Μετατροπή ατομικής σε ΑΕ Ν 2166/1933

Παρακαλώ μπορώ να έχω την άποψη σας επί του ακόλουθου σύνθετου θέματος.
α. Ατομική επιχείρηση ελαιοτριβείου μετατρέπεται σε ΑΕ με τις διατάξεις του Ν.2166/93 με την επιτροπή του άρθρου 9 του ΚΝ 2190/20. Έχω την έκθεση της Επιτροπής στα χέρια μου ποίες είναι οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν στην Δ.Ο.Υ και αλλού και μέσα σε ποία προθεσμία.
β. Επειδή ο επιχειρηματίας συνταξιοδοτείται και γι’ αυτό κάνει την μετατροπή για να εισέλθουν στην εταιρεία του παιδιά του, πότε και σε ποίο χρόνο πρέπει να γίνει η μεταβίβαση, να γίνει το καταστατικό της ΑΕ με τον ίδιο με το κεφάλαιο της Επιτροπής και τα παιδιά του με μία μικρή συμμετοχή σε μετρητά ή πριν γιατί σκοπός του είναι να έχει στη ΑΕ το 51% και όχι το 93%.
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Εφόσον η μετατροπή γίνεται με τις διατάξεις του Ν 2166/1993, για τη σύνταξη του οικείου συμβολαίου – καταστατικού της προερχόμενης από την μετατροπή εταιρείας, δεν απαιτείται η έκθεση της εκτιμητικής επιτροπής του άρθρου 9, αλλά η διενέργεια λογιστικού ελέγχου είτε από υπαλλήλους της αρμόδιας ΔΟΥ, είτε από ορκωτό λογιστή που ορίζει η ίδια η ατομική επιχείρηση (παρ. 2, του άρθρου 3 του Ν 2166/1993 βλ. και άρθρο 2, παρ. 1, της Πολ. 1080/1994). Ο λόγος που για την μετατροπή δεν πραγματοποιείται εκτίμηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων από την επιτροπή του άρθρου 9 είναι ότι η σχετική μεταφορά των στοιχείων αυτών στα βιβλία της «νέας» εταιρείας γίνεται σε λογιστικές και όχι σε πραγματικές αξίες. Ακριβώς γι αυτό, δεν προκύπτει και υπεραξία, εξαιτίας της μετατροπής, προκειμένου να υπαχθεί σε φορολογία (περ. ε, παρ. 1, άρθρο 3 της Πολ. 1080/1994).
 
Ύστερα, λοιπόν, από τη σχετική λήψη της ως άνω έκθεσης – πιστοποιητικού ελέγχου, θα πρέπει να συνταχθεί το συμβόλαιο μετατροπής της ατομικής επιχείρησης, το οποίο θα αποτελεί συγχρόνως και το καταστατικό της μετατραπείσας ΑΕ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι διατυπώσεις δημοσιότητας του άρθρου 7β, του ΚΝ 2190/1920. Με την καταχώριση του καταστατικού της ΑΕ στο οικείο μητρώο της Νομαρχίας, ολοκληρώνεται και η μετατροπή της εταιρείας.
 
Τονίζεται ότι προκειμένου η μετατροπή να πραγματοποιηθεί με τις διατάξεις του Ν 2166/1993, θα πρέπει η μετατρεπόμενη εταιρεία να τηρεί βιβλία τρίτης κατηγορίας του ΚΒΣ και να έχει συντάξει έναν τουλάχιστο ισολογισμό για δωδεκάμηνο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (παρ. 2, άρθρο 1, του Ν 2166/1993).
 
Επιπρόσθετα, στην προκειμένη περίπτωση που αναφέρετε, ίσως θα ήταν πιο συμφέρον να γίνει πρώτα η μεταβίβαση της ατομικής επιχείρησης σε ένα από τα δύο τέκνα, καθότι η μεταβίβαση αυτή, λόγω συνταξιοδότησης, απαλλάσσεται από φόρο υπεραξίας (περ. α, της παρ. 1, του άρθρου 13 του ΚΦΕ). Εν συνεχεία, εφόσον συντρέχουν και οι αναγκαίες προϋποθέσεις μπορεί να γίνει η μετατροπή της ατομικής σε ΑΕ, βάσει των διατάξεων του Ν 2166/1993.
 
Διευκρινίζεται, τέλος, ότι για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων, η μετατραπείσα ΑΕ θα πρέπει να έχει ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο ύψους 293.470,29 € (βλ. παλαιότερη απάντηση εδώ).
 
10.3.2010