ΦΠΑ ιατρικών υπηρεσιών

Παρακαλώ πολύ όπως μου εξηγήσετε αν με τον πρόσφατο φορολογικό νόμο 3842/2010 επήλθε οποιαδήποτε μεταβολή όσον αφορά τον ΦΠΑ των ιατρών- ελευθέρων επαγγελματιών. Συγκεκριμένα μια γυναικολόγος, με ιδιωτικό ιατρείο, που πραγματοποιεί τους τοκετούς και άλλες πράξεις σε ιδιωτική κλινική, εξακολουθεί να απαλλάσσεται για τις πράξεις αυτές; Η απορία μου δημιουργήθηκε διότι κάποια στιγμή σε κάποιο σεμινάριο, ειπώθηκε από τον εισηγητή ότι όταν οι ιατροί κάνουν γρήγορα χειρουργεία που δεν απαιτούν διανυκτέρευση του ασθενή σε κλινική , θα υπάγεται η πράξη αυτή σε ΦΠΑ. Ισχύει αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι γεγονός ότι με το Ν.3842/2010 επήλθαν σημαντικές τροποποιήσεις όσον αφορά την επιβολή ΦΠΑ σε κάποιες ιατρικές υπηρεσίες. Για την υπαγωγή ή όχι σε ΦΠΑ μίας ιατρικής υπηρεσίας ισχύουν δύο βασικά κριτήρια:

Α. Ο φορέας της παροχής της υπηρεσίας αυτής εάν δηλαδή πρόκειται για οργανισμό δημοσίου δικαίου ή ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή εάν πρόκειται για κερδοσκοπικό οργανισμό. Στην πρώτη περίπτωση ισχύει η απαλλαγή του ΦΠΑ ανεξάρτητα από τη φύση της ιατρικής υπηρεσίας που παρέχεται, ενώ επιπλέον απαλλάσσονται και οι στενά συνδεόμενες με αυτές παραδόσεις αγαθών, παροχές υπηρεσιών κλπ. τσι για παράδειγμα ο τοκετός ή οποιαδήποτε γυναικολογική επέμβαση πραγματοποιηθεί από γυναικολόγο σε δημόσια κλινική ή κλινική μη κερδοσκοπικού προσώπου εξακολουθεί να μην υπάγεται στον ΦΠΑ.

Β. Στην περίπτωση που η υπηρεσία παρέχεται από κερδοσκοπικό ιατρικό ή νοσηλευτικό οργανισμό, εισάγεται ως κριτήριο η φύση της ιατρικής πράξης που παρέχεται. τσι εισάγεται ως κριτήριο εάν η ιατρική υπηρεσία παρέχεται στο πλαίσιο της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όπως είναι η εξέταση και θεραπεία στο ιατρείο, οι διαγνωστικές εξετάσεις σε ιατρείο ή σε διαγνωστικό κέντρο, η ιατρική εξέταση και θεραπεία στα εξωτερικά ιατρεία οποιουδήποτε νοσηλευτικού ιδρύματος κλπ. ή εάν παρέχεται στο πλαίσιο δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας δηλαδή νοσηλείας, χειρουργικών επεμβάσεων κλπ [1].

Στην πρώτη περίπτωση δηλαδή την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας εξακολουθεί να υφίσταται η απαλλαγή από τον ΦΠΑ. Για παράδειγμα η εξέταση από τη γυναικολόγο, ασθενή στα ιατρείο της εξακολουθεί να μην υπάγεται σε ΦΠΑ. Το ίδιο ισχύει και για την εξέταση ασθενούς (που δεν νοσηλεύεται) στα εξωτερικά ιατρεία της ιδιωτικής κλινικής με την  οποία συνεργάζεται η γυναικολόγος, πράξη που εξακολουθεί επίσης να απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ.

Αντίθετα η παροχή υπηρεσιών δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας από κερδοσκοπικά νοσηλευτικά ιδρύματα, υπάγεται σε ΦΠΑ με τον χαμηλό συντελεστή 13%. Ως δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας θεωρείται η παροχή υπηρεσιών νοσηλείας ασθενούς, χειρουργικών επεμβάσεων κλπ. Ειδικά για περιπτώσεις όπως αυτές που αναφέρονται στο ερώτημα, στην εγκύκλιο ΠΟΛ. 1100/2010 διευκρινίζεται ότι υπηρεσίες που παρέχονται από φορείς δευτεροβάθμιας υγείας, οι οποίες συνίσταται στην εκτέλεση ιατρικών ή οδοντιατρικών πράξεων οι οποίες, σύμφωνα με διατάξεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, απαγορεύεται να εκτελούνται από φορείς παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως χειρουργικές επεμβάσεις για τις οποίες δεν απαιτείται διανυκτέρευση, υπάγονται στην περίπτωση δ, κατά συνέπεια στην περίπτωση κερδοσκοπικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, υπάγονται στο φόρο με τον το χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α.

πως λοιπόν προκύπτει από τα παραπάνω η υπαγωγή στον ΦΠΑ των υπηρεσιών του ερωτήματός σας, πράγματι ισχύει (από την 1/7/2010) εφόσον αυτές εκτελούνται σε ιδιωτική, κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κλινική.

[1] Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Π.Δ. 84/2001 ιδιωτικοί φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θεωρούνται τα ιδιωτικά ιατρεία, οδοντιατρεία, πολύ-ιατρεία, πολύ-οδοντιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης. Σύμφωνα με το άρθρο 2 του ιδίου Π.Δ. όλοι οι παραπάνω φορείς δεν διαθέτουν κλίνες νοσηλείας.

10.1.2011