Μετατροπή ΕΠΕ σε ΟΕ

ΕΠΕ (με ακίνητο) θέλει να μετατραπεί σε προσωπική εταιρεία (ομόρρυθμη ή ετερόρρυθμη) και να τηρήσει β κατηγορίας βιβλία. 1) Έχει δικαίωμα να το κάνει από φέτος και εάν ναι τι διαδικασίες και ενέργειες πρέπει να γίνουν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σχετικά με την μετατροπή ΕΠΕ σε ΟΕ σε παλαιότερη απάντησή μας είχαμε παραθέσει τα ακόλουθα:

Ο Ν 3190/55, περί ΕΠΕ, όπως ισχύει δεν προβλέπει στα άρθρα του την μετατροπή της ΕΠΕ σε προσωπική εταιρεία. Προβλέπει την μετατροπή ΑΕ σε ΕΠΕ ή την μετατροπή ΟΕ/ΕΕ σε ΕΠΕ. Προφανώς, η ΕΠΕ, επειδή θεωρείται μια ενδιάμεση μορφή κεφαλαιουχικής και προσωπικής εταιρείας (μικτή μορφή), η μετατροπή της σε ΟΕ, σημαίνει την αποδέσμευση από τον 3190/55, άρα στην ουσία, διακοπή της δραστηριότητάς της (της ΕΠΕ) και εν συνεχεία, έναρξη δραστηριότητας προσωπικής εταιρείας (ΟΕ).

Η περίπτωση αυτή δεν υπάγεται σε αναπτυξιακές διατάξεις δεδομένου ότι ο νομοθέτης αναπτυξιακών νόμων επιθυμεί και επιδιώκει την παροχή κινήτρων για δημιουργία κεφαλαιουχικών ή μικτών εταιρειών, οι οποίες διακρίνονται για την, κατά μία έννοια, κεφαλαιακή αυτονομία τους, ενώ μπορούν, εν δυνάμει, να αναπτύξουν επενδυτική δραστηριότητα.

Συνεπώς, από την υπάρχουσα βιβλιογραφία αλλά και πρακτική, προκύπτει, ότι θα πρέπει να λυθεί και να εκκαθαρισθεί η ΕΠΕ (τα δύο αυτά στάδια μπορεί να συμπέσουν, εφόσον εκποιηθούν όλα τα ενεργητικά στοιχεία και εξοφληθούν οι υποχρεώσεις, κατά την χρονική στιγμή, πριν την λύση) και εν συνεχεία, να συσταθεί με τις γνωστές (και πιο απλές) διαδικασίες η ΟΕ (η λειτουργία της οποίας, ως γνωστό, διέπεται από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, άρθρα 741-783). Εάν υπάρχει ακίνητο, τότε το συστατικό έγγραφο (καταστατικό) πρέπει να είναι συμβολαιογραφικό.

ʼλλη εναλλακτική λύση θα ήταν η σύσταση ΟΕ και η σταδιακή απορρόφηση της ΕΠΕ, από αυτήν. Αρκεί να προετοιμασθεί η διαδοχή, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη, για την αποφυγή της παράλληλης λειτουργίας δύο εταιρειών στη χρήση.

Συνεπώς, εφόσον ακολουθηθούν οι λύσεις που προαναφέραμε, δημιουργείται θέμα επιβολής φόρου μεταβίβασης προκειμένου το ακίνητο να περιέλθει από την ΕΠΕ στην ΟΕ. Επισημαίνουμε ότι, κατά την άποψή μας, δεν έχουν εφαρμογή τα οριζόμενα της Πολ. 1255/2000 [1] (σχετικές αποφάσεις δικαστηρίων ΔΕφΑθ 694/2007, ΣτΕ 4221/1986 & 341/1987), τα οποία ισχύουν μόνο για μετατροπές που ρητά αναφέρονται στην κείμενη νομοθεσία (λ.χ από ΟΕ σε ΑΕ και αντίστροφα, ΕΠΕ σε ΑΕ, ΑΕ σε ΟΕ/ΕΕ).

Για κάθε επί πλέον πληροφορία, σας προτείνουμε να απευθυνθείτε στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας της ΕΠΕ.

[1] Σύμφωνα με τα οποία η μετατροπή της εταιρείας δεν επισύρει κατάλυση του νομικού προσώπου, αλλά συνέχιση αυτού με διαφορετικό νομικό τύπο. Επομένως, ουσιαστικά, η εισφορά των ακινήτων στην μετατρεπόμενη εταιρεία δεν ταυτίζεται με την έννοια της που περιγράφεται στις διατάξεις της παρ.1, του άρθρου 1 του Ν.1587/1950 (Νόμος περί Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων) και άρα δεν τίθεται θέμα επιβολής του σχετικού φόρου.

3.3.2011