13 Ιουλίου 2012

Λογιστική διαχείριση εγγύησης σε εταιρεία καυσίμων

Α.Ε. έχει υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό (αορίστου χρόνου) με εταιρεία που εμπορεύεται και διακινεί πετρελαιοειδή προϊόντα. Συγκεκριμένα χορηγεί στην Α.Ε. κάρτα για την πληρωμή καυσίμων και λιπαντικών. Για τη συνεργασία αυτή η Α.Ε. κατέβαλε σε μετρητά ένα ποσό ως «εγγύηση μη εξόφλησης οφειλής στον συμφωνηθέντα χρόνο». Η εγγύηση θα καταχωρισθεί στον λογαριασμό 18.11 ή σε λογαριασμό του 33 (π.χ. 33.91); Η εγγύηση πρέπει να εμφανίζεται και σε λογαριασμούς Τάξης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στο Ελληνικό Γενικό Λογιστικό Σχέδιο έχει προβλεφθεί η ύπαρξη ειδικού λογαριασμού για την καταχώριση των δοσμένων εγγυήσεων. Ο λογαριασμός αυτός είναι ο 18.11 «Δοσμένες εγγυήσεις», ο οποίος αναλύεται σε υπολογαριασμούς σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε οικονομικής μονάδας. Στο πλαίσιο αυτό θα προτείναμε να προχωρήσετε στη δημιουργία υπολογαριασμού του 18.11 όπου θα παρακολουθείτε τη συγκεκριμένη εγγύηση. Επισημαίνεται ότι ο λογαριασμός 33. ΧΡΕΩΣΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΙ και οι υπολογαριασμοί του αφορούν απαιτήσεις κατά τρίτων (προσωπικό, μέτοχοι, δημόσιο κλπ.) που προέρχονται από συναλλαγές της οικονομικής μονάδας και είναι κατά κανόνα βραχυχρόνιες απαιτήσεις. Για αυτό το λόγο άλλωστε στον ισολογισμό εμφανίζονται στο κυκλοφορούν ενεργητικό και όχι στο πάγιο ενεργητικό (ως μακροπρόθεσμη απαίτηση). Έτσι τυχόν καταχώριση της εγγύησης του ερωτήματος στον 33 θα αλλοίωνε την ορθή απεικόνισή της, εμφανίζοντας αυτήν ως βραχυχρόνια απαίτηση. Σημειώνεται με την ευκαιρία, ότι ειδικά ο λογαριασμός 33.91 που αναφέρετε χρησιμοποιείται σύμφωνα με την γνωμ.26/971/1988 του Ε.ΣΥ.Λ. για την παρακολούθηση των σφραγισμένων επιταγών σε καθυστέρηση.

Τελικά κατά τη λήξη της συμφωνίας ο λογαριασμός της εγγύησης θα κλείσει:
α) με μεταφορά στις απαιτήσεις (33.95 Λοιποί χρεώστες διάφοροι σε €) εάν ο λογαριασμός σας προς τον προμηθευτή έχει κλείσει και από εκεί στο ταμείο, όταν επιστραφούν τα χρήματα ή,
β) με συμψηφισμό του με τυχόν ανεξόφλητες οφειλές σας προς τον προμηθευτή, έναντι των οποίων θα παρακρατηθεί το σχετικό ποσό (με χρέωση του λογαριασμού του προμηθευτή).

Τέλος, σε λογαριασμούς τάξης είναι δυνατόν να παρακολουθούνται εγγυήσεις που παραχωρούνται από την επιχείρηση, για εξασφάλιση υποχρεώσεών της, πλην όμως θα πρέπει παράλληλα να τηρηθεί ο λογιστικός χειρισμός που αναφέρθηκε παραπάνω. Αυτό γιατί, η απαίτηση (εγγύηση) είναι ίδιο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας και δημιουργήθηκε από την καταβολή μετρητών (μεταβολή περιουσιακών στοιχείων). Ως γνωστό με τους λογαριασμούς τάξης, οι οποίοι λειτουργούν ως ζεύγη λογαριασμών, αμοιβαία,  παρακολουθούνται χρήσιμες πληροφορίες, καθώς και γεγονότα που ενδεχομένως δημιουργούν νομικές δεσμεύσεις, χωρίς όμως να επιφέρουν άμεση μεταβολή στα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης. Στην περίπτωση του ερωτήματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ζεύγος υπολογαριασμών των: 02. «Χρεωστικοί λογαριασμοί εγγυήσεων και εμπράγματων ασφαλειών» και  06. «Πιστωτικοί λογαριασμοί εγγυήσεων και εμπράγματων ασφαλειών», με λογιστικό ισότιμο και για καθαρά πληροφοριακούς λόγους, με σκοπό να απεικονισθούν οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την συγκεκριμένη σύμβαση.

13.7.2012

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.