Έκδοση τιμολογίου για λιανικές πωλήσεις

Επιχείρηση εμπορίας περουκών με β κατηγορίας βιβλία πωλεί περούκες σε ιδιώτες. Η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να έχει ΦΤΜ, όμως τα ασφαλιστικά ταμεία ζητούν από τους ιδιώτες τιμολόγια για την δαπάνη. Η επιχείρηση εκδίδει τιμολόγιο-δελτίο αποστολής και αναφέρει ότι ο αγοραστής είναι ιδιώτης, το τιμολόγιο καταχωρείται ως λιανική πώληση και δεν περιλαμβάνεται στις συγκεντρωτικές καταστάσεις του ΚΕΠΥΟ. Η παραπάνω διαδικασία μας καλύπτει ή θα έπρεπε να κόβεται και απόδειξη από την ΦΤΜ και να γράφεται στο τιμολόγιο αντικατάσταση απόδειξης από ΦΤΜ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με την παρ. 12.2.4 της Εγκυκλίου 3/1992 του ΚΒΣ:

«θ) Η έκδοση τιμολογίων προς ιδιώτες, μολονότι δεν απαγορεύεται ρητά από τον Κώδικα, πρέπει να αποφεύγεται γιατί δημιουργεί σύγχυση όσον αφορά άλλες φορολογικές διατάξεις (διάκριση χονδρικών - λιανικών πωλήσεων κ.λ.π.). Σε καμιά δε περίπτωση δεν μπορεί να εκδοθεί τιμολόγιο προς ιδιώτη, όταν η πωλήτρια επιχείρηση εμπίπτει στην υποχρέωση χρήσης Φ.Τ.Μ., οπότε η σχετική συναλλαγή καλύπτεται μόνο με την απόδειξη της Φ.Τ.Μ., γιατί διαφορετικά καταστρατηγούνται οι σχετικές φορολογικές διατάξεις και συντρέχει λόγος καταλογισμού παραβάσεων για τη μη χρήση Φ.Τ.Μ. (άρθρο 10 παρ. 3 Ν. 1809/88).»

Περαιτέρω, στην περ. γ.3, της παρ. 3, του άρθρου 10 του Ν 1809/1988, προβλέπεται ότι η μη χρήση εγκεκριμένου και δηλωμένου φορολογικού μηχανισμού για την διασφάλιση των ηλεκτρονικών δεδομένων των βιβλίων λογίζεται ως μη τήρησή τους και επισύρει πρόστιμο ίσο με το όριο της βάσης υπολογισμού Νο 1, (βλ. σχετικές διατάξεις του Ν 2523/1997).

Ωστόσο, σε έγγραφο της Διοίκησης (1102225/20-12-2007), με θέμα: «έκδοση τιμολογίου προς ιδιώτη», επισημαίνεται η διάταξη του άρθρου 5 του ως άνω Ν.2523/1997, η οποία προβλέπει ότι κατ εξαίρεση δεν επιβάλλεται πρόστιμο όταν για την συγκεκριμένη συναλλαγή έχει εκδοθεί το μη προσήκον φορολογικό στοιχείο, εφόσον το εκδοθέν περιλαμβάνει τουλάχιστον τα δεδομένα του προβλεπόμενου, έχει εκδοθεί στον οριζόμενο για αυτό χρόνο και φέρει θεώρηση στην περίπτωση που απαιτείται.

Στο ίδιο ως άνω Έγγραφο της Διοίκησης, υπογραμμίζεται ότι δεν στοιχειοθετείται παράβαση των διατάξεων του ΚΒΣ σε περίπτωση έκδοσης τιμολογίου πώλησης αγαθών προς ιδιώτη, εφόσον τηρούνται οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις, θέμα που σε κάθε περίπτωση, είναι πραγματικό και εκτιμάται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Με βάση, λοιπόν, όλα τα ανωτέρω θα σας προτείναμε να υποβάλλεται  σχετικό ερώτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών εξηγώντας ότι η έκδοση ΑΛΠ από ΦΤΜ στις εν λόγω περιπτώσεις δεν γίνεται δεκτή από τα ασφαλιστικά ταμεία.

13.9.2011