Εισφορές εργοδότη σε αποταμιευτικό συνεταιρισμο του προσωπικού

Στην επιχείρηση μας έχουμε ιδρύσει αποταμιευτικό συν/σμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τα μέλη του εισφέρουν κάθε μήνα 5% επι των καθαρών αποδοχών τους. Βάσει της συλλογικής μας σύμβασης ο εργοδότης μας επιχορηγεί με ποσοστό 4/7 επι του συνόλου του ανωτέρω ποσού, το οποίο κατανέμεται ισομερώς στα μέλη του. ΕΡΩΤΗΣΗ : Το ποσό αυτο που επιχορηγεί ο εργοδότης πώς αντιμετωπίζεται φορολογικώς και ασφαλιστικώς.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ξεκινώντας από το θέμα των τυχόν ασφαλιστικών υποχρεώσεων παρατηρούμε ότι η επιχορήγηση από τον εργοδότη του αναφερόμενου συνεταιρισμού των υπαλλήλων, δεν συνιστά αντάλλαγμα παρασχεθείσας εργασίας από τους μισθωτούς και κατά συνέπεια δεν εμπίπτει στην έννοια των παροχών επί των οποίων οφείλει η εταιρεία να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές σε κύριο ή επικουρικό ταμείο ασφάλισης των υπαλλήλων της. Ωστόσο, το ποσό αυτό δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στην μισθοδοσία των εργαζομένων, αλλά να κατατίθεται απευθείας σε τραπεζικό λογαριασμό του Συνεταιρισμού. Εξάλλου, κατά την άποψή μας η επιχορήγηση αυτή δεν μπορεί να προβλέπεται από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Προφανώς, θα εννοείτε επιχειρησιακή σύμβαση, ή ενδεχομένως να περιλαμβάνεται στις ατομικές συμβάσεις των εργαζομένων.  Αντίθετα εξυπακούεται ότι η εισφορά των ίδιων των υπαλλήλων στον Συνεταιρισμό, δεδομένου ότι αποτελεί μέρος του ακαθάριστου μισθού τους, παρακρατείται από τις καθαρές αποδοχές και μετά την υποβολή του συνόλου του μισθού, στις προβλεπόμενες ασφαλιστικές κρατήσεις.

Περαιτέρω, η δυνατότητα έκπτωσης του εξόδου - συμμετοχής της επιχείρησης, προς τον Συνεταιρισμό, από τα ακαθάριστα έσοδά της, θα  εξαρτηθεί από την κρίση περί της παραγωγικότητας ή μη της δαπάνης αυτής. Σε αρκετές αποφάσεις δικαστηρίων έχει υιοθετηθεί το σκεπτικό ότι παρόμοιας φύσης δαπάνες είναι παραγωγικές, εξ αιτίας του γεγονότος ότι συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας των υπαλλήλων και συνεπώς εκπίπτουν νομίμως από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων. τσι για παράδειγμα έχει γίνει δεκτή με την ΑΥΟ ΠΟΛ. 1005/2005, η δυνατότητα έκπτωσης των οικονομικών ενισχύσεων των επιχειρήσεων στους συλλόγους του προσωπικού τους καθώς με την απόφαση του Σ.τ.Ε. 2673/1983  θεωρούνται οι εν λόγω δαπάνες παραγωγικές. Πάντως, η συγκεκριμένη περίπτωση, δηλαδή της ενίσχυσης αποταμιευτικού συνεταιρισμού του προσωπικού από την επιχείρηση, δεν περιλαμβάνεται στις ρητά κατονομαζόμενες περιπτώσεις, στις μέχρι σήμερα εκδοθείσες αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών περί αναγνώρισης προς έκπτωση  δαπανών. Με αυτή την έννοια, η κρίση περί της παραγωγικότητας ή μη της συγκεκριμένης δαπάνης, είναι θέμα αρμοδιότητας του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. όπου ανήκει η επιχείρηση, ο οποίος θα λάβει υπόψη του τα πραγματικά περιστατικά, για την αναγνώριση η μη της  δαπάνης αυτής. Σε περίπτωση αμφισβήτησης της κρίσης του από την επιχείρηση για το ζήτημα αυτό,  αρμόδια θα είναι τα διοικητικά δικαστήρια.

3.11.2010