βλέπε και ΠΟΛ 1238/1996 – ένα  αντίτυπο του τηρούμενου Ημερολογίου Διαφημίσεων, στη ΔΟΥ της έδρας και ένα στο Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ. Ειδικά για τη ΔΟΥ, οι υπόχρεοι που τηρούν το ημερολόγιο αυτό μηχανογραφικά, υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσα αποθήκευσης δεδομένων, στα οποία περιέχονται όλα τα στοιχεία του ημερολογίου αυτού (ΠΟΛ 1077/2006). Με την ανωτέρω ΠΟΛ, το (τότε) Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, διευκρίνισε ότι, αντί του τριπλότυπου Ημερολογίου Διαφημίσεων, όπως αρχικά είχε ορισθεί, είναι δυνατόν αυτό να τηρείται σε απλότυπη μορφή, με την προϋπόθεση ότι θα υποβάλλεται τόσο στη ΔΟΥ, όσο και στο Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ., με ηλεκτρονικά μέσα αποθήκευσης δεδομένων.

Συνεπώς, από τα ανωτέρω προκύπτει ότι κάθε επιχείρηση που εκδίδει περιοδικά ή άλλα έντυπα στα οποία καταχωρίζει επί πληρωμή διαφημιστικά ή άλλου είδους μηνύματα, οφείλει να θεωρήσει και να τηρεί Ημερολόγιο Διαφημίσεων. Επισημαίνεται, τέλος, ότι  για τη μη τήρηση ή κατά διάφορο τρόπο τήρηση, για τη μη ενημέρωση ή εκπρόθεσμη ενημέρωση του ημερολογίου αυτού ή γενικά για παραβάσεις ή παρατυπίες αναγόμενες στην εφαρμογή της διάταξης αυτής που αφορά στην τήρηση του παραπάνω ημερολογίου, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του Π.Δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.), όπως αυτές ισχύουν (ΠΟΛ 1217/1996).

Ωστόσο, κατά τη γνώμη μας, επειδή οι διατάξεις του ΚΒΣ καταργήθηκαν από 1/1/2013, υποθέτουμε ότι, μέχρι την έκδοση νεοτέρας εγκυκλίου της Διοίκησης, ως προς την τήρηση του Ημερολογίου Διαφημίσεων, θα ισχύουν και για το βιβλίο αυτό, οι γενικές διατάξεις του νέου ΚΦΑΣ, περί της ορθής τήρησης και ενημέρωσης των βιβλίων.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.