Μείωση κεφαλαίου σε ΟΕ

ΣΕ Ο.Ε ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ;ΤΙ ΒΗΜΑΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Κατά την διάρκεια του βίου της, η ΟΕ (και γενικότερα η προσωπική εταιρεία), είναι δυνατόν να αναγκασθεί, ή για οποιονδήποτε λόγο να αποφασισθεί από τους εταίρους, η μείωση του εταιρικού της κεφαλαίου. Η μείωση αυτή πρέπει να προβλέπεται από το καταστατικό της, ή ενδεχομένως και σε κάθε περίπτωση, να αποφασίζεται με την πλήρη ομοφωνία των εταίρων της. Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι προκειμένου να γίνει μείωση του εταιρικού κεφαλαίου της ΟΕ, επιβάλλεται πριν από την πραγματοποίησή του, να τροποποιηθεί το καταστατικό.
Περαιτέρω η μείωση του εταιρικού κεφαλαίου, μπορεί να γίνει για τις παρακάτω αιτίες:
 
1.Μερική επιστροφή κεφαλαίου προς τους εταίρους.
 
2.Με σκοπό να απαλειφούν ζημιές
 
3.Για τυχόν ηθελημένη αποχώρηση εταίρου
 
Η μείωση του κεφαλαίου και επιστροφή στους εταίρους δεν συνιστά μεταβίβαση και συνεπώς δεν υπάγεται η πράξη αυτή στις διατάξεις του άρθρου 13 του ΚΦΕ. Το ποσό αυτό δεν θεωρείται εισόδημα και δεν φορολογείται. Ωστόσο, όπως έχει γίνει δεκτό από την Διοίκηση (Έγγραφο 1049604/2002) δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών (τεκμήρια). Βέβαια το ως άνω έγγραφο αναφέρεται σε επιστροφή μετοχικού κεφαλαίου ΑΕ, αλλά κατ επέκταση και για την ταυτότητα του λόγου, η μη κάλυψη τεκμηρίων ισχύει και για τις άλλες μορφές των εταιρειών.

Το τροποποιημένο καταστατικό, κατατίθεται στη ΔΟΥ φορολογίας της εταιρείας σε δύο αντίγραφα, από τα οποία επιστρέφεται το ένα με την σφραγίδα «παραλήφθηκε όμοιο». Στη συνέχεια, το αντίγραφο αυτό προσκομίζεται στο ΕΤΑΑ (Ταμείο Νομικών και Ταμείο Προνοίας) και αφού σφραγισθεί ενημερώνεται το οικείο Επιμελητήριο. Τέλος, το αντίγραφο αυτό, μαζί με όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά, κατατίθεται με σχετική αίτηση στο Πρωτοδικείο της έδρας της εταιρείας, για την επικύρωσή του. Ακολουθεί η υποβολή δήλωσης μεταβολής στο τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ, με συνημμένο το επικυρωμένο από το Πρωτοδικείο, τροποποιημένο καταστατικό. Ημερομηνία μεταβολής είναι αυτή του Πρωτοδικείου. 

Αν τηρούνται βιβλία Γ’ κατηγορίας, γίνονται οι αντίθετες της σύστασης λογιστικές εγγραφές. Χρεώνεται δηλαδή ο λογαριασμός του εταιρικού κεφαλαίου, με την ανάλυση των εταιρικών μερίδων των εταίρων και πιστώνεται ο λογαριασμός χρεώστες διάφοροι, με τους ανάλογους υπολογαριασμούς του 33.07. Στη συνέχεια οι υπολογαριασμοί αυτοί «κλείνουν» με την χρέωσή τους και με πίστωση των χρηματικών διαθεσίμων. Σε περίπτωση που καλύπτονται ζημιές, θα χρεωθούν οι κεφαλαιακές μερίδες των εταίρων, αναλογικά και θα πιστωθεί ο λογαριασμός ο οποίος εμφανίζει την ζημιά (42.01 ή 42.02) για να «κλείσει». Πάντως, αν διενεργηθεί ο παραπάνω χειρισμός, χάνεται το δικαίωμα μεταφοράς της ζημιάς αυτής στα επόμενα χρόνια (πέντε ή λιγότερα, αναλόγως), για τον συμψηφισμό της με κέρδη (δεύτερο εδάφιο της παρ. 11, του άρθρου 105 του ΚΦΕ).

7.12.2011