6 Ιουνίου 2012

Λογιστική εγγραφή εξόδων χορήγησης άδειας για επισκευή πλοίου

Παρακαλώ όπως μου υποδείξετε λογιστική εγγραφή για τις δαπάνες χορήγησης αδείας για επισκευή πλοίου,  ήδη έχει καταβληθεί παράβολο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., με ΚΑΕ 3435,  ΕΚΟΕΜΝ , και Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού.
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις αποτελούν αναμφισβήτητα ένα ιδιαίτερο κλάδο της οικονομίας με τις ιδιομορφίες του και τα δικά του προβλήματα. Μέχρι σήμερα δεν έχει εκπονηθεί από κάποιο αρμόδιο όργανο Κλαδικό Λογιστικό Σχέδιο για τις επιχειρήσεις αυτές, όπως πχ έχει γίνει για τις ασφαλιστικές ή τις τραπεζικές  επιχειρήσεις. Ωστόσο, το Ελληνικό Γενικό Λογιστικό Σχέδιο (Ν. 1041/1980 και ΠΔ 1123/1980) με την γενικότερη σαφήνεια, ελαστικότητα και ευκολία προσαρμογής που παρουσιάζει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε επιχείρηση οποιουδήποτε μεγέθους, φύσεως και νομικής μορφής και να καλύψει σχετικά εύκολα τις ανάγκες απεικόνισης των λογιστικών γεγονότων. 
 
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, σύμφωνα με το Ε.Γ.Λ.Σ. οι δαπάνες επισκευής του πλοίου θα καταχωρισθούν στην Ομάδα 6 (Οργανικά κατ΄είδος έξοδα) και συγκεκριμένα στον ανάλογο πρωτοβάθμιο  λογαριασμό 62.ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΡΙΤΩΝ, με ανάλυση σε δευτεροβάθμιο 62.07 (Επισκευές και συντηρήσεις), σε τριτοβάθμιο π.χ.,  62.07.90  (Συντήρηση – Επισκευές  Μηχανών)  και σε τεταρτοβάθμιο 62.07.90.01 (Πλοίου ΧΧΧΧ).
 
Όσον αφορά τη καταβολή (μικροεξόδων) για  λήψη διπλοτύπου από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., τις   πληρωμές  στον  Ειδικό Κλάδο Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Ναυτικού και στο Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού  για τη χορήγηση της αδείας, αυτά θα καταχωρισθούν στο λογαριασμό 62.90 (Έξοδα κινήσεως πλοίων) με ανάλυση σε τριτοβάθμιο λογαριασμό π.χ., 62.90.90 (Έξοδα χορήγησης αδείας για επισκευή πλοίου) και σε τεταρτοβάθμιο 62.90.90.01 (Πλοίου ΧΧΧΧ).  Εννοείται ότι στη τελευταία περίπτωση  η εγγραφή θα είναι ταμειακή (Χρέωση λογαριασμού 62 ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΡΙΤΩΝ  και Πίστωση λογαριασμού 38 ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ), ενώ στις προηγούμενες, με παραστατικά τα τιμολόγια, οι χρεώσεις των λογαριασμών των εξόδων θα διενεργούνται με πίστωση του λογαριασμού 53.ΠΙΣΤΩΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΙ και τους κατάλληλους υπολογαριασμούς του, τόσο για τις ανάγκες πληροφόρησης και καταγραφής των στοιχείων του αντισυμβαλλόμενου, όσο και για την κάλυψη των απαιτήσεων της διασταύρωσης και υποβολής στοιχείων, μέσω του ΚΕΠΥΟ. 

6.6.2012

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.