Επιστροφή ΦΠΑ απόκτησης άυλων περιουσιακών στοιχείων

Επιχείρηση εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΟΠΑΧ και επιχορηγήθηκε με 50% στην αγορά των παγίων, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν και οι μελέτες ανέγερσης και η παροχή συμβούλων για την απόκτηση HACCP και ISO. Οι ελεγκτές της αρμόδιας ΔΟΥ έκριναν ότι τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών που αφορούσαν τις μελέτες ISO και HACCP δεν τυγχάνουν επιστροφής ΦΠΑ, αν και επιχορηγήθηκαν ως πάγια περιουσιακά στοιχεία με 50% ως μέρος ολόκληρης της επένδυσης, και τα απέρριψε. Σε δικές μας ενοχλήσεις ότι πρέπει να συμπεριληφθούν και αυτά διότι αποτελούν άυλα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης και γι αυτό το λόγο επιχορηγούνται οι ελεγκτές της ΔΟΥ μας απάντησαν ότι τα συγκεκριμένα παραστατικά θεωρούνται ως αμοιβές τρίτων και τίποτα παραπάνω και γι αυτό το λόγο απορρίφτηκαν. Ισχύει ο ισχυρισμός των ελεγκτών της ΔΟΥ; Αν όχι γιατί;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Το αίτημα επιστροφής του ΦΠΑ της επιχείρησής σας προφανώς στηρίχθηκε στις διατάξεις της παρ. 1-δ, του άρθρου 34 του Κ.Ν.2859/2000. Σύμφωνα με αυτές επιστρέφεται στον υπόχρεο ο φόρος, εφόσον αφορά αγαθά επένδυσης, που προβλέπουν οι διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 33.
 
Η παρ.4, του άρθρου 33 στην οποία παραπέμπει η προηγούμενη διάταξη ορίζει ότι ως αγαθά επένδυσης, για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου, θεωρούνται:
 
«α) Τα ενσώματα αγαθά, που ανήκουν κατά κυριότητα στην επιχείρηση και τίθενται από αυτή σε διαρκή εκμετάλλευση, καθώς και τα κτίσματα ή άλλου είδους κατασκευές που κατασκευάζονται από την υποκείμενη στο φόρο επιχείρηση σε ακίνητο που δεν ανήκει κατά κυριότητα σε αυτήν, αλλά έχει, βάσει οποιασδήποτε έννομης σχέσης, τη χρήση του ακινήτου αυτού, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον εννέα χρόνων. Αν κατά τη διάρκεια του πενταετούς διακανονισμού λήξει η χρήση του ακινήτου, στο οποίο κατασκευάστηκαν τα ανωτέρω κτίσματα ή άλλου είδους κατασκευές, ενεργείται εφάπαξ διακανονισμός κατά τις διατάξεις της προηγούμενης παρ. 3. Στην αξία των αγαθών επένδυσης δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες επισκευής και συντήρησης.
 
Ως αγαθά επένδυσης της παρούσας περίπτωσης νοούνται και εκείνα που εκμεταλλεύονται, σύμφωνα με το σκοπό τους, οι εταιρίες του άρθρου 2 του Ν 1665/1986 (ΦΕΚ Α΄ 194) [1].
 
β) τα δικαιώματα χρησιμοποίησης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, σχεδίου, υποδείγματος, εμπορικού ή βιομηχανικού σήματος και άλλων παρόμοιων, εφόσον εξυπηρετούν περισσότερες από μία χρήσεις».
 
Παρ’ όλο που όπως σωστά αναφέρετε οι δαπάνες συμβούλων κλπ. για την απόκτηση ISO και HACCP συνιστούν άυλα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης και για αυτό το λόγο επιδοτούνται, ο Νόμος όσον αφορά την επιστροφή του ΦΠΑ αναφέρεται περιοριστικά, στην απόκτηση ενσώματων αγαθών. Κατά συνέπεια ορθώς η αρμόδια Δ.Ο.Υ. δεν ενέκρινε την επιστροφή του καταβληθέντος ΦΠΑ για τις υπηρεσίες αυτές.
 
 
 
 
[1] Εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης
 
24.11.2009