Αγορά ακινήτου στην Ελλάδα από Γάλλο πολίτη και κάλυψη του τεκμηρίου κτήσης

Αλλοδαπός που ανήκει στην ευρωπαϊκή ένωση (Γαλλία), απέκτησε ακίνητο στο εσωτερικό της χώρας μας με αγορά (80000,00€). Το μεγαλύτερο ποσό της αγοράς (50000,00€) το κάλυψε με εισαγωγή συναλλάγματος (μέσω τραπέζης). Το υπόλοιπο ποσό μπορεί να θεωρηθεί ότι το κάλυψε από εισοδήματα που είχε αποκτήσει στην χώρα του και σαν αποδεικτικό να χρησιμοποιήσουμε το δικό του εκκαθαριστικό (επίσημα μεταφρασμένο);
 
Απάντηση
 
Σύμφωνα με την παράγραφο 2, του άρθρου 19 του ΚΦΕ, προκειμένου ένας φορολογούμενος να καλύψει την διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στα εισοδήματα που δηλώθηκαν και στη συνολική ετήσια τεκμαρτή δαπάνη (όπως αυτή προσδιορίζεται στα προηγούμενα άρθρα 16 και 17, του ΚΦΕ), μπορεί να επικαλεσθεί μεταξύ άλλων και ποσά που προέρχονται από την εισαγωγή συναλλάγματος, το οποίο δεν εκχωρείται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος (ελεύθερο συνάλλαγμα), με την προϋπόθεση ότι είναι δυνατή η δικαιολόγηση της απόκτησής του, στην αλλοδαπή (πχ να προέρχεται από εκποίηση περιουσιακού στοιχείου στην αλλοδαπή, ή από την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας, ή από κέρδη λαχείων στην αλλοδαπή κ.λπ.). Το συνάλλαγμα που δεν εκχωρείται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι αυτό που βάσει ειδικών διατάξεων νόμων, προορίζεται για έναν συγκεκριμένο σκοπό, όπως πχ είναι το αντίτιμο της αξίας αγαθού ή αγαθών που εξήχθησαν. Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι ο φορολογούμενος, σε κάθε περίπτωση, φέρει το βάρος της απόδειξης για την πραγματική ύπαρξη κάθε ποσού που επικαλείται. Συγκεκριμένα, ο φορολογούμενος (αλλά και η σύζυγος και τα πρόσωπα που τους βαρύνουν), μπορούν να δικαιολογήσουν τεκμήρια κτήσης ή διαβίωσης, δηλώνοντας πραγματικά εισοδήματα, τα οποία απαλλάσσονται από τον φόρο, ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο. Κατά ρητή διατύπωση του νόμου, αν τα εισοδήματα αυτά αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή, αναγνωρίζονται εφόσον υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα, ή απαλλάσσονται νόμιμα από αυτόν.
 
Εν τούτοις, πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν απαιτείται η δικαιολόγηση του συναλλάγματος αυτού, για κάποιον που κατοικεί μονίμως στο εξωτερικό (υποπερ. αα, της περ. δ, της παρ. 2, του άρθρου 19 του ΚΦΕ), όπως συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση (Γάλλος πολίτης). Ωστόσο, απαιτείται η δικαιολόγηση της εισαγωγής του ξένου κεφαλαίου στην Ελλάδα. Η εισαγωγή αυτή θα πρέπει να αποδεικνύεται με το πρωτότυπο του, κατά περίπτωση, εκδιδόμενου από κάθε Τράπεζα παραστατικού, με την προϋπόθεση ότι περιέχει το ονοματεπώνυμο του δικαιούχου του εισαγόμενου χρηματικού ποσού, το ύψος του ποσού, το νόμισμα και τη χώρα προέλευσης. Το ανωτέρω παραστατικό συνυποβάλλεται με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Πολ. 1130/2002).
 
Τα παραπάνω προκύπτουν επιπρόσθετα και από τις οδηγίες (εγχειρίδιο) του Υπουργείου Οικονομικών για θέματα φορολογίας εισοδήματος των κατοίκων εξωτερικού το οποίο αναφέρει :
 
«Τα ποσά με τα οποία περιορίζεται ή καλύπτεται η διαφορά δαπάνης, πρέπει να έχουν αποκτηθεί στην Ελλάδα, ή εάν έχουν αποκτηθεί στην αλλοδαπή πρέπει να αποδεικνύεται η εισαγωγή τους στην Ελλάδα είτε αυτά αναφέρονται σε συνάλλαγμα είτε σε ευρώ, οπότε τα πρόσωπα αυτά μαζί με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματός τους πρέπει να καταθέσουν τα πρωτότυπα των αποδεικτικών στοιχείων εισαγωγής χρηματικών κεφαλαίων από το εξωτερικό που εκδίδονται σε κάθε περίπτωση από τα πιστωτικά ιδρύματα (Τράπεζες).
 
Το πρωτότυπο αυτό αποδεικτικό δεν απαιτείται να είναι το ίδιο για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, οι δε μοναδικές βεβαιώσεις συναλλάγματος (Β.Α.Σ.) σε όσες περιπτώσεις εξακολουθούν να εκδίδονται, αποτελούν το νόμιμο παραστατικό...»
 
Τονίζεται ότι ο προαναφερόμενος τρόπος αποτελεί στην ουσία και τον μοναδικό τρόπο τεκμηρίωσης της εισαγωγής κεφαλαίων από το εξωτερικό (Εγγ. αρ. πρωτ. 1047709/2008). Στην περίπτωση, λοιπόν, που ο ενδιαφερόμενος αγοραστής του ακινήτου αδυνατεί να αποδείξει τη μεταφορά ολόκληρου του ποσού της αγοράς του ακινήτου από το εξωτερικό, θα πρέπει ενδεχομένως να προσκομίσει πρόσθετα δικαιολογητικά σχετικά με την απόκτηση του εναπομείναντος ποσού από το εσωτερικό της χώρας (π.χ. λόγω δωρεάς που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, εγχώριου δανεισμού, εισόδημα λόγω άσκησης εμπορική δραστηριότητας στην Ελλάδα κ.λπ.) βάσει των οικείων διατάξεων της παρ. 2, του άρθρου 19.
 
16.10.2009