Πώς εκδίδεται Α.Π.Υ. σε συγγενικά μου πρόσωπα;

Θα ήθελα μια απάντηση σε ένα θέμα που με απασχολεί και έχει σχέση με το πώς θα εκδίδω και αν πρέπει να εκδίδω από εδώ και στο εξής τις Α.Π.Υ. σε συγγενικά μου πρόσωπα.
Πιο συγκεκριμένα, έχω λογιστικό γραφείο και μέσα στους πελάτες μου ενημερώνω και τα βιβλία της μητέρας μου, του συζύγου μου και τα δικά μου. Για τον άντρα μου και την μαμά μου τι μπορώ να εκδίδω και πόσο για να μην έχω πρόβλημα σε έλεγχο; Σκεφτόμουν μια Α.Π.Υ. των 20,00 ευρώ κάθε μήνα για να ξεμπερδεύω.
Γενικά τι με συμφέρει;
Για τον εαυτό μου τι μπορώ να εκδίδω;
Κάπου είχα διαβάσει ότι εκδίδεται  Α.Π.Υ ΔΩΡΕΑΝ, ή  επάνω στην Α.Π.Υ. να γράφω ΑΥΤΟΠΑΡΑΔΟΣΗ και να βάλω πχ  2,00 ευρώ Φ.Π.Α. ( γράφοντας στα βιβλία ‘ ΦΠΑ ΜΗ ΕΚΠΙΠΤΟΜΕΝΟΣ ‘).
Θα μπορούσα έτσι να λειτουργήσω και με την μητέρα μου και τον άντρα μου; Δηλαδή θα κάνω μια στήλη ΦΠΑ ΜΗ ΕΚΠΙΠΤΟΜΕΝΟΣ και θα βάλω το ποσό των 2,00 ευρώ;
Αν έρθει κάποιος συνταξιούχος και του κάνω τη φορολογική δήλωση δωρεάν, πώς θα εκδώσω την Α.Π.Υ.;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με την παράγραφο 2, του άρθρου 13 του ΚΒΣ (ΠΔ 186/92), επί παροχής υπηρεσιών χωρίς αμοιβή, στην απόδειξη αναγράφεται και η ένδειξη «δωρεάν», μαζί με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία. ΑΠΥ αυτή καταχωρίζεται κανονικά στα βιβλία, χωρίς ποσό. Ωστόσο, κατά την επικρατούσα άποψη, θα πρέπει  να υπάρχει μια λογική αναλογία των εκδιδομένων ΑΠΥ,  με την ως άνω ένδειξη, σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των αποδείξεων της χρήσης. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι επιτρεπτό να εκδίδεται ΑΠΥ, με την ένδειξη «δωρεάν», προς κάποιον άλλον επιτηδευματία, κατά σύστημα.

Διαφορετική είναι η περίπτωση της ιδιοχρησιμοποίησης των υπηρεσιών. Το θέμα αυτό αφορά τις υπηρεσίες που προσφέρει ο ίδιος ο επιτηδευματίας (εσείς, ως ελεύθερος επαγγελματίας, στην προκειμένη περίπτωση), στον εαυτό του. Σύμφωνα με το άρθρο 9, του Κώδικα ΦΠΑ (Ν. 2859/2000), για σκοπούς ΦΠΑ, θεωρείται ως παροχή υπηρεσιών, κατά την έννοια των διατάξεων που ορίζουν το περιεχόμενο αυτών των πράξεων (άρθρο 2 του ως άνω Κώδικα), η παροχή υπηρεσιών για τις ανάγκες του, από τον ίδιο τον υποκείμενο στον φόρο. [Σημειώνουμε ότι η έννοια της αυτοπαράδοσης που αναφέρετε, αφορά επιτηδευματία που χρησιμοποιεί για τον εαυτό του, ή για σκοπούς ξένους προς την επιχείρησή του, τα αγαθά που εμπορεύεται (άρθρο 7 του Κώδικα ΦΠΑ)].

Για την ιδιοχρησιμοποίηση των υπηρεσιών, μπορεί να εκδίδεται η απόδειξη αυτοπαράδοσης ή ιδιοχρησιμοποίησης υπηρεσιών, του άρθρου 14 του ΚΒΣ (αθεώρητο στοιχείο). Ωστόσο, αντί της ως άνω απόδειξης μπορεί να εκδίδεται οποιοδήποτε άλλο στοιχείο αξίας του ΚΒΣ, αρκεί να «βαπτίζεται» απόδειξη αυτοπαράδοσης ή ιδιοχρησιμοποίησης. Να αναγράφουμε, δηλαδή κατά την έκδοσή του την φράση: «Απόδειξη αυτοπαράδοσης».Η αξία που πρέπει να εμφανίζεται στην απόδειξη αυτή, υπολογίζεται βάσει στοιχείων που συγκροτούν το υποτιθέμενο κόστος της παρεχόμενης υπηρεσίας. Ο ΦΠΑ που προκύπτει αποδίδεται κανονικά ως φόρος εκροών, ενώ  η αξία αυτή δεν λογίζεται ως εισόδημα.

28.4.2011