Σ.Α.Δ.Φ. ΕΛΛΑΔΑΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΑΣ ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΙΚΑ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ.ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΤΟΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ. Α) ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΡΟΥΜΑΝΙΑ; Β) ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΩΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΚΕΙ (ΦΟΡΟΣ ΦΠΑ ΚΤΛ ).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θα ήταν χρήσιμο εισαγωγικά να διευκρινίσουμε ότι όσον αφορά το εσωτερικό φορολογικό καθεστώς της γειτονικής χώρας δεν υπάρχουν διαθέσιμες σχετικές πληροφορίες και θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να απευθυνθεί στις φορολογικές αρχές της χώρας αυτής ή σε συνάδελφους φοροτεχνικούς που δραστηριοποιούνται εντός της Ρουμανίας.

Όσον αφορά τα ζητήματα που άπτονται της αποφυγής της διπλής φορολόγησης του εισοδήματος που θα αποκτάται στη χώρα αυτή, βρίσκεται σε ισχύ ο Ν.2279/1995 «Kύρωση Σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ρουμανίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας σχετικά με τους φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου».

Ο τόπος φορολόγησης του εισοδήματος από την άσκηση επιχείρησης από κάτοικο του ενός κράτους στο έδαφος του άλλου κράτους, ρυθμίζεται από το άρθρο 7 του παραπάνω νόμου. Σύμφωνα με αυτό «τα κέρδη επιχείρησης του ενός Συμβαλλόμενου κράτους φορολογούνται μόνο στο κράτος αυτό, εκτός αν η επιχείρηση διεξάγει εργασίες στο άλλο Συμβαλλόμενο κράτος μέσω μιας μόνιμης εγκατάστασης σε αυτό». Έτσι εάν η επιχείρηση ασκηθεί χωρίς τη δημιουργία εγκατάστασης στη Ρουμανία, το εισόδημα που θα αποκτάται εκεί θα φορολογείται στην Ελλάδα.

Εάν επιλεγεί η δημιουργία εγκατάστασης (υποκαταστήματος) στη Ρουμανία η σύμβαση προβλέπει ότι τα κέρδη της μόνιμης αυτής εγκατάστασης μπορούν να φορολογούνται στη Ρουμανία, αλλά μόνο ως προς το τμήμα αυτών το οποίο προέρχεται από τη μόνιμη αυτή εγκατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι αποδίδονται στη μόνιμη αυτή εγκατάσταση τα κέρδη που υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιούσε, αν αυτή ήταν μία διαφορετική και ανεξάρτητη επιχείρηση που ασχολείται με τις ίδιες ή με παρόμοιες δραστηριότητες κάτω από τις ίδιες ή παρόμοιες συνθήκες και που ενεργεί τελείως ανεξάρτητα από την επιχείρηση της οποίας αποτελεί μόνιμη εγκατάσταση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα ελέγχεται η πιθανότητα μεταφοράς φορολογητέας ύλης από τη μία χώρα στην άλλη, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη δυσανάλογου προς τη δραστηριότητα που ασκείται οικονομικού αποτελέσματος.

Σε περίπτωση που επιλεγεί η λύση της δημιουργίας θυγατρικής επιχείρησης στη Ρουμανία, είναι προφανές ότι το σύνολο του καθαρού εισοδήματος της εταιρείας θα φορολογείται στη χώρα αυτή και σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία της χώρας αυτής. Ωστόσο επίσης τα μερίσματα που θα αποκτά ο Έλληνας μέτοχος αυτής (φορολογικός κάτοικος Ελλάδας) θα φορολογούνται με ποσοστό 20% (άρθρο 10 του Νόμου). Ο φόρος αυτός μπορεί να συμψηφιστεί με το φόρο που θα προκύψει για το εισόδημα αυτό στην Ελλάδα, με τους περιορισμούς που αναφέρονται στο άρθρο 25 του ιδίου νόμου. Υπενθυμίζεται ότι ο φορολογικός συντελεστής στη χώρα μας για εισοδήματα που προέρχονται από μερίσματα εταιρειών που βρίσκονται στο εξωτερικό, ανέρχεται πλέον στο 25%.

31.10.2011