Επιστροφη

Επιστροφή "rebate" σε φαρμακεία από φορείς κοινωνικής ασφάλισης
Προσπαθώ να βρω συγκεκριμένη εγκύκλιο, για το θέμα των επιστροφών σε φαρμακεία από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά δεν έχω καταφέρει, ούτε μπόρεσα, να βρω κάποιον στο Υπουργείο Οικονομικών, στο τηλέφωνο. Γνωρίζει κανείς, κάτι; Δεν μπορώ να κλείσω βιβλία, να συμφωνήσω, τις βεβαιώσεις παρακρατήσεως από ΙΚΑ, κτλ, καθώς και να κάνω τις αντίστοιχες λογιστικές έγγραφες, σε βιβλία β΄ κατηγορίας και δεν ξέρω ποια είναι τα εκδιδόμενα στοιχεία που προβλέπονται στην περίπτωση αυτή από τον ΚΒΣ. 
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Με βάση την πρόσφατη εγκύκλιο Πολ. 1078/2012, δόθηκαν διευκρινίσεις για την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 5, του άρθρου 12, του Ν 3816/2010 και ειδικότερα την φορολογική και λογιστική αντιμετώπιση των επιστροφών που υποχρεωτικά χορηγούν τα φαρμακεία υπέρ των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.). Σύμφωνα, λοιπόν, με τις οδηγίες της ανωτέρω εγκυκλίου, τα ποσά επιστροφής ισοδυναμούν με τη χορήγηση έκπτωσης προς τους Φ.Κ.Α., και συνεπώς για την πράξη αυτή εκδίδεται πιστωτικό τιμολόγιο.
Η έκδοση του στοιχείου αυτού από τα φαρμακεία γίνεται: 
α) κατά το χρόνο της λήψης της σχετικής βεβαίωσης που χορηγεί ο εκάστοτε Κλάδος Υγείας, τον μήνα Ιανουάριο κάθε έτους, για το σύνολο των επιστροφών του έτους του κάθε φαρμακείου για φορολογική χρήση και 
β) με ημερομηνία την τελευταία ημέρα της διαχειριστικής περιόδου, εντός της οποίας πραγματοποιήθηκαν οι ανωτέρω πωλήσεις.
Μάλιστα, η καταχώριση του εν λόγω πιστωτικού τιμολογίου στα βιβλία του φαρμακείου μπορεί να γίνει μέχρι την προθεσμία υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Πολ. 1078/2012). Περαιτέρω, επί του πιστωτικού τιμολογίου αναγράφεται το ποσό της συνολικής έκπτωσης με διαχωρισμό της καθαρής αξίας και του αναλογούντος ΦΠΑ. Ο εν λόγω διαχωρισμός γίνεται με τη μέθοδο της εσωτερικής υφαίρεσης βάσει του ισχύοντος συντελεστή ΦΠΑ, κατά το χρόνο της έκδοσης του τιμολογίου. 
Γενικά, η παροχή έκπτωσης προς τους Φ.Κ.Α., όπως και οι λοιπές περιπτώσεις χορηγούμενων εκπτώσεων, αντιμετωπίζεται λογιστικά ως μειωτικό στοιχείο των ακαθάριστων εσόδων και ως εκ τούτου καταχωρίζεται αρνητικά στην αντίστοιχη στήλη των εσόδων που αφορά. Ως αιτιολογία για την συγκεκριμένη καταχώριση μπορεί να χρησιμοποιηθεί η φράση: «Επιστροφή – rebate ασφαλιστικών ταμείων.» 
 
Για την πληρέστερη κατανόηση των ανωτέρω παραθέτουμε το εξής παράδειγμα:
Έστω φαρμακοποιός για τη χρήση 1.1 -31.12.2011 έχει πραγματοποιήσει πωλήσεις προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ύψους: 150.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 του Ν. 3918/2011 (βλ. σχετικό πίνακα υπολογισμού της επιστροφής), το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πραγματοποιεί «επιστροφή» ποσού: 4.710 + 10.000 Χ 6% = 4.710 + 600 = 5.310 ευρώ, με την έκδοση και χορήγηση σχετικής βεβαίωσης προς τον φαρμακοποιό. Με τη λήψη της ανωτέρω βεβαίωσης ο φαρμακοποιός εκδίδει πιστωτικό τιμολόγιο έκπτωσης με τα εξής στοιχεία: 
 
Καθαρή αξία: 5.310 /1,065 = 4.985,92 
ΦΠΑ (6,5%):                             324,08
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ:               4.661,83
   
Εν συνεχεία, θα πρέπει να προβεί σε καταχώριση του παραπάνω στοιχείου αφαιρετικά στη στήλη των εσόδων του βιβλίου, προκειμένου να ληφθεί υπόψη και να αφαιρεθεί από το συνολικό ύψος των πωλήσεών του, κατά τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος.
 
11.4.2012