Εμπορία προϊόντων εταιρείας χώρας ΕΕ στην Ελλάδα μέσω εταιρείας Logistics

Είμαστε εταιρεία αποθήκευσης (Ψυγεία) τροφίμων για τρίτους (third party logistics). Διατηρούμε βιβλίο αποθήκευσης (ΚΒΣ άρθρο 10 (ηβ)) . Τα παραστατικά διακίνησης που χρησιμοποιούμε είναι δελτίο εισαγωγής (ΚΒΣ άρθρο 10 (ηα)) και δελτίο αποστολής (ΚΒΣ άρθρο 10).
Ολλανδική εταιρεία θέλει να κάνει εισαγωγή κατεψυγμένα τρόφιμα σε Ελλάδα από 3η χώρα με εκτελωνισμό και απόθεση στα Ψυγεία ονόματι της. Τα ψυγεία ανοίγουν μερίδα στην επωνυμία και ΑΦΜ της Ολλανδικής εταιρείας αποθηκεύουν και εκτελούν κατόπιν εντολής της, παραγγελίες σε διάφορους πελάτες της στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό τα ψυγεία εκδίδουν δελτίο αποστολής με παραλήπτη τον πελάτη της Ολλανδικής εταιρείας στην Ελλάδα και κατ εντολή της. Η Ολλανδική εταιρεία τιμολογεί κατευθείαν τον παραλήπτη – πελάτη της στην Ελλάδα με βάσει το εκδιδόμενο δελτίο αποστολής των ψυγείων. Τα Ψυγεία εκδίδουν Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών και τιμολογούν την Ολλανδική εταιρεία για τις υπηρεσίες τους. Θα θέλαμε να μας απαντήσετε:
1. Η παραπάνω διακίνηση είναι νόμιμη ή χρήζει ύπαρξη φορολογικού αντιπροσώπου της Ολλανδικής εταιρείας στην Ελλάδα;
2. Τα Ψυγεία χρεώνουν ΦΠΑ στην Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών προς την Ολλανδική εταιρεία;
3. Η Ολλανδική εταιρία χρεώνει ΦΠΑ στο τιμολόγιο πώλησης αγαθών στους πελάτες της στην Ελλάδα;
4. Υφίσταται άλλο πρόβλημα κατά τον εκτελωνισμό λόγω δασμών κλπ, η Ολλανδική εταιρεία πληρώνει κατευθείαν τους δασμούς στο Ελληνικό Κράτος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στη συναλλαγή που περιγράφετε διακρίνουμε δύο επιμέρους συναλλαγές. Η πρώτη συνίσταται στην εισαγωγή από τρίτη χώρα εμπορευμάτων στο Ελληνικό έδαφος για λογαριασμό εταιρείας υποκείμενης στο φόρο εγκατεστημένης σε χώρα της Ε.Ε. Η δεύτερη στην πώληση από εταιρεία υποκείμενη στο φόρο εγκατεστημένη στην Ε.Ε. εμπορευμάτων σε ημεδαπή εταιρεία.

Η πρώτη συναλλαγή αντιμετωπίζεται από την πλευρά του ΦΠΑ όπως οποιαδήποτε εισαγωγή. τσι κατά τη διαδικασία του εκτελωνισμού θα πρέπει να καταβληθεί ο ΦΠΑ που αναλογεί στα προς εισαγωγή προϊόντα. Για την διεκπεραίωση των υποχρεώσεων που απορρέουν ως προς τον ΦΠΑ κατά την εισαγωγή εμπορευμάτων στο Ελληνικό έδαφος, θα πρέπει η Ολλανδική επιχείρηση είτε να λάβει ΑΦΜ στην Ελλάδα μέσω του διορισμού φορολογικού εκπροσώπου ο οποίος θα αναλάβει να διεκπεραιώσει και όλες τις δηλωτικές υποχρεώσεις της εταιρείας (περ.β, παρ.1 άρθρου 35 του κωδ.ΦΠΑ και ΠΟΛ.1010/2003) είτε να προχωρήσει στο διορισμό φορολογικού αντιπροσώπου σύμφωνα με την περ.ε της παρ.4 του άρθρου 36 του κωδ. ΦΠΑ.

Στη δεύτερη συναλλαγή δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό αυτής ως ενδοκοινοτικής συναλλαγής δεδομένου ότι δεν υφίσταται φυσική μεταφορά των εμπορευμάτων από άλλη χώρα – μέλος της Ε.Ε. στην Ελλάδα (Αρ.2 του Κ.Ν. 2859/2000 και σχετική ΠΟΛ.1282/1992). Αντίθετα αυτά μεταφέρονται από αποθηκευτικό χώρο εντός της χώρας σε εταιρεία που επίσης είναι εγκατεστημένη εντός της χώρας. Κατά συνέπεια η συναλλαγή αυτή είναι εσωτερική και το εκδιδόμενο τιμολόγιο θα επιβαρυνθεί με τον προβλεπόμενο ΦΠΑ. Υπόχρεος για την είσπραξη και απόδοση στη συνέχεια του ΦΠΑ στο Ελληνικό δημόσιο είναι η Ολλανδική εταιρεία, η οποία για το σκοπό αυτό υποχρεούται, δεδομένου ότι δεν διαθέτει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, να προχωρήσει και για αυτό το λόγο στο διορισμό εκπροσώπου ή φορολογικού αντιπροσώπου.

18.10.2010