Ασφάλιση μουσικών και λογιστική απεικόνιση των αμοιβών τους

Πώς ασφαλίζεται μουσικός (που απασχολείται σε ξενοδοχείο) και έχει υπογράψει με το ξενοδοχείο σύμβαση έργου; (στο βιβλίο του ΙΚΑ με τους ΟΣΣΥΚ, τα ποσοστά ασφάλισης είναι ολόκληρα και δεν εξαιρούνται οι κλάδοι ανεργίας - στράτευσης -ΔΛΟΕΜ). Η συμφωνία προβλέπει ότι ο μουσικός θα εκδώσει στο τέλος του μήνα ΑΠΥ (με ΦΠΑ 13%) και οι παρουσίες του θα είναι 2 φορές την βδομάδα. Επίσης, στην Γενική Λογιστική, θα χρεωθεί ο λογ. 61 του Ε.Γ.Λ.Σ. (αφού θεωρείται ελεύθερος επαγγελματίας) ή ο λογ. 60;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Από τα δεδομένα που περιγράφετε γίνεται αντιληπτό ότι ο μουσικός είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ ως αυτοαπασχολούμενος στο θέαμα και ακρόαμα (άρθρα 4 έως 12 του Ν. 1296/1982, σχετική Εγκύκλιος ΙΚΑ 133/1982). 
 
Οι ανωτέρω απασχολούμενοι, επειδή δεν παρέχουν εξαρτημένη εργασία, δεν ασφαλίζονται για τους κλάδους του ΟΑΕΔ, ήτοι: ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ, ΔΛΟΕΜ κ.λπ., καθώς και για τους κλάδους της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ και της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ  (βλέπε και Εγκύκλιο ΙΚΑ 59/1989). Οι επαγγελματίες στην προκειμένη περίπτωση εντάσσονται σε ειδικότητες στην περιγραφή των οποίων αναφέρεται: «...ασφαλισμένοι με τις διατάξεις του Ν. 1296/1982.» 
 
Τα παραπάνω πρόσωπα θεωρείται ότι έχουν εργοδότη στις περιπτώσεις που ορίζονται από τις διατάξεις της παραγράφου 1, του άρθρου 4, του Ν. 1296/1982. Σύμφωνα με τις εν λόγω διατάξεις, εργοδότες των αυτοαπασχολούμενων στο θέαμα και το ακρόαμα  θεωρούνται τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που χρησιμοποιούν, όχι για δική τους χρήση, το έργο ή την ερμηνεία ή γενικά τις υπηρεσίες τους (δισκογραφικές επιχειρήσεις, θεατρικοί επιχειρηματίες, εκδοτικοί οίκοι, ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, κινηματογραφικοί και τηλεοπτικοί παραγωγοί, επιχειρήσεις οργάνωσης συναυλιών και γενικά δημοσίων θεαμάτων και ακροαμάτων κλπ) και έχουν έναντι του ΙΚΑ τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία του για τους εργοδότες υποχρεώσεις. Συνεπώς, στην προκείμενη περίπτωση που ο μουσικός απασχολείται σε ξενοδοχείο που χρησιμοποιεί το ίδιο της υπηρεσίες του (ως επιπλέον παροχή προς τους πελάτες του ξενοδοχείου), δεν αναγνωρίζεται εργοδότης (δηλαδή εδώ, ταυτίζεται το πρόσωπο του ασφαλισμένου με το πρόσωπο του εργοδότη). 
Οι εισφορές υπολογίζονται με βάση τις αμοιβές που πραγματικά λαμβάνει ο μουσικός. Περαιτέρω, οι ασφαλιστικές ημέρες του καλλιτέχνη υπολογίζονται ύστερα από διαίρεση της συνολικής αμοιβής του, με το τεκμαρτό ημερομίσθιο της 12ης ασφαλιστικής κλάσης (Ν 1296/1982). Το ύψος του τεκμαρτού ημερομισθίου της ανωτέρω κλάσης ορίζεται σε: 40,45 € (Εγκύκλιος ΙΚΑ 32/13-5-2008 και 10/9-2-2011). Ιδιαίτερα επισημαίνουμε ότι, το ανώτατο ποσό αμοιβών επί του οποίου θα υπολογίζονται οι ως άνω εισφορές, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει με πολλαπλασιασμό του τεκμαρτού μισθού της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης (όπως διαμορφώνεται κάθε φορά) επί τον αριθμό 14 (άρθρο 14, παρ.2, του Ν. 1976/1991. Βλέπε και Εγκύκλιο ΙΚΑ 94/1992).
 
Στην Γενική Λογιστική οι αμοιβές του μουσικού θα καταχωρισθούν σε τριτοβάθμιο του λογ. 61.00 «Αμοιβές και έξοδα ελεύθερων επαγγελματιών υποκείμενες σε  παρακράτηση φόρου εισοδήματος». Σημειώνεται δε, τέλος, ότι το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών καταβάλλονται στο ΙΚΑ από τον ίδιο τον μουσικό και όχι από την ξενοδοχειακή επιχείρηση με την οποία συμβάλλεται.

29.12.2011