Καταβολή εισφορών ΟΑΕΕ του ΔΣ από την ΑΕ

Οι εισφορές μελών του ΔΣ προς ΟΑΕΕ πληρώνονται από το ταμείο της ΑΕ και όχι από τα ίδια φυσικά τα πρόσωπα μετά από σχετική προφορική συμφωνία.
Για να μην υπάρχει πρόβλημα με το ταμείο της επιχείρησης είναι δυνατόν να ενημερώνεται αυτό σε κάθε δίμηνη πληρωμή και στο τέλος της χρήσης για το συνολικό αυτό πόσο, να γίνεται φορολογική αναμόρφωση;
Τα  παραπάνω μέλη ΔΣ είναι ταυτόχρονα μισθωτοί (ΙΚΑ) στην επιχείρηση.
Οι βεβαιώσεις του ΟΑΕΕ στο τέλος της χρονιάς εκπίπτουν στην προσωπική τους δήλωση;
Μήπως εκδίδοντας απόδειξη δαπάνης για το ποσό  και πληρώνοντας το χαρτόσημο 3,6% και το φόρο 20% γίνει η δαπάνη εκπιπτόμενη για την ΑΕ και να συμπεριληφθεί η βεβαίωση του ΟΑΕΕ στη δήλωση του φυσικού προσώπου;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Σύμφωνα με τις οδηγίες της διοίκησης (Έγγραφο 1044491/10432/Β0012/1999, το οποίο ενσωματώθηκε στην  ΠΟΛ 1029/2006 «Δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση κ.λπ.»), οι εισφορές προς τον ΟΑΕΕ (στον οποίο εντάχθηκε το ΤΕΒΕ),  που βαρύνουν τα μέλη του ΔΣ ανώνυμης εταιρείας και καταβάλλονται προαιρετικά από την εταιρεία, δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά της κατά τον προσδιορισμό του φορολογητέου κέρδους. Συνεπώς, αν η εταιρεία επιβαρύνεται με τις εισφορές των μελών του ΔΣ, θα πρέπει κατά τη σύνταξη της φορολογικής δήλωσης να εμφανίσει τα ποσά αυτά ως λογιστικές διαφορές, αυξάνοντας ισόποσα το φορολογητέο της εισόδημα.
 
Περαιτέρω αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. β, της παρ. 1, του άρθρου 8 του ΚΦΕ, από το συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου εκπίπτουν οι δαπάνες που καταβάλλονται από αυτόν προς τα ασφαλιστικά ταμεία εφόσον η καταβολή τους είναι υποχρεωτική από το νόμο, ή ακόμη και στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης, αλλά σε ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο.
 
Στην προκειμένη περίπτωση, κατά τη γνώμη μας, τα μέλη του ΔΣ δεν μπορούν να εκπέσουν τις ασφαλιστικές εισφορές (ΟΑΕΕ), από το εισόδημά τους, καθότι δεν καταβάλλουν οι ίδιοι τις εισφορές αυτές, αλλά η ανώνυμη εταιρεία, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζονται ως έξοδα και για αυτήν.
 
Επί πλέον, απόδειξη δαπάνης του άρθρου 15 του ΚΒΣ, δεν μπορεί να εκδοθεί, για τον σκοπό αυτό, με τον τρόπο που προτείνετε. Η συγκεκριμένη καταβολή των ποσών αυτών από την ΑΕ, εξομοιώνεται με αμοιβές ΔΣ και πρέπει να παρακρατείται φόρος 35%, μετά την αφαίρεση αναλογικού χαρτοσήμου και ΟΓΑ χαρτοσήμου 1,20% (άρθρο 25, παράγραφοι 3 & 5, σε συνδυασμό με την παράγραφο 5 του άρθρου 54, του ΚΦΕ). Στην περίπτωση αυτή θα εκπίπτουν οι αμοιβές αυτές από τα ακαθάριστα έσοδα της ΑΕ (παράγραφος 6, του άρθρου 105 του ΚΦΕ).
 
Συνεπώς, αν η ΑΕ επιθυμεί να επιβαρυνθεί με τα ποσά αυτά των εισφορών του ΟΑΕΕ, για τα μέλη του ΔΣ, θα πρέπει να τα ονομάσει  αμοιβές (πχ «συνεδριάσεων ΔΣ»), θα παρακρατηθεί το χαρτόσημο και ο φόρος (προς το παρόν – Ιανουάριος 2010 – με  εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης) και περαιτέρω τα ποσά αυτά θα θεωρούνται έξοδα για την ΑΕ. Στην περίπτωση αυτή, τα μέλη του ΔΣ, έχουν την δυνατότητα να συμπεριλάβουν στην φορολογική τους δήλωση, ως δαπάνη (του άρθρου 8 του ΚΦΕ), τα ποσά αυτά, ώστε να μειωθεί το φορολογητέο εισόδημά τους, το οποίο προέρχεται από κάθε πηγή, με τις γενικές διατάξεις.
 
Ωστόσο, επειδή η παρακράτηση του χαρτοσήμου και του φόρου, θα μειώσουν τα καταβαλλόμενα ποσά των αμοιβών,  σε σχέση με το ισόποσο των εισφορών, που επιθυμούν να λάβουν τα μέλη του ΔΣ (για να εξοφλήσουν τον ΟΑΕΕ), είναι εφικτό να γίνει μικτοποίηση του ποσού των αμοιβών, με αποτέλεσμα μετά τις παρακρατήσεις, να απομείνει το επιθυμητό ποσό.
 
(Βλέπε περισσότερα για την διαδικασία αυτή στον ΠΛΗΡΗ ΟΔΗΓΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ 2008, σελίδα 1720 κ.ε., με την επιφύλαξη της αλλαγής του συντελεστή παρακράτησης του φόρου).
 
Προσοχή! Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για να εφαρμοσθεί η ως άνω προτεινόμενη λύση, συναρτάται με τις αναμενόμενες νέες ρυθμίσεις,  με τον επικείμενο φορολογικό νόμο, όπου υπάρχουν οι πληροφορίες ότι θα επανεξετασθούν τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα.
 
28.1.2010