Διακανονισμός ΦΠΑ ακινήτου που εκμισθώνεται

Εταιρεία Εκμετάλλευσης ακινήτων πραγματοποίησε ανέγερση ακινήτου, πώληση σε Τράπεζα, μίσθωση απο την τράπεζα και υπεκμίσθωση σε τρίτο. Η εταιρεία υπάγεται σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Μπορούμε να ζητήσουμε επιστροφή του ΦΠΑ της ανέγερσης του ακινήτου;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Παρ’ όλο που δεν διευκρινίζεται με σαφήνεια στο ερώτημα, υποθέτουμε ότι η πώληση και μίσθωση του ακινήτου, έλαβε χώρα στο πλαίσιο συμφωνίας πώλησης και επαναμίσθωσης (sale and lease back) με εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης.
 
Στην περίπτωση που είναι όντως έτσι η εταιρεία δεν έχει υποχρέωση διακανονισμού του ΦΠΑ τον οποίο έχει ήδη εκπέσει και  με τον οποίο είχαν επιβαρυνθεί οι εισροές της, κατά την κατασκευή του κτιρίου. Ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 33 του κώδικα ΦΠΑ η παράδοση αγαθών επένδυσης σε εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης, στο πλαίσιο σύμβασης sale and lease back, θεωρείται ως παράδοση σε φορολογητέα δραστηριότητα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει υποχρέωση διακανονισμού του φόρου για τη συναλλαγή αυτή.
 
Περαιτέρω όμως, όπως αναφέρετε, στην περίπτωσή σας λαμβάνει χώρα και δεύτερη συναλλαγή επί του ίδιου ακινήτου που αφορά την υπεκμίσθωση του σε τρίτο. Η κίνηση αυτή συνιστά δραστρηριότητα απαλλασσόμενη του ΦΠΑ χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών (άρθρο 30, του κώδικα ΦΠΑ). Έτσι θα πρέπει για τη συναλλαγή αυτή και για το διάστημα που απομένει από το έτος πραγματοποίησης της, μέχρι το έτος λήξης της πενταετίας από την έναρξη χρησιμοποίησης του ακινήτου, να διενεργηθεί διακανονισμός και επιστροφή στο Δημόσιο του ΦΠΑ τον οποίο είχατε εκπέσει κατά την κατασκευαστική περίοδο.
 
Κατόπιν των παραπάνω είναι προφανές ότι δεν μπορεί να ζητηθεί και επιστροφή του ΦΠΑ ανέγερσης του ακινήτου.
 
15.9.2010