Λανθασμένες ΑΠΥ ελεύθερου επαγγελματία

Ποιoς ο αριθμός και το είδος παραβάσεων όταν λογιστής για λογιστικές υπηρεσίες, έχει εκδώσει τις ΑΠΥ συγκεντρωτικά και όχι ατομικά. Π.x. για 500 πελάτες έχει εκδώσει μόνο 20 ΑΠΥ, δηλαδή σε κάθε 25 πελάτες μια ΑΠΥ. Ως πελάτης γράφει τη λέξη διάφοροι και αξία το ποσό όπως αυτό εμφανίζεται σε συνημμένη κατάσταση που έχει σε κάθε στοιχείο (25 x 40 = 1000ευρ).
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Σύμφωνα με την παρ.2, του άρθρου 13 του ΚΒΣ : «οι επιτηδευματίες της παρ. 5 του άρθρου 10 του Κώδικα αυτού, καθώς και οι επιτηδευματίες που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, κατονομαζόμενο στην παρ. 1 του άρθρου 45 του ΝΔ 3323/1955 (σ.σ.: ήδη, άρθρο 48 του ΚΦΕ, Ν.2238/94) , στις εκδιδόμενες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών αναγράφουν το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του πελάτη, το ποσό της αμοιβής αριθμητικώς καθώς και ολογράφως, όταν αυτή εκδίδεται χειρόγραφη».
 
Στα κατονομαζόμενα, στο ως άνω άρθρο, επαγγέλματα, συμπεριλαμβάνεται και αυτό του λογιστή.
 
Συνεπώς, οι ΑΠΥ έπρεπε να είχαν εκδοθεί για κάθε πελάτη, διακεκριμένα. Εξάλλου, κανένα παραστατικό αξίας δεν εκδίδεται με τον τρόπο που αναφέρετε στο ερώτημά σας, χρησιμοποιώντας την λέξη «διάφοροι». Το παραστατικό αξίας πρέπει να έχει συγκεκριμένο λήπτη.
 
Περαιτέρω το άρθρο 5, του Ν. 2523/1997 (ποινολόγιο) στην παρ. 8 ορίζει μεταξύ άλλων τα εξής:
 
«Οι παρακάτω περιπτώσεις, για την επιβολή του αντικειμενικού προστίμου, θεωρούνται αυτοτελείς παραβάσεις, για τις οποίες εφαρμόζεται η Βάση Υπολογισμού Νο 1 (ΒΑΣ.ΥΠ.1) ο δε συντελεστής βαρύτητας, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά, έχει αριθμητική τιμή ένα (1).
 
α) Η παράλειψη έκδοσης κάθε στοιχείου, που ορίζεται από τις διατάξεις του ΚΒΣ.
 
…..
 
γ) Η μη αναγραφή ή η ανακριβής αναγραφή σε καθένα από τα στοιχεία που αναφέρονται στην ανωτέρω περ. α΄ του ονοματεπώνυμου ή της επωνυμίας, καθώς και του ΑΦΜ του αντισυμβαλλόμενου, του είδους, της ποσότητας και της αξίας ή της αμοιβής.»
 
Κατά την άποψή μας, η περίπτωση που περιγράφετε εντάσσεται στην παραπάνω κατηγορία παραβάσεων, κατά συνέπεια θα επιβληθεί για την κάθε συναλλαγή, για την οποία δεν εκδόθηκε το προβλεπόμενο στοιχείο πρόστιμο 586 €. Σύμφωνα με την παρ.9, του ιδίου άρθρου το ανώτατο όριο του προστίμου δεν μπορεί να υπερβεί κατά την πρώτη έκδοση απόφασης επιβολής προστίμου, το δεκαπενταπλάσιο των προστίμων αυτών. Επίσης σύμφωνα με την παρ.6, του άρθρου 9, του ιδίου Νόμου σε διοικητική επίλυση της διαφοράς ή δικαστικό συμβιβασμό τα πρόστιμα περιορίζονται στο ένα τρίτο (1/3) αυτών, στρογγυλοποιούμενα στην πλησιέστερη προς τα κάτω μονάδα ευρώ.
 
Τέλος πιστεύουμε ότι, πέρα των ανωτέρω προστίμων, οι παραβάσεις αυτές δεν πρέπει να έχουν επίδραση στο κύρος των βιβλίων δεδομένου ότι δεν καθιστούν αντικειμενικά αδύνατο το λογιστικό έλεγχο των φορολογικών υποχρεώσεων, όπως προβλέπει η παρ.2, του άρθρου 30 του ΚΒΣ.
 
30.3.2010