Φορολογία ασφαλιστικού συμβούλου που δεν τηρεί βιβλία

Σε ασφαλιστικό σύμβουλο, που πήρε το 2009 απαλλαγή από την τήρηση βιβλίων κατόπιν νόμου του Υπ. Οικονομικών που παρείχε το σχετικό δικαίωμα, πώς θα υπολογιστούν τα καθαρά του κέρδη για τη δήλωση οικ. έτους 2010; Θα γίνει μόνο εξωλογιστικός προσδιορισμός, ανεξαρτήτως υπαρχουσών πραγματικών δαπανών; Επίσης μπορεί να περαιώσει; Γενικά πώς δηλώνουν τα έσοδα και τα κέρδη τους οι νόμιμα μη τηρούντες;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Η δυνατότητα των ασφαλιστικών συμβούλων, που δεν διαθέτουν επαγγελματική εγκατάσταση, να μην τηρούν βιβλία δόθηκε με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν 3763/2009 που τροποποίησε σχετικά την παρ. 5 του άρθρου 2 του ΚΒΣ (ΠΔ 186/1992 και ίσχυε από 1/1/2009. Όπως είναι γνωστό δημιουργήθηκε το ζήτημα εάν για τους φορολογούμενους αυτούς θα ληφθούν ως καθαρά κέρδη το σύνολο των αποδοχών που περιλαμβάνονται στις βεβαιώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών και εάν έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στην περαίωση του Ν.3296/2004. Οι Δ.Ο.Υ. είτε αδυνατούσαν να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό είτε έδιναν αντιφατικές πληροφορίες, περιμένοντας σχετικές οδηγίες από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες όμως τελικά δεν εδόθησαν μέχρι σήμερα.
 
Έτσι μπορούμε να σας εκθέσουμε την άποψή μας επί του θέματος. Για τις περιπτώσεις νομίμως μη τηρούντων βιβλία του Κ.Β.Σ. επιτηδευματιών οι οποίοι αποκτούν εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις, έχει προβλεφθεί με τις διατάξεις των παρ.1 και 2, του άρθρου 32 του Κ.Φ.Ε. ο εξωλογιστικός προσδιορισμός του καθαρού εισοδήματος με τη χρήση Μ.Σ.Κ.Κ. επί των ακαθάριστων εσόδων. Περαιτέρω με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1109/2009 συμπληρώθηκε ο πίνακας των Μ.Σ.Κ.Κ. των εμπορικών επιχειρήσεων με τους συντελεστές:
 

Κωδικός

Περιγραφή

Μ.Σ.Κ.Κ.

Αριθμός

Επαγγέλματος

%

8011β

Συντονιστής ασφαλιστικών συμβουλών που

75

απαλλάσσεται από την τήρηση βιβλίων του ΚΒΣ

8012γ

Ασφαλιστικός σύμβουλος που απαλλάσσεται

75

από την τήρηση βιβλίων του ΚΒΣ

 
Κατά συνέπεια ο υπολογισμός του καθαρού εισοδήματος θα πρέπει να γίνει με την εφαρμογή του παραπάνω συντελεστή 75% επί των ακαθάριστων αμοιβών, όπως αυτές προκύπτουν από τις βεβαιώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών.
 
Όσον αφορά τη δυνατότητα υπαγωγής στην περαίωση των άρθρων 13-17 του Ν.3296/2004 είναι σαφές ότι αυτή υφίσταται, αφού σύμφωνα με την περ. β της παρ.1 του άρθρου 14 υπάγονται στην περαίωση δηλώσεις επιχειρήσεων που δεν τήρησαν βιβλία επειδή δεν είχαν τη σχετική υποχρέωση. Βέβαια η υπαγωγή στη διαδικασία της περαίωσης δεν επιφέρει διαφοροποίηση στον υπολογισμό του καθαρού εισοδήματος, αφού εφαρμόζεται ο ίδιος συντελεστής και έχει απλά και μόνο το νόημα ότι δεν καθίσταται υποχρεωτικός για τις φορολογικές αρχές ο έλεγχος της υπαγόμενης χρήσης.
 
Τέλος να σημειώσουμε ότι με τις διατάξεις του Ν.3842/2010 καταργήθηκε η δυνατότητα μη τήρησης βιβλίων που είχαν οι παραπάνω φορολογούμενοι από την 1/7/2010 και μετά (παρ.32, άρθρου 19 του Ν.3842/2010).
 
14.7.2010