Καταχώριση τακτοποιημένων ημιϋπαίθριων χώρων

Θα ήθελα απάντηση στο κάτωθι ερώτημα: Ανώνυμη εταιρεία πλήρωσε το ειδικό πρόστιμο διατήρησης του άρθρου 6 του ν.3843/2010 δια την αλλαγή χρήσης που έκανε σε βοηθητικό χώρο που κατείχε. Ποιος είναι ο κατάλληλος λογιστικός χειρισμός του ως άνω προστίμου και ποια η μεταχείριση του εις την δήλωση φορολογίας εισοδήματος, το ε9 και την δήλωση φορολογίας μεγάλης ακίνητης περιούσιας.
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Όσον αφορά το Ε9 και το φόρο ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ), κατά ρητή αναφορά της παρ.5β, του άρθρου 22 του Ν.3897/2010 «οι χώροι που διατηρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 3843/2010 δεν λαμβάνονται υπόψη για την εφαρμογή των διατάξεων της κείμενης ασφαλιστικής νομοθεσίας. Ειδικά ως προς το φόρο ακίνητης περιουσίας και για την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων, οι τακτοποιούμενοι χώροι συνεχίζουν να λαμβάνονται φορολογικά υπόψη όπως ήταν προ της τακτοποίησής τους». Κατά συνέπεια δεν απαιτείται καμία μεταβολή σε σχέση με προηγούμενα έτη στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) ή στη δήλωση του φόρου ακίνητης περιουσίας. Προφανώς ο λόγος που δόθηκε η παραπάνω λύση είναι πως η δυνατότητα διατήρησης δεν θεωρείται νομιμοποίηση της πολεοδομικής παράβασης, αλλά παροχή ασυλίας για διάστημα 40 ετών έναντι της καταβολής κάποιου εφάπαξ ποσού ως προστίμου.
 
Όσον αφορά το λογιστικό χειρισμό η άποψή μας είναι ότι όπως όλα σχεδόν τα πρόστιμα θα πρέπει να καταχωρισθεί σε κατάλληλα δημιουργούμενο για το σκοπό αυτό υπολογαριασμό του 81.00 (π.χ. 81.00.20 «Πρόστιμο αρ.5 Ν.3843/2010») ενώ εννοείται ότι το εν λόγω ποσό δεν θα αναγνωριστεί για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης και ως εκ τούτου θα γίνει φορολογική αναμόρφωση στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος της εταιρείας.
 
16.3.2011