Ιδιόκτητη επαγγελματική στέγη ελεύθερου επαγγελματία

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΗΡΗ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ 50% ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ, ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΤΟΚΩΝ ΔΑΝΕΙΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΑΨΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΓΟΡΑ; ΠΩΣ ΘΑ ΧΕΙΡΙΣΘΩ ΤΙΣ ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Η παρ.2 του άρθρου 49 ορίζει ότι από το ακαθάριστο εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών εκπίπτουν οι επαγγελματικές δαπάνες που αναφέρονται στην παρ.1 του άρθρου 31, εφόσον αποδεικνύεται η καταβολή τους με νόμιμο φορολογικό στοιχείο και έχουν αναγραφεί στα βιβλία του υπόχρεου. Σύμφωνα με το άρθρο 31 εκπίπτουν, πλην συγκεκριμένων και κατονομαζόμενων εξαιρέσεων, από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης και οι δεδουλευμένοι κάθε είδους τόκοι δανείων ή πιστώσεων, γενικά. Με την ΠΟΛ.1005/2005 έχει γίνει και ειδικότερα δεκτό ότι τα ποσά των δεδουλευμένων τόκων δανείου, που λαμβάνει επιχείρηση για την αγορά και επισκευή ακινήτου το οποίο χρησιμοποιεί για την άσκηση της δραστηριότητάς της, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά της. Κατά συνέπεια εφόσον πληρούνται όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις, δηλαδή:
 
• χρήση του ακινήτου για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας,
• ύπαρξη νόμιμου φορολογικού στοιχείου,
• εγγραφή της δαπάνης στα τηρούμενα βιβλία,
 
μπορεί να ασκηθεί το δικαίωμα έκπτωσης της δαπάνης των τόκων, κατά το μέρος βέβαια που αναλογεί στον υπόχρεο.
Ομοίως έχει γίνει δεκτό τόσο στο άρθρο 31 όσο και στην ίδια ΠΟΛ.1005/2005 ότι «οι επιχειρήσεις δικαιούνται να υπολογίζουν αποσβέσεις μόνο σε πάγια στοιχεία που ανήκουν σε αυτές και τα οποία χρησιμοποιούν». Εφόσον λοιπόν το ακίνητο χρησιμοποιείται για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας του υπόχρεου θα πρέπει κατά το μέρος του ακινήτου που του ανήκει να λογίζονται αποσβέσεις, οι οποίες μπορούν να εκπέσουν εφόσον καταχωρισθούν στα τηρούμενα βιβλία.
 
Σημειώνεται ότι η έκπτωση των αποσβέσεων δεν πρέπει να συγχέεται με την έκπτωση του τεκμαρτού ενοικίου των ακινήτων που ανήκουν στον επιχειρηματία και χρησιμοποιούνται από την επιχείρηση, που ασκείται εφόσον αυτό υπολογίστηκε στο εισόδημα από ακίνητα (σύμφωνα με την παρ.1, του άρθρου 20 του ΚΦΕ).
 
Τέλος σύμφωνα με την παρ.4, του άρθρου 6 του ΚΒΣ και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις ο υπόχρεος που τηρεί βιβλία Β κατηγορίας υποχρεούται να παρακολουθεί σε ιδιαίτερο χώρο του βιβλίου διακεκριμένα (συνήθως στις τελευταίες σελίδες του, επί χειρόγραφης τήρησης) τόσο:
 
• την αξία αγοράς και πώλησης των πάγιων στοιχείων, τον Φ.Π.Α. που αναλογεί σε αυτές, καθώς και τις αποσβέσεις τους, όταν εξάγεται λογιστικό αποτέλεσμα, όσο και
• τα δάνεια που λαμβάνονται, καθώς και τις εισπράξεις ή καταβολές που γίνονται για μερική ή ολική εξόφληση τους.

7.5.2012