Ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών σε έδαφος χώρας Ε.Ε., εκτός Ελλάδος

Επαγγελματίας της Ελλάδος πηγαίνει στην Κύπρο ταξίδι και αγοράζει εμπορεύματα από εκεί για να τα πουλήσει στην Ελλάδα μέσω internet σε διάφορα μέρη της Ελλάδος. Τα μεταφέρει στις βαλίτσες του (είναι μικρά σε όγκο και μικρά σε αξία) και τα φέρνει Ελλάδα. Κόβει τιμολόγιο κανονικά με την επαγγελματική του διεύθυνση στην Ελλάδα και πληρώνει το ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην Κύπρο δηλαδή 15 % (λειτουργεί κατα κάπιο τρόπο σαν πελάτης λιανικής - σαν κάτοικος Κύπρου). Ο επαγγελματίας έχει δηλωμένο στην ΔΟΥ αποκτήσεις ενδοκοινοτικές. Το ερώτημα μου είναι το εξής: Ενδοκοινοτική απόκτηση δεν μπορώ να το θεωρήσω. Τα τιμολόγια θα τα περάσω στα βιβλία μου Β΄ κατηγορίας σαν αγορές εμπορευμάτων με 15% ΦΠΑ και την πώλησή τους με 23% ΦΠΑ. Απλώς θα επιβαρυνθώ την διαφορά στο ΦΠΑ. Πρέπει να κάνω και κάτι ακόμα; Θέλω την βοήθειά σας πως να το αντιμετωπίσω αυτό το θέμα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο τρόπος με τον οποίο ο επιτηδευματίας αυτός αποκτά τα αγαθά, έτσι όπως το περιγράφετε, δεν χαρακτηρίζεται ως ενδοκοινοτική απόκτηση. Η ενδοκοινοτική απόκτηση, αλλά και κάθε μορφής ενδοκοινοτική συναλλαγή μεταξύ επιτηδευματιών, προϋποθέτει την εγγραφή των συναλλασσομένων στο σύστημα VIES και την συνακόλουθη διασταύρωση των πράξεων αυτών, εντός του πληροφοριακού αυτού συστήματος.

Ο ορθός τρόπος είναι, εφόσον έχει γίνει η εγγραφή στο σύστημα VIES και του προμηθευτή της Κύπρου (στην αντίστοιχη ΔΟΥ, ή υπηρεσία του Υπουργείου τους), να αποστέλλονται τα αγαθά, με οποιονδήποτε τρόπο, στην εγκατάσταση του Έλληνα επιτηδευματία. Για την πράξη αυτή, η οποία χαρακτηρίζεται για μεν τον Κύπριο προμηθευτή ενδοκοινοτική παράδοση, ενώ για τον Έλληνα πελάτη του, ενδοκοινοτική απόκτηση, δεν θα χρεώνεται ΦΠΑ (δηλαδή δεν θα υπάρχει η επιβάρυνση του 15% ΦΠΑ Κύπρου).

Στα βιβλία του Έλληνα επιτηδευματία, η συναλλαγή αυτή καταχωρίζεται με την μέθοδο της «χρεωπίστωσης», για τις ανάγκες του ΦΠΑ, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει η υποχρέωση της υποβολής του μηνιαίου Πίνακα Ενδοκοινοτικών Συναλλαγών – εδώ αποκτήσεων - (VIES) , μέχρι την 26η του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδόθηκε το τιμολόγιο του προμηθευτή. Η υποβολή του Πίνακα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω του διαδικτυακού τόπου της ΓΓΠΣ. Εννοείται ότι η πραγματική αξία της αγοράς των αγαθών θα καταχωρισθεί στα βιβλία, σε ιδιαίτερη στήλη, με τον τίτλο: «Πραγματική αξία ενδοκοινοτικής απόκτησης, χωρίς ΦΠΑ». Ενδέχεται να υπάρχει και φορολογητέα αξία για ΦΠΑ (πχ μεταφορικά έξοδα εντός της Ελληνικής επικράτειας), οπότε θα μπορεί να ασκηθεί το δικαίωμα έκπτωσης του φόρου αυτού, βάσει του νόμιμου δικαιολογητικού που υπάρχει για την συγκεκριμένη πράξη. Η αξία αυτή καταχωρίζεται κανονικά στις αγορές από το εσωτερικό (φορολογητέες, με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου).

Τέλος σημειώνουμε ότι δεν προβλέπεται, σε καμία περίπτωση, η έκπτωση ΦΠΑ που καταβλήθηκε σε άλλη χώρα. Το ποσό του ΦΠΑ που καταβλήθηκε στην Κύπρο θα προσαυξήσει τη σχετική δαπάνη.

31.3.2011