Ενδοκοινοτική απόκτηση ανταλλακτικών εμπορευμάτων

Ελληνική επιχείρηση εμπορεύεται μηχανάκια και αξεσουάρ αυτών τα οποία αγοράζει από Γερμανία (ενδοκοινοτική απόκτηση). Αγόρασε όμως τώρα ανταλλακτικά από Γερμανία προκειμένου να επισκευάσει κάποια μηχανάκια που είναι χαλασμένα. Θα ήθελα να μου πείτε: η αγορά αυτών των ανταλλακτικών που είναι για την επιχείρηση δαπάνη α) θεωρείται ενδοκοινοτική απόκτηση; θα συμπεριληφθεί στη δήλωση intrastat και στον ανακεφαλαιωτικό πίνακα ενδοκοινοτικών συναλλαγών; β)ποιους κωδικούς θα συμπληρώσω στο Ε3; (θα τα χειριστώ σαν αγορά ή σαν δαπάνη;) γ) σε ποίους κωδικούς θα βάλω το ποσό στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Η δήλωση intrastat (άφιξης ή αποστολής), υποβάλλεται από τους υποκείμενους στον ΦΠΑ επιτηδευματίες, εγκατεστημένους στην Ελλάδα, όταν πραγματοποιούν ενδοκοινοτικές αποκτήσεις (εισαγωγές από ΕΕ), ή ενδοκοινοτικές παραδόσεις αγαθών (εξαγωγές προς χώρες της ΕΕ), και όχι για την παροχή ή τη λήψη υπηρεσιών.
 
Συνεπώς, στην προκειμένη περίπτωση εφόσον τα ανταλλακτικά μεταφέρονται από την Γερμανία στην Ελλάδα (ενδοκοινοτική διακίνηση αγαθού), η ελληνική επιχείρηση θα πρέπει να συμπεριλάβει τις συναλλαγές αυτές στη μηνιαία δήλωση intrastat άφιξης, εφόσον έχει υπερβεί το ισχύον κατώφλι εξομοίωσης, για τις αφίξεις ήτοι το ποσό των  100.000€ (http://eurostat.statistics.gr/intrastat/announcements.aspx)
 
Οι εν λόγω συναλλαγές θα περιληφθούν, επίσης, και στον τριμηνιαίο ανακεφαλαιωτικό πίνακα ενδοκοινοτικών αποκτήσεων (VIES).  Στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ η αξία του τιμολογίου του ξένου οίκου (των ανταλλακτικών),  θα συμπληρωθεί στον κωδ. 353 (ενδοκοινοτικές αποκτήσεις με 19%), στο σκέλος των εισροών, όπως επίσης και στον κωδ. 303 (ενδοκοινοτικές αποκτήσεις με 19%), στο σκέλος των εκροών. Ο αναλογών ΦΠΑ θα αναγραφεί στους κωδ. 373 και 333, αντίστοιχα. Επιπλέον, η ως άνω αξία του τιμολογίου αξία  θα πρέπει να συμπληρωθεί και στον κωδ. 341, του πίνακα των ειδικών λογαριασμών, της περιοδικής δήλωσης.
 
Ο χαρακτηρισμός μιας συναλλαγής ως ενδοκοινοτικής απόκτησης δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε3. Εφόσον η επιχείρηση τηρεί βιβλία Α΄ ή Β΄ κατηγορίας, η αξία των ανταλλακτικών θα καταχωρισθεί στον κωδ. 240 (αναλώσιμα υλικά -  εισαγωγές), καθότι η επιχείρηση δεν εμπορεύεται τα ανταλλακτικά αυτούσια, αλλά τα χρησιμοποιεί για την επισκευή των μηχανών που εμπορεύεται.
 
Αν η επιχείρηση τηρεί βιβλία Γ΄ κατηγορίας και λογιστικά παρακολουθεί τα ανταλλακτικά στην ομάδα 2, η αξία αυτών θα συμπληρωθεί στον κωδ. 410, ενώ θα διενεργήσει απογραφή σύμφωνα με το άρθρο 27, του ΚΒΣ.
 
Τονίζεται, τέλος, ότι για την καταχώρηση και λογιστική παρακολούθηση των αναλώσιμων υλικών των επιχειρήσεων που τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας, χρησιμοποιούνται οι κατάλληλοι υπολογαριασμοί του λογαριασμού 25 «ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ» και συγκεκριμένα στην περίπτωση που αναφέρετε, του 25.05 «Διάφορα αναλώσιμα υλικά». Ο χειρισμός αυτός θα πρέπει να ακολουθείται, ιδιαίτερα όταν υφίσταται η υποχρέωση υπογραφής (άρθρο 27, του ΚΒΣ) για την επιχείρηση, προκειμένου να μπορεί να υπολογιστεί στο τέλος της χρήσης η αξία των αναλωθέντων υλικών, η οποία θα επιβαρύνει το κόστος των πωληθέντων.
 
Εναλλακτικά το ΕΓΛΣ επιτρέπει και τη χρήση λογαριασμού δαπανών και συγκεκριμένα του 64.08 Υλικά άμεσης ανάλωσης για την καταχώριση τέτοιου είδους αγορών, με την προϋπόθεση όμως ότι η ανάλωσή τους θα είναι άμεση και ότι πρόκειται για υλικά μικρής σχετικά αξίας, τα οποία δεν αποτελούν εμπόρευμα.
 
22.9.2009