Έκδοση ΑΠΥ ιατρού στο όνομα του προσώπου που καταβάλει τη σχετική δαπάνη

Πελάτης μου χειρούργος ιατρός μου λέει εγώ έκανα χειρουργείο σε μια ασθενή και με πλήρωσε η κόρη της. Η ΑΠΥ θα εκδοθεί στο όνομα της ασθενούς ή στο όνομα του προσώπου που καταβάλλει την σχετική δαπάνη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 22, του άρθρου 19, του Ν 3842/2010 όπως τροποποίησαν την παρ. 3, του άρθρου 13, του ΚΒΣ, εναρμονίζεται ο χρόνος έκδοσης των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών των ασκούντων ελευθέριο επάγγελμα κατονομαζόμενο στην παράγραφο 1 του άρθρου 48 του ν. 2238/1994 με τον χρόνο έκδοσης των αποδείξεων και των λοιπών περιπτώσεων παροχής υπηρεσιών όλων των επιτηδευματιών, πλην της περίπτωσης είσπραξης των σχετικών αμοιβών τους από το Δημόσιο και τα Ν.Π.Δ.Δ., όπου η απόδειξη εξακολουθεί να εκδίδεται με κάθε επαγγελματική τους είσπραξη (Πολ. 1091/2010).

Επιπρόσθετα, οι γιατροί υποχρεούνται στην τήρηση πρόσθετου βιβλίου επίσκεψης ασθενών (περ. ια, της παρ. 5, του άρθρου 10 του ΚΒΣ), στο οποίο καταχωρίζουν διακεκριμένα το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση και την ημερομηνία επίσκεψης κάθε ασθενούς. Σε περίπτωση που γιατρός πραγματοποιεί χειρουργική επέμβαση σε χώρο κλινικής (εκτός ιατρείου), τα στοιχεία του ασθενούς καταχωρίζονται στο πρόσθετο βιβλίο της κλινικής (περ. γ, της παρ. 5, του άρθρου 10).

Με βάση τα ανωτέρω, αλλά και γενικότερα, βασική αρχή των συναλλαγών και συμβάσεων, είναι ότι ως πελάτης - αντισυμβαλλόμενος στην περίπτωση της παροχής ιατρικών υπηρεσιών θεωρείται ο ασθενής – λήπτης της υπηρεσίας, και όχι το πρόσωπο που καταβάλλει την αντίστοιχη δαπάνη (λ.χ. τέκνο, συγγενής κ.λπ.). Η άποψη αυτή τεκμηριώνεται, ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι από 1.1.2011 (χρόνος ισχύς των νέων διατάξεων) ο χρόνος έκδοσης της ΑΠΥ δεν σχετίζεται με την καταβολή της αμοιβής. Επομένως, πρακτικά, ο γιατρός εκδίδει το σχετικό παραστατικό κατά την ολοκλήρωση της παρεχόμενης υπηρεσίας στο όνομα του ασθενούς, ανεξάρτητα αν έχει εισπράξει ή όχι την αμοιβή του, είτε από τον ασθενή, είτε από οποιοδήποτε τρίτο που πρόκειται ή επιθυμεί να επιβαρυνθεί την ιατρική δαπάνη. Επιπλέον, η αναγραφή του ονόματος ενός τρίτου προσώπου στην απόδειξη του ιατρού είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει προβλήματα κατά την διασταύρωση των στοιχείων των εκδιδόμενων ΑΠΥ, με τα δεδομένα του πρόσθετου βιβλίου (είτε του ιατρού, είτε της κλινικής, κατά περίπτωση) σε ενδεχόμενο φορολογικό έλεγχο.

Συνεπώς, καθίσταται φανερό ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει να εκδίδει τις αποδείξεις στο όνομα του ασθενούς. Ωστόσο, μπορεί να συμπληρώσει για πληροφοριακούς λόγους, τα στοιχεία του καταβάλλοντος την αμοιβή

Εξαίρεση αποτελεί ενδεχομένως η περίπτωση που ο γιατρός συμβάλλεται απευθείας με την κλινική ή το θεραπευτήριο (λ.χ. βάσει ειδικής έγγραφης συμφωνίας) και λαμβάνει από αυτή ανεξάρτητη αμοιβή. Αλλά και στην περίπτωση αυτή η κλινική ή το θεραπευτήριο, κατ αναλογία, θα εκδώσουν την ΑΠΥ προς τον ασθενή τους.

14.6.2011