28 Ιουνίου 2012

Υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων από συζύγους σε διάσταση

Σε ποιά περίπτωση  υπάρχει δυνατότητα υποβολής  ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης εισοδήματος από σύζυγο που βρίσκεται σε διάσταση με την σύζυγό του; 
Θα πρέπει να έχει προηγουμένως προηγηθεί διαζύγιο; Σε κάθε περίπτωση εάν δεν υφίσταται χωρισμός βάσει Νομοθεσίας (δηλαδή έκδοση διαζυγίου), ποιες ενέργειες  είναι απαραίτητες προκειμένου για υποβολή χωριστής δήλωσης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Κατά την διάρκεια του έγγαμου βίου οι σύζυγοι έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν κοινή δήλωση των εισοδημάτων τους, στα οποία ο φόρος τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν υπολογίζονται χωριστά στο εισόδημα καθενός συζύγου (άρθρο 5 του Ν 2238/1994 ΚΦΕ).
Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει όταν δεν μένουν μαζί κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης, λόγω διακοπής της έγγαμης συμβίωσης. Η διάσταση και διακοπή της έγγαμης συμβίωσης αποτελεί πραγματικό γεγονός (χωρισμός κλίνης) και αποδεικνύεται με κάθε νόμιμο μέσο (διαφορετική διεύθυνση κατοικίας κ.λπ.), ανεξαρτήτως εάν έχει πραγματοποιηθεί ή όχι, δικονομική πράξη (εξώδικη καταγγελία, αγωγή διαζυγίου κ.λπ.). Η διακοπή της έγγαμης συμβίωσης πρέπει να δηλωθεί ως μεταβολή στο Μητρώο της ΔΟΥ φορολογίας του υπόχρεου.
Σε κάθε περίπτωση το βάρος της απόδειξης φέρει ο ίδιος ο φορολογούμενος (Πολ.1219/1995). Συνεπώς, δυνατότητα υποβολής ιδιαίτερων φορολογικών δηλώσεων, υπάρχει μόνο σε διακοπή με οποιονδήποτε τρόπο ,της έγγαμης συμβίωσης, που οι φορολογούμενοι, ενδεχομένως, να κληθούν να αποδείξουν.
Σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης από το σύζυγο λόγω διάστασης  μέσω διαδικτύου, θα διαγραφθεί η ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ»  και αυτόματα θα ακυρωθούν τα στοιχεία της συζύγου. Μετά από αυτό θα πρέπει να ενημερωθεί και το Μητρώο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. με την παραπάνω μεταβολή  (Πολ.1079/26.3.2012).
28.6.2012

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.