Αυτοπαράδοση εμπορευμάτων

1) Συνεργείο αυτοκινήτων επισκευάζει και παραδίδει ανταλλακτικά για επισκευή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που προορίζονται προς πώληση. Τηρεί βιβλία Β΄κατηγορίας του ΚΒΣ, η καταχώριση της συναλλαγής αυτής πως θα εμφανισθεί ως προς την λογιστική τακτοποίηση και αντίστοιχα ως προς το ΦΠΑ;
2) Έμπορος μεσολαβεί με λήψη προμήθειας  προς πώληση καλλυντικών ειδών  σε πελάτες λιανικής. Αγοράζει καλλυντικά τα οποία παραδίδει σε κατάστημα ή σε εξωτερικό χώρο (δρόμος). Τα ανωτέρω αγαθά εφαρμόζονται κατευθείαν στους πελάτες, δηλαδή δεν παραδίδονται ως δείγμα. Ο ΦΠΑ της αγοράς θα εκπέσει; Πώς θα εμφανισθεί το έσοδο από την δραστηριότητα αυτή στα βιβλία Β΄κατηγορίας; Εκδίδεται Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
1) Όταν επισκευάζονται ή επιδιορθώνονται παλαιά - μεταχειρισμένα αγαθά, όπως πχ ανταλλακτικά αυτοκινήτων, εφόσον η αναλογία των υλικών υπερβαίνει το 1/3 της συνολικής αμοιβής θεωρείται ότι λαμβάνουν χώρα δύο πράξεις: αυτή της πώλησης αγαθών και αυτή της παροχής υπηρεσιών. Επιτρέπεται, αντί να εκδοθούν δύο στοιχεία να εκδοθεί ΑΠΥ και να αναγραφούν διακεκριμένα οι πράξεις αυτές. Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή όταν η αξία των υλικών δεν υπερβαίνει το 1/3 της συνολικής αμοιβής, τότε το προέχον στοιχείο είναι αυτό της παροχής υπηρεσίας και οι δύο αυτές πράξεις (επισκευή και παράδοση ανταλλακτικών) αποτελούν συνολικά μια ενιαία πράξη παροχής υπηρεσίας και επομένως δεν απαιτείται ιδιαίτερη αναφορά στα υλικά επί της Απόδειξης Παροχής Υπηρεσιών (άρθρο 3 Π.Δ.186/1992 ΚΒΣ)
 
Επισημαίνεται ότι, όταν επισκευάζονται συσκευές, μηχανήματα κ.λπ., με υλικά του επισκευαστή, σε κάθε περίπτωση προσφέρονται υπηρεσίες, ανεξάρτητα από τη σχέση των χρησιμοποιουμένων υλικών με την τελική αμοιβή (Σχετική η  Σ 2144/192 ΠΟΛ. 215/6-7-1987 παρ. 2Β).
 
Από τα ανωτέρω προκύπτει η έκδοση στοιχείων πώλησης και διακίνησης (ΑΠΥ-ΔΕΛΤΊΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ή μόνο ΑΠΥ,  κατά περίπτωση), τα οποία και θα καταχωρισθούν στα βιβλία Β’ κατηγορίας στο σκέλος των εσόδων σε ιδιαίτερη στήλη «Έσοδα από Παροχή Υπηρεσιών» με τον αναλογούντα συντελεστή ΦΠΑ στη στήλη «ΦΠΑ Εκροών».
 
2) Ο επιτηδευματίας που τηρεί βιβλία δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας του ΚΒΣ, για κάθε χρησιμοποίηση αγαθών της επιχείρησης του για ικανοποίηση αναγκών του ή του προσωπικού της επιχείρησης ή για σκοπούς ξένους προς αυτή, εφόσον δημιουργήθηκε δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ κατά την απόκτηση των  αγαθών αυτών (αγορά των καλλυντικών ειδών), υποχρεούται στην έκδοση Απόδειξης Αυτοπαράδοσης (άρθρο 14 ΚΒΣ). Αντί της απόδειξης αυτής μπορεί να εκδίδεται άλλο στοιχείο του ΚΒΣ, αρκεί όμως κατά την έκδοσή του να αναγράφεται η ένδειξη «Απόδειξη Αυτοπαράδοσης».
 
Επομένως, αφού τα αγαθά που προμηθεύεται ο έμπορος και εν συνεχεία παραδίδει σε πελάτες (καταστήματα κ.λπ.) άνευ αντιτίμου (μετά την σχετική διευκρίνιση που έγινε στο σημείο αυτό του ερωτήματος), θα πρέπει να εκδοθεί Απόδειξη Αυτοπαράδοσης με αξία το κόστος αγοράς και τον αναλογούντα ΦΠΑ,  ο οποίος, κατά την έννοια αυτή, συμψηφίζει τον ΦΠΑ των εισροών.
Οι ανωτέρω αποδείξεις καταχωρίζονται σε ιδιαίτερο χώρο  του βιβλίου εσόδων - εξόδων.
Για την λήψη προμήθειας, λόγω αυτής της διαμεσολάβησης στην πώληση των καλλυντικών ειδών  θα εκδίδεται Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών με την ολοκλήρωση των προσφερομένων υπηρεσιών ή όταν αυτή διαρκεί, κατά το χρόνο που καθίσταται απαιτητό μέρος της αμοιβής  (άρθρο 12 ΚΒΣ), η οποία καταχωρίζεται  στο σκέλος των εσόδων σε ιδιαίτερη στήλη «Έσοδα από Παροχή Υπηρεσιών» με τον αναλογούντα συντελεστή ΦΠΑ στη στήλη «ΦΠΑ Εκροών».
 
Εναλλακτικά προτείνουμε να μην προβαίνει ο έμπορος σε αγορά των καλλυντικών, αλλά να τα παραλαμβάνει με δελτίο αποστολής της επιχείρησης που επιθυμεί την προώθησή τους (εντολέας). Ο εντολέας εκδίδει Δελτίο Αποστολής στον αντιπρόσωπο πώλησης με σκοπό «πώληση για λογαριασμό μου». Ο τελευταίος (αντιπρόσωπος πώλησης) κατά την παράδοση αγαθών στον αγοραστή  εκδίδει «ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ – ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ή ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ», και εφόσον εκδοθούν παραστατικά δαπανών για λογαριασμό του εντολέα, πρέπει να εκδοθούν στο όνομα του εντολέα.
 
Στην διπλότυπη αυτή κατάσταση αναγράφουμε:
α) Κατά την παραλαβή
Το είδος και την ποσότητα των αγαθών που παραλήφθηκαν.
β) Κατά την παράδοση ή πώληση
Το είδος, την ποσότητα, την αξία των αγαθών και τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί.   

Στο τέλος του μήνα, εντός του οποίου έγιναν οι παραδόσεις η οι πωλήσεις, με ημερομηνία την τελευταία ημέρα αυτού και μέσα σε στις (15) πρώτες ημέρες του επόμενου μήνα εκδίδεται εκκαθάριση και αποστέλλεται στον εντολέα (παρ. 7 άρθρου 12 ΚΒΣ).

30.3.2012