Διακίνηση ειδών από κρεοπωλείο σε ψησταριά

Επιχείρηση με Β΄ κατηγορίας βιβλία (κεντρικό κρεοπωλείο - υποκατάστημα ψησταριά). Με ποιo τρόπο θα διακινεί από το κεντρικό προς το υποκατάστημα το κρέας που θα ψήνεται στο υποκατάστημα; Με ΔΑ; Εάν ναι τότε πώς θα φαίνονται οι αγορές και οι πωλήσεις αντίστοιχα;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Για τη διακίνηση υλικών μεταξύ των υποκαταστημάτων μίας επιχείρησης ή μεταξύ κεντρικού και υποκαταστήματος, είναι απαραίτητη η έκδοση Δελτίου Αποστολής, σύμφωνα με την παρ. 1-γ, του άρθρου 11 του Κ.Β.Σ.
 
Η υποχρέωση τήρησης βιβλίου εσόδων - εξόδων ανά υποκατάστημα η οποία προβλέπεται από τον Κ.Β.Σ. αποσκοπεί στην απεικόνιση των συναλλαγών που διενεργούνται σε κάθε υποκατάστημα.
 
Ωστόσο, ο προσδιορισμός των λογιστικών αποτελεσμάτων της επιχείρησης δεν πραγματοποιείται ανά υποκατάστημα, αλλά για το σύνολο της επιχείρησης.
 
Κατά συνέπεια, η παραλαβή των ποσοτήτων του κρέατος από το υποκατάστημα, δεν συνιστά νέα αγορά και συνεπώς, δεν αναγράφεται στο βιβλίο του υποκαταστήματος.
 
Η αγορά αυτή, ήδη καταχωρίσθηκε στο βιβλίο του κεντρικού, αφού πραγματοποιήθηκε από αυτό και φυσικά  θα ληφθεί υπόψη  στον υπολογισμό του  λογιστικού αποτελέσματος της επιχείρησης (μία φορά).
 
Εξάλλου, στο υποκατάστημα θα πραγματοποιούνται πωλήσεις έτοιμου φαγητού (οι οποίες θα καταχωρίζονται στο βιβλίο του υποκαταστήματος) και όχι πωλήσεις του διακινούμενου κρέατος.
 
30.3.2010