Απαλλαγή από το ΦΠΑ σχολής κομμωτικής και μακιγιάζ

Ερώτημα περί υπαγωγής ή μη στον Φ.Π.Α. Εργαστηρίου ελευθέρων σπουδών με αντικείμενο σχολή κομμωτικής, επαγγελματικού μακιγιάζ, μανικιούρ πεντικιούρ.
Η Εγκύκλιος 10/1987 αναφέρει μεταξύ άλλων:  «Διευκρινίζεται, ότι από τα γνωστά ως «εργαστήρια ελεύθερων σπουδών» απαλλάσσονται εκείνες μόνο οι σχολές ή τμήματα σχολών που παρέχουν επαγγελματική εκπαίδευση. Η έννοια της επαγγελματικής εκπαίδευσης προκύπτει από τις διατάξεις του άρθρου 9 του Ν. 1566/1985 «για τη δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 167/1985), με τις οποίες καθορίζεται ο σκοπός των τεχνικών επαγγελματικών σχολών. Έτσι, από τις διατάξεις αυτές προκύπτει ότι επαγγελματική εκπαίδευση, είναι αυτή που επιδιώκει να μεταδώσει στους σπουδαστές τεχνικές ή άλλες εξειδικευμένες γνώσεις ή γνώσεις επαγγελματικές και να καλλιεργήσει σ’ αυτούς επιδεξιότητες, ώστε μετά την αποφοίτησή τους να μπορούν να ασκήσουν με επιτυχία ορισμένο επάγγελμα. Ποιες από τις ιδιωτικές αυτές σχολές παρέχουν επαγγελματική εκπαίδευση, είναι θέμα πραγματικό και θα κρίνεται κάθε φορά από τον αρμόδιο Οικονομικό Έφορο. Σημειώνεται πάντως ότι αν σε μία από τις σχολές αυτές παρέχεται εκπαίδευση επαγγελματική και ερασιτεχνική, απαλλάσσεται μόνο η επαγγελματική και όχι η ερασιτεχνική. Συνεπώς, τα ακαθάριστα έσοδα από τα απαλλασσόμενα τμήματα πρέπει να παρακολουθούνται χωριστά. Τέλος, σχετικά με τις ιδιωτικές αυτές σχολές που παρέχουν επαγγελματική εκπαίδευση, σημειώνουμε ότι απαλλάσσονται ανεξάρτητα με το αν εποπτεύονται ή όχι από το Υπουργείο Παιδείας ή άλλο Υπουργείο».
Σας ερωτούμε εάν με βάση τα παραπάνω Εργαστήριο ελευθέρων σπουδών με αντικείμενο σχολή κομμωτικής, επαγγελματικού μακιγιάζ, μανικιούρ πεντικιούρ υπάγεται στον Φ.Π.Α.
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Παρ’ όλο που δεν υπάρχει στις μέχρι σήμερα εκδοθείσες εγκυκλίους του Υπ. Οικ. ακριβής αναφορά σε σχολές με το αντικείμενο που αναφέρετε, είναι σαφής τόσο από το απόσπασμα της εγκυκλίου 10/1987 που παραθέτετε όσο και από μεταγενέστερες εγκυκλίους, η πρόθεση της Διοίκησης περί απαλλαγής από τον ΦΠΑ των υπηρεσιών επαγγελματικής εκπαίδευσης. Ειδικά στην μεταγενέστερη ΠΟΛ. 1282/1992 αναφέρονται τα εξής:
 
«Με τις διατάξεις της παρ. 13, του άρθρου 2 (του Ν.2093/1992), που ισχύουν από 25.11.1992, αντικαθίσταται η περ. ιγ) της παρ. 1 του άρθρου 18 (του τότε νόμου περί ΦΠΑ 1642/1986). Με την αντικατάσταση αυτή η απαλλαγή ισχύει μόνο για την εκπαίδευση που παρέχεται από δημόσια εκπαιδευτήρια, καθώς και από άλλα πρόσωπα που αναγνωρίζονται ότι παρέχουν εκπαίδευση, από την κατά περίπτωση αρμόδια αρχή, καθώς και στις επιχειρήσεις που έχουν κύρια ή παράλληλη δραστηριότητα την παροχή εκπαίδευσης, επιμόρφωσης ή επανακατάρτισης, σύμφωνα με το καταστατικό τους, όταν είναι νομικά πρόσωπα, καθώς και τη δήλωση έναρξης εργασιών και πληρούν τις ειδικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διατάξεις του ΚΒΣ, ήτοι τηρούν το βιβλίο μαθητολογίου, όταν παρέχουν, την εκπαίδευση σε δικές τους εγκαταστάσεις, έχουν συσταθεί νόμιμα κ.λπ.
 
Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, στην απαλλαγή εμπίπτουν οι παρεχόμενες υπηρεσίες εκπαίδευσης, στις οποίες περιλαμβάνονται η προσχολική εκπαίδευση, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια (πανεπιστημιακή) εκπαίδευση, η ειδική εκπαίδευση για προβληματικά παιδιά, καθώς και η επαγγελματική εκπαίδευση, επιμόρφωση ή επανακατάρτιση και παρέχονται από πρόσωπα που είναι αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ή από το Υπουργείο Πολιτισμού ή από οποιαδήποτε άλλη αρμόδια αρχή κατά περίπτωση.
 
Αντίθετα, με την ίδια διάταξη δεν εμπίπτει στην απαλλαγή και επομένως υπάγεται στο φόρο η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης από πρόσωπα τα οποία δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, όπως η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης ερασιτεχνικού χαρακτήρα, η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης μέσω άλλου φορέα εκπαίδευσης κ.λπ.»
 
Σύμφωνα με τα παραπάνω, η άποψή μας είναι ότι η αρμόδια Δ.Ο.Υ. εφ’ όσον κρίνει με βάση τα πραγματικά περιστατικά ότι η επιχείρηση παρέχει όντως επαγγελματική εκπαίδευση θα πρέπει να εγκρίνει και την απαλλαγή της από τον
 
13.10.2009