ΦΠΑ σε απαλλασσόμενη δραστηριότητα

1. Ελεύθερος επαγγελματίας ιατρός τηρεί βιβλίο εσόδων-εξόδων. Για τα έσοδα εκδίδει αποδείξεις παροχής υπηρεσιών χωρίς ΦΠΑ. Για τα έξοδα λαμβάνει τιμολόγια και αποδείξεις τα οποία είναι επιβαρυμένα με ΦΠΑ.
Ερώτημα 1ο: α) πως καταχωρούνται τα έξοδα στο βιβλίο; Σε ξεχωριστή στήλη η καθαρή αξία και σε άλλη στήλη ο ΦΠΑ; ή το άθροισμα καθαρής αξίας και αναλογούντος ΦΠΑ σε μία στήλη; β) τι γίνεται με το ΦΠΑ που έχουν επιβαρυνθεί οι δαπάνες, καθ΄ όσον περιοδική ΦΠΑ δεν υποβάλλεται από τους γιατρούς.
Ερώτημα 2ο: Το κέρδος (καθαρή αμοιβή) των ιατρών υπολογίζεται εάν από το σύνολο των εσόδων αφαιρεθούν τα έξοδα. Ποιά έξοδα; Της καθαρής αξίας ή του αθροίσματος καθαρής αξίας + ΦΠΑ;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Σύμφωνα με το άρθρο 22, παράγραφος 1, περίπτωση δ, η παροχή υπηρεσιών ιατρικής περίθαλψης και διάγνωσης, που ενεργείται  από πρόσωπα που λειτουργούν νόμιμα, απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ. Έχουμε λοιπόν, απαλλασσόμενη δραστηριότητα. Η αληθής ερμηνεία της διάταξης αυτής, είναι ότι η απαλλαγή από τον φόρο, ορίζεται για τις συγκεκριμένες πράξεις (ιατρικές υπηρεσίες) και όχι για το ενεργούν πρόσωπο (δηλαδή για τον γιατρό). Τούτο, έχει ως συνέπεια, ο  γιατρός, ελεύθερος επαγγελματίας, όταν εισπράττει αμοιβή για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του, να μην υπολογίζει ΦΠΑ στις εκδιδόμενες ΑΠΥ και εξ αιτίας αυτού, να μην επιβαρύνεται ο πελάτης-χρήστης αυτών των υπηρεσιών, ενώ όταν ενεργεί ως αγοραστής αγαθών ή υπηρεσιών για τις ανάγκες του επαγγέλματός του, καταβάλλει κανονικά τον αναλογούντα, κατά περίπτωση, ΦΠΑ.
 
Αυτονόητο είναι ότι ο ΦΠΑ αυτός των εισροών (δαπανών, αγορών παγίων κ.λπ.) δεν μπορεί να αφαιρεθεί από αντίστοιχο ΦΠΑ εκροών, αφού δεν υπάρχει τέτοιος, λόγω της απαλλασσόμενης δραστηριότητας. Ούτε όμως, μπορεί να ζητηθεί η επιστροφή του, επειδή οι ιατρικές υπηρεσίες είναι πράξεις απαλλασσόμενες χωρίς δικαίωμα έκπτωσης. Επομένως, το ποσό του ΦΠΑ κατά την αγορά αγαθών (πχ αναλωσίμων ή παγίων), ή την λήψη υπηρεσιών (πχ ΟΤΕ, κινητή τηλεφωνία, ΔΕΗ, συνδρομές κ.λπ.), ενσωματώνεται στο κόστος και λαμβάνεται ως έξοδο ολόκληρο το ποσό του σχετικού παραστατικού (τιμολογίου κ.λπ.). Έτσι θα καταχωρισθεί και στη στήλη των εξόδων, του Βιβλίου ΕΣΟΔΩΝ - ΕΞΟΔΩΝ  (χωρίς δηλαδή διαχωρισμό). Οίκοθεν νοείται, ότι το συνολικό ποσό της δαπάνης μαζί με τον ΦΠΑ, θα ληφθεί υπόψη στην Φορολογία Εισοδήματος, για τον προσδιορισμό του καθαρού εισοδήματος που θα δηλωθεί στα φορολογικά έντυπα (Ε3 και Ε1).
 
3.9.2009