ΦΠΑ καθηγητή χορού

Καθηγητής χορού που απαλλασσόταν από τον ΦΠΑ καθόσον παρείχε μαθήματα σε σύλλογο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, παραδοσιακών χορών και μόνο σε μέλη του. Εξακολουθεί να απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ, τόσο ο καθηγητής όσο και ο σύλλογος ή όχι, από 1/7/2010;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η απαλλαγή από τον ΦΠΑ των υπηρεσιών που παρέχει ο σύλλογος στα μέλη του, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις περιπτώσεις ιε και ιστ, της παραγράφου 1, του άρθρου 22 του Ν.2859/2000, εξακολουθούν να ισχύουν και μετά την ψήφιση του Ν.3842/2010.

Όσον αφορά τις υπηρεσίες που παρέχει ο εκπαιδευτής χορού προς τον σύλλογο, διευκρινίζεται ότι η απαλλαγή δεν ισχύει βάσει της παρ. ιβ του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ,  καθώς η διάταξη αυτή καλύπτει κατ’ αρχήν τις περιπτώσεις της επαγγελματικής εκπαίδευσης, όπως επίσης ειδικότερα και υπό προϋποθέσεις, η απαλλαγή ισχύει και για τις ανώτερες σχολές χορού, των οποίων η οργάνωση και η λειτουργία ορίζεται με το Π.Δ. 372/1983 (ΦΕΚ 131 /23.9.83 τ. Α΄) «περί κανονισμού οργάνωσης και λειτουργίας ανωτέρων σχολών χορού» και τις ερασιτεχνικές σχολές χορού, των οποίων η λειτουργία ορίζεται από το Π.Δ. 457/1983 (ΦΕΚ 174/28.11.83 τ. Α΄) που αφορά την ίδρυση και λειτουργία ερασιτεχνικών σχολών χορού. Τα εργαστήρια ελεύθερων σπουδών που εμφανίζονται συνήθως ως «σχολές» και ασχολούνται με την εκμάθηση οποιουδήποτε είδους χορού, ερασιτεχνικού ή ψυχαγωγικού χαρακτήρα, όπως π.χ. έντεχνου χορού, χορού ντίσκο, τζαζ, ταγκό ή αερόμπικ, γυμναστικής κ.λπ. και δεν εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν απαλλάσσονται από το Φ.Π.Α. (εγκύκλιος ΦΠΑ, 10/1987).

Η απαλλαγή από τον ΦΠΑ λοιπόν, προφανώς, ίσχυε με βάση την παρ. ια, του ως άνω άρθρου 22, ως υπηρεσία παρεχόμενη από καλλιτέχνη. Η παράγραφος αυτή πράγματι καταργήθηκε με την παρ.4, του άρθρου 62 του Ν.3842/2010 (ισχύς από 1/7/2010). Έτσι από την ημερομηνία αυτή και μετά οι υπηρεσίες που παρέχονται από συγγραφείς, συνθέτες, καλλιτέχνες και ερμηνευτές έργων τέχνης, καθώς και τα δικαιώματα αυτών, θα υπάγονται στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (11%), σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του Κεφαλαίου Β΄ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, του Παραρτήματος ΙΙΙ, του Κώδικα ΦΠΑ (βλέπε και ΠΟΛ 1100/24-6-2010-παράγραφος 4). Η υπαγωγή στον ΦΠΑ ισχύει ανεξάρτητα από το πρόσωπο στο οποίο παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές. Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ως άνω εγκύκλιο, οι καλλιτέχνες οφείλουν λόγω της μετάταξής στους στο κανονικό καθεστώς, να υποβάλλουν σχετική δήλωση μεταβολής στο τμήμα μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ, το αργότερο μέχρι την προθεσμία υποβολής της πρώτης περιοδικής δήλωσης που θα υποβληθεί υπό το νέο καθεστώς.

Ωστόσο, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι και η ορθότητα της απαλλαγής που έως τώρα εφάρμοζε ο εν λόγω εκπαιδευτής χορού, μπορεί εύλογα να αμφισβητηθεί από την φορολογική αρχή (ΔΟΥ), καθώς όπως είναι γνωστό η απαλλαγή της παρ. ια δεν κάλυπτε την παροχή υπηρεσιών απ’ ευθείας στο κοινό. Σύμφωνα μάλιστα με παλαιότερη θέση της διοίκησης, η οποία δεν έχει αναιρεθεί, στην έννοια του όρου «κοινό» περιλαμβάνονται και τα πρόσωπα τα οποία δεν είναι υποκείμενα στο φόρο ή απαλλάσσονται με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 18 του Ν.1642/1986 (πλέον άρθρο 22 του Ν.2859/2000).

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο αυτή διευκρινίζεται ότι «στα παραπάνω πρόσωπα περιλαμβάνονται: το δημόσιο, οι δήμοι, οι κοινότητες, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και οι οργανισμοί καθώς και λοιπά πρόσωπα μη υποκείμενα στο φόρο, γιατί θεωρείται ότι δέχονται τις υπηρεσίες των συγγραφέων, καλλιτεχνών και ερμηνευτών έργων τέχνης σαν τελικοί καταναλωτές, χωρίς δηλ. να έχουν δικαίωμα για περαιτέρω επίρριψη ή έκπτωση του φόρου αυτού.  Κατά συνέπεια, η παροχή των υπηρεσιών της περιπτ. ιβ΄ του άρθρου 18 του Ν. 1642/86 (σ.σ. αντίστοιχα περ. ια, άρθρου 22 του Ν.2859/2000), προς τα πρόσωπα αυτά συνιστά πράξη υπαγόμενη στο Φ.Π.Α., δεδομένου ότι τα πρόσωπα αυτά θεωρούνται ως τελικοί λήπτες των σχετικών υπηρεσιών των εν λόγω προσώπων.»

3.9.2010