Μηχανογραφική έκδοση αθεώρητου στοιχείου

Εταιρεία αποθήκευσης τροφίμων για τρίτους (third party logistics). Διατηρούμε βιβλίο αποθήκευσης (ΚΒΣ άρθρο 10). Τα παραστατικά διακίνησης που χρησιμοποιούμε είναι δελτίο εισαγωγής (ΚΒΣ άρθρο 10) και δελτίο αποστολής (ΚΒΣ άρθρο 10). Το δελτίο αποστολής μας είναι 4πλότυπο και αθεώρητο βάσει της Α.Υ.Ο ΠΟΛ. 1083/2.6.2003. Επίσης απαλλασσόμαστε από την χρήση Φορολογικού μηχανισμού λόγω βιβλίου αποθήκευσης (πρόσθετο βιβλίο του άρθρου 10 παρ. 5 του ΚΒΣ) που διατηρούμε . Το δελτίο αποστολής μας είναι μηχανογραφικό σε συνεχές χαρτί φέρει προεκτυπωμένα τα «λεκτικά» :  «ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ»,  Αθεώρητα βάσει της Α.Υ.Ο ΠΟΛ. 1083/2.6.2003,  Σειρά και αύξουσα Αρίθμηση (συμπίπτει με την σειρά και αρίθμηση από το σύστημά μας). Θα θέλαμε να μας απαντήσετε αν μπορούμε να καταργήσουμε το Συνεχές Μηχανογραφικό έντυπο και να εκτυπώνουμε μηχανογραφικά σε Α4 (ΕΝΤΥΠΟ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΕΚΤΥΠΩΜΕΝΗ ΑΥΞΟΥΣΑ ΑΡΙΘΜΗΣΗ) όπου όμως κάθε φορά θα εκτυπώνεται η αρίθμηση από το σύστημα μας.
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Κατ’ αρχήν θεωρούμε σκόπιμο να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. στ΄, της παρ. 1 της Πολ. 1083/2003, οι επιχειρήσεις που τηρούν πρόσθετα βιβλία της παρ. 5, του άρθρου 10, απαλλάσσονται από τη θεώρηση μόνο των φορολογικών στοιχείων αξίας. Η απαλλαγή αυτή εφαρμόζεται εφόσον τα δεδομένα των σχετικών φορολογικών στοιχείων και ειδικότερα εκείνων των δεδομένων που αφορούν την αξία και τον αύξοντα αριθμό,  καταχωρίζονται στα σχετικά πρόσθετα βιβλία, μέχρι το πέρας της επόμενης ημέρας από την έκδοσή τους. Επομένως, θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση logistics τηρεί αθεώρητο δελτίο αποστολής (στοιχείο διακίνησης και όχι αξίας), βάσει των περιπτώσεων Β1, Β2 και Β3 της παρ. 1, της Πολ. 1083/2003 (δηλ. λόγω ύψους ακαθάριστων εσόδων και αριθμού απασχολούμενου προσωπικού) και όχι λόγω τήρησης του πρόσθετου βιβλίου αποθήκευσης (παρ. 5η΄, του άρθρου 10 του ΚΒΣ).
 
Περαιτέρω, αναφέρουμε ότι η χρήση κινητών φύλλων Α4 για την εκτύπωση των αθεώρητων δελτίων αποστολής από εκτυπωτή inkjet, laser κ.λπ. είναι εφικτή. Τονίζεται ακόμη ότι σύμφωνα με σχετική απάντηση του Υπουργείο με το Εγγ. 1087337/565/0015/9.11.2007: «δεν απαιτείται η ύπαρξη γενικής- «εξωτερικής» αρίθμησης, όπως ίσχυε σε περίπτωση έκδοσης από θεωρημένο στέλεχος μηχανογραφικού εντύπου πολλαπλής χρήσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 25 του Κ.Β.Σ., καθόσον η γενική - «εξωτερική» αρίθμηση των μηχανογραφικά εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων αφορά τα θεωρούμενα στοιχεία με την κλασσική μέθοδο (διάτρηση), αφού ουσιαστικά η σκοπιμότητα αυτής της αρίθμησης των στοιχείων εξυπηρετεί τον έλεγχο του πλήθους των μηχανογραφικά εκδιδομένων στοιχείων, που θεωρούν οι επιτηδευματίες στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. και κατ’ επέκταση την γνησιότητα αυτών (Σχετ. έγγραφο 1088201/958/27.10.2003 και ενημερωτικό φυλλάδιο οδηγιών χρήσης ΕΑΦΔΣΣ 1079028/541/18.8.2005).»
 
Σε διαφορετικό σημείο του κειμένου του ανωτέρω εγγράφου, επισημαίνονται τα εξής: α) για την αλλαγή εκτυπωτή από εκείνον που χρησιμοποιείται για την εκτύπωση μηχανογραφικού χαρτιού, σε εκτυπωτή που χρησιμοποιεί φύλλα Α4 (inkjet, laser κ.λπ.) δεν απαιτείται γνωστοποίηση στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας της επιχείρησης και β) τα επιπλέον αντίτυπα κάθε στοιχείου μπορεί να εκτυπώνονται διαδοχικά (εν σειρά), καθώς η τεχνολογία των εκτυπωτών που χρησιμοποιούν Α4, δεν επιτρέπει τη χρήση χημικού χαρτιού (καρμπονιζέ).
 
Τέλος, η αποτύπωση του τίτλου κάθε στοιχείου, όπως επίσης και του αύξοντος αριθμού αυτού, επιτρέπεται να γίνονται κατά την εκτύπωση, δίχως να απαιτείται η χρήση ενιαίας εξωτερικής αρίθμησης, όπως προαναφέραμε.
 
7.5.2010