Ασφαλιστική αποζημίωση σε μισθώτρια εταιρεία

Η εταιρεία «X»  μισθώνει αεροσκάφος (με leasing, χωρίς δικαίωμα εξαγοράς) για μεταφορά ασθενών .Τα ασφάλιστρα του αεροπλάνου τα πληρώνει η επιχείρηση «Χ», η οποία και το μισθώνει. Το αεροσκάφος παθαίνει ζημιά και η ασφαλιστική δίνει αποζημίωση στην εταιρεία «Χ». Ποιά λογιστική εγγραφή πρέπει να γίνει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στο ερώτημα δεν διευκρινίζεται αν η αποζημίωση αφορά  μηχανική βλάβη του αεροσκάφους, οπότε θα απαιτηθούν έξοδα επισκευής και ενδεχομένως, αγορά ανταλλακτικών, για την συνολική  αξία των οποίων θα καταβληθεί αποζημίωση, ή λόγω της μηχανικής αυτής βλάβης, υπάρχει καθήλωση του αεροσκάφους στο έδαφος, οπότε η εταιρεία «Χ» αποζημιώνεται για διαφυγόντα κέρδη.

Στην πρώτη περίπτωση, για κάθε πληρωμή εξόδων επισκευής των συνεργείων, ή για τις αγορές των ανταλλακτικών, με τα οικεία παραστατικά (ΤΠΥ και Τ-ΔΑ), θα χρεώνεται ο λογαριασμός  33.02 «Απαιτήσεις αποζημίωσης κατά ασφαλιστικών εταιρειών» (τριτοβάθμιος: η επωνυμία της ασφαλιστικής εταιρείας), σε πίστωση των χρηματικών διαθεσίμων. Στην αιτιολογία της εγγραφής, σκόπιμο είναι να αναγράφεται η επωνυμία του εκδότη του σχετικού παραστατικού. Οι εγγραφές θα διενεργούνται βάσει των πρωτότυπων δικαιολογητικών, στη συνέχεια όμως, πρέπει να κρατηθούν φωτοαντίγραφα αυτών, αφού τα πρωτότυπα θα δοθούν στην ασφαλιστική εταιρεία, όταν θα καταβληθεί η αποζημίωση. Σημειώνεται, ότι τα ποσά είναι μαζί με τον ΦΠΑ, ο οποίος δεν διαχωρίζεται, επειδή και αυτός είναι μέρος της αποζημίωσης.

Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής, η «Χ» θα εισπράξει την αποζημίωση,  με χρέωση των χρηματικών διαθεσίμων και πίστωση του 33.02, ο οποίος θα πρέπει να κλείσει. Αν για οποιονδήποτε λόγο, η ασφαλιστική εταιρεία δεν καταβάλει στο ακέραιο τα ποσά αυτά, το υπόλοιπο μη εισπραχθέν ποσό θα χαρακτηρισθεί «έκτακτες ζημιές»και θα μεταφερθεί σε χρέωση υπολογαριασμού του 81.02.

Στην περίπτωση, κατά την οποία η εταιρεία «Χ», έχει δικούς της τεχνικούς και την απαραίτητη υποδομή για την επισκευή του αεροσκάφους, θα πρέπει να κοστολογήσει τις υπηρεσίες αυτές, τις οποίες θα καταχωρίζει, σύμφωνα με τις οικείες κοστολογικές καταστάσεις, στον λογαριασμό 33.02 (και όχι σε λογαριασμούς εξόδων). Κατά την είσπραξη των ποσών αυτών, από την ασφαλιστική εταιρεία, η οποία θα καθορίσει τον τύπο των δικαιολογητικών για την τεκμηρίωση της πραγματοποίησης των εξόδων, θα χρεώνονται τα χρηματικά διαθέσιμα, σε πίστωση του 33.02, ο οποίος πρέπει να εξισωθεί. Κατά την ίδια έννοια, όπως προηγουμένως, αν υπολείπεται κάποιο ποσό, αυτό θα μεταφερθεί σε «έκτακτες ζημιές».

Περαιτέρω, στην δεύτερη περίπτωση, κατά την οποία η ασφαλιστική εταιρεία καταβάλλει αποζημίωση, που προορίζεται να αντισταθμίσει διαφυγόντα κέρδη του ασφαλισμένου, δηλαδή κάλυψη του περιορισμού της επαγγελματικής του δραστηριότητας, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η αποζημίωση αυτή συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά του εισοδήματος από εμπορικές επιχειρήσεις. Ο λόγος είναι ότι τα ποσά αυτά εξισορροπούν κέρδη που δεν πέτυχε η επιχείρηση και συνεπώς υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος. Για την είσπραξη των ποσών αυτών η ασφαλισμένη εταιρεία, θα χρεώσει τα χρηματικά διαθέσιμα και θα πιστώσει τον λογαριασμό 81.01.99 «Λοιπά έκτακτα και ανόργανα έσοδα». Θα εκδώσει δε, τιμολόγιο της παραγράφου 3, του άρθρου 12 του ΚΒΣ και θα υπολογίσει τον αναλογούντα ΦΠΑ (άρθρο 8, παράγραφος 1, περίπτωση β, του Κ.ΦΠΑ).

4.6.2010