Παρακράτηση φόρου λογιστή

Λογιστής-φοροτεχνικός ο οποίος εκδίδει Α.Π.Υ. κατά την είσπραξη από 1/1/2011 θα υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 20% αν η Α.Π.Υ. είναι κάτω των 300 ? Το ρωτώ αυτό διότι τα 300 είναι ανά συναλλαγή. Στην περίπτωση αυτή συναλλαγή θεωρείται η κάθε Α.Π.Υ. ? Μήπως πρέπει να γίνει συμφωνητικό? Αν ναι μπορεί να γίνει συμφωνητικό στο οποίο να ορίζεται αμοιβή μηνιαία ή τριμηνιαία έτσι ώστε να μην ξεπερνά τα 300 για την αποφυγή της παρακράτησης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Από τις διατάξεις του άρθρου 13 του ΚΒΣ όπως τροποποιήθηκαν με το άρθρο 19 του Ν.3842/2010 και ισχύουν από την 1/1/2011, όπως επίσης και από την ερμηνευτική εγκύκλιο ΠΟΛ.1091/2010 συνάγεται ότι χρόνος έκδοσης της Α.Π.Υ σε περιπτώσεις διαρκούς παροχής υπηρεσίας είναι αυτός κατά τον οποίο καθίσταται απαιτητό μέρος της αμοιβής.

Ο χρόνος δηλαδή κατά τον οποίο καθίσταται απαιτητή η αμοιβή (ασχέτως πλέον του αν πράγματι καταβάλλεται) θεωρείται ως χρόνος ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Το πότε καθίσταται απαιτητή η αμοιβή της παρασχεθείσας υπηρεσίας είναι θέμα συμφωνίας των μερών. Εάν για παράδειγμα μεταξύ λογιστή και πελάτη του έχει συμφωνηθεί ότι ο λογιστής αναλαμβάνει την τήρηση βιβλίων και στοιχείων εταιρείας αντί του ποσού των 100 ανά μήνα, η συναλλαγή ολοκληρώνεται, η αμοιβή καθίσταται απαιτητή και εκδίδεται η σχετική Α.Π.Υ. τουλάχιστον μέχρι το τέλος κάθε μήνα (δεν αποκλείεται να εκδοθεί και σε προγενέστερο χρόνο, εφόσον η υπηρεσία είναι βεβαία και εκκαθαρισμένη). Αντίστοιχα εάν ο λογιστής αναλάβει την τήρηση βιβλίων και στοιχείων της εταιρείας αντί του ποσού των 300 ανά τρίμηνο, τότε για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες από 1.1.2011 (τήρηση βιβλίων και στοιχείων) εκδίδει τη σχετική Α.Π.Υ. τουλάχιστον μέχρι το τέλος κάθε τριμήνου, ανεξαρτήτως εάν εισπράξει ή όχι τη συμφωνηθείσα αμοιβή. Για την αποσαφήνιση κατά ρητό και αδιαμφισβήτητο τρόπο του χρόνου στον οποίο θα καθίσταται απαιτητή η αμοιβή, κρίνεται σκόπιμη η αναφορά αυτού στο συμφωνητικό που θα υπογραφεί μεταξύ λογιστή και πελάτη ή η τροποποίηση αυτού και η προσθήκη του συγκεκριμένου όρου, εάν ήδη υφίσταται τέτοιο συμφωνητικό.

Κατά συνέπεια για να έρθουμε στο συγκεκριμένο ερώτημα και με τα έως σήμερα δεδομένα, εάν στον οριζόμενο από το συμφωνητικό χρόνο ολοκλήρωσης της συναλλαγής και έκδοσης της Α.Π.Υ αυτή δεν ξεπερνά τα 300 δεν υφίσταται για τον πελάτη σας υποχρέωση παρακράτησης φόρου.

9.2.2011