Φορολογικά στοιχεία ασφαλιστικών πρακτόρων και παρακράτηση φόρου

Γραφείο με κ.α.δ 662210001 υπηρεσίες ασφαλιστικού πράκτορα και 66221002 υπ.ασφ. συμβούλου με επαγ. εγκατάσταση με τη παραστατικό θα εισπράττει την προμήθεια του από την ασφαλιστική εταιρεία (εκκαθάριση ή ΤΠΥ) και με τι παραστατικό θα καταχωρεί τη δαπάνη, προμήθειες που θα πληρώνει στους ασφαλιστές του ( ΤΠΥ ή εκκαθάριση ). Ποιος θα είναι ο χρόνος έκδοσης; σε αυτές τις προμήθειες θα κάνει παρακράτηση φόρου 20%.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με τις κατά καιρούς εκδοθείσες εγκυκλίους και αποφάσεις της διοίκησης και κυρίως την ΠΟΛ.176/1977 η οποία εξακολουθεί να ισχύει, οι ασφαλιστικοί πράκτορες απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης Τ.Π.Υ. για τις προμήθειες που λαμβάνουν από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Για τις προμήθειες αυτές εκδίδεται από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις εντός του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους εκκαθάριση προς τον ασφαλιστικό πράκτορα στην οποία περιλαμβάνεται το συνολικό ποσό των προμηθειών που εισέπραξε εντός του προηγούμενου έτους.

Όπως έχει διευκρινιστεί η απαλλαγή αυτή ισχύει μόνο για τις καταβαλλόμενες από τις ίδιες τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις αμοιβές και όχι για προμήθειες που καταβάλλουν οι ασφαλιστικοί πράκτορες στους συνεργάτες τους ασφαλιστικούς συμβούλους κλπ. Κατά συνέπεια για τις αμοιβές που το ασφαλιστικό πρακτορείο καταβάλλει σε ασφαλιστές υποχρεούνται αυτοί σε έκδοση Τ.Π.Υ., κατά το χρόνο ολοκλήρωσης της υπηρεσίας που αφορά η αμοιβή αυτή. Σε περίπτωση που η αμοιβή καταβάλλεται σε άλλο πρόσωπο, που νομίμως απαλλάσσεται της τήρησης βιβλίων και της έκδοσης στοιχείων, υποχρεούται ο ασφαλιστικός πράκτορας να εκδώσει απόδειξη δαπάνης του άρθρου 15 του ΚΒΣ για την καταβαλλόμενη αμοιβή.

Όσον αφορά το θέμα της παρακράτησης του φόρου υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των εμπλεκομένων καθώς με το Ν.3842/2010 καταργήθηκε η απαλλαγή που προβλεπόταν στο άρθρο 55 (παρ. 1, περ. ε) του ΚΦΕ για τους ασφαλιστικούς πράκτορες, σχετικά με την υποχρέωση παρακράτησης φόρου στις αμοιβές που καταβάλλονται σε αυτούς από τις ασφαλιστικές εταιρείες, χωρίς την έκδοση τιμολογίου. Έτσι ενώ με τις διατάξεις του άρθρου 55 (παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις) το οποίο αφορά τους ασφαλιστικούς πράκτορες (καθώς πηγή του εισοδήματος τους θεωρείται η άσκηση εμπορικής επιχείρησης) φαίνεται να είναι ξεκάθαρη πλέον η υποχρέωση παρακράτησης φόρου 20% και στις δικές τους αμοιβές, εξακολουθεί να είναι σε ισχύ διάταξη του άρθρου 58 (τελευταίο εδάφιο της παρ. 1) του ΚΦΕ σύμφωνα με την οποία απαλλάσσονται της παρακράτησης οι προμήθειες που καταβάλλονται από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις σε αντιπροσώπους τους, πράκτορές τους κλπ. Το θέμα γεννάται από το γεγονός ότι το άρθρο 58 δεν αφορά τους ασφαλιστικούς πράκτορες, καθώς αναφέρεται στην παρακράτηση φόρου από ελευθέρια επαγγέλματα στα οποία δεν υπάγεται ο ασφαλιστικός πράκτορας. Αποτέλεσμα λοιπόν της διάστασης απόψεων που υφίσταται και της μη έκδοσης μέχρι στιγμής κάποιας σχετικής απόφασης του Υπ.Οικ. [1], είναι να μην υπάρχει μέχρι τώρα ενιαίος χειρισμός του θέματος της παρακράτησης από τους εμπλεκόμενους φορείς.

[1] Η έκδοση υπουργικής απόφασης είναι αμφίβολο εάν θα «θεράπευε» την προφανή ανακολουθία που υπάρχει μεταξύ δύο διαφορετικών άρθρων του ιδίου νομοθετήματος, αλλά τουλάχιστον θα βοηθούσε στην κατεύθυνση μίας ενιαίας αντιμετώπισης του ζητήματος από τους εμπλεκόμενους, μέχρι τη οριστική - νομοθετική τακτοποίηση του.

9.3.2011