Εισφορά ατομικής επιχείρησης σε ΟΕ

Γίνεται μετατροπή ατομικής επιχείρησης (αλουμινοκατασκευές) σε ΟΕ με το ίδιο ακριβώς αντικείμενο. Αποτελείται από 2 εταίρους και θα γίνει εισφορά σε χρήμα και σε είδος (υλικά και πάγια-όπως προέρχονται από την απογραφή). Για την περίπτωση της εισφοράς των υλικών και παγίων, πρέπει να γίνει αναλυτική αναφορά αυτών στο καταστατικό; Πρέπει να σημειωθεί ότι ο εταίρος που είχε την ατομική επιχείρηση ,θα συμμετέχει με ποσοστό 95%. Θα εκδοθεί τιμολόγιο - δελτίο αποστολής χωρίς ΦΠΑ;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Θα πρέπει να επισημάνουμε, εξ αρχής, ότι μετατροπή ατομικής επιχείρησης σε εταιρικής μορφής οικονομική μονάδα, δεν νοείται, στο πλαίσιο της συνέχισης της νομικής προσωπικότητας.
 
Ο φορέας της ατομικής επιχείρησης (επιχειρηματίας), είναι υποχρεωμένος να διακόψει την λειτουργία της επιχείρησής του, υποβάλλοντας σχετική δήλωση παύσης εργασιών, στο τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ  και εφόσον επιθυμεί την άσκηση του αντικειμένου της ατομικής, με εταιρική σύμπραξη, θα προχωρήσει στη σύσταση νομικού προσώπου.
 
Από τα δεδομένα του ερωτήματος προκύπτει, ότι στην ατομική επιχείρηση, κατά την χρονική στιγμή της διακοπής των εργασιών της, παραμένουν διάφορα περιουσιακά στοιχεία. Η (θεωρητική)  απόκτηση των περιουσιακών αυτών στοιχείων, από το φυσικό πρόσωπο (πρώην ατομικός επιχειρηματίας), εφόσον θα χρησιμοποιηθούν, για προσωπικές ή οικογενειακές του ανάγκες, χαρακτηρίζεται ως πράξη αυτοπαράδοσης αγαθών και σε ότι αφορά τον ΦΠΑ, είναι υποκείμενη στον φόρο αυτόν. Αν συμβεί αυτό, θα εκδοθεί στοιχείο αυτοπαράδοσης και η απόδοση του φόρου που αναλογεί στην αξία των ως άνω περιουσιακών στοιχείων, θα καταχωρισθεί στην περιοδική δήλωση της περιόδου, εντός της οποίας έλαβε χώρα η διακοπή των εργασιών της ατομικής.
 
Στην περίπτωση, όμως που η εισφορά των στοιχείων ατομικής επιχείρησης, πραγματοποιείται με σκοπό την  συμμετοχή στο κεφάλαιο νομικού προσώπου, δεν έχουμε φορολογητέα πράξη στον ΦΠΑ. Η διάταξη της παραγράφου 4, του άρθρου 5, του Ν.2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ), είναι σαφής: « Δεν θεωρείται ως παράδοση αγαθών η μεταβίβαση αγαθών επιχείρησης, ως συνόλου, κλάδου ή μέρους της, από επαχθή ή χαριστική αιτία, ή με την μορφή εισφοράς σε υφιστάμενο ή συνιστώμενο νομικό πρόσωπο.»
 
Τούτο γιατί,  θεωρείται ότι το νομικό πρόσωπο που αποκτά τα αγαθά (περιουσιακά στοιχεία), υπεισέρχεται ως διάδοχος στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις της ατομικής επιχείρησης που διακόπτει τις εργασίες της.
 
Τα εισφερόμενα περιουσιακά στοιχεία θα αναγραφούν αναλυτικά στο καταστατικό της υπό σύσταση ΟΕ, ενώ η πράξη είναι  εκτός πεδίου εφαρμογής του ΦΠΑ.  Επισημαίνουμε ότι στις περιπτώσεις μεταβίβασης αγαθών που δεν θεωρούνται «μεταβίβαση αγαθών επιχείρησης ως συνόλου», θα οφείλεται ΦΠΑ. Κρίσιμο σημείο πάντως,   για την μη επιβολή ΦΠΑ, είναι το γεγονός ότι τόσο το φυσικό πρόσωπο που εισφέρει, όσο και το νομικό πρόσωπο που αποκτά  τα αγαθά, είναι πρόσωπα υποκείμενα στον φόρο. Οπωσδήποτε δε, δεν επηρεάζει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η μεταβίβαση, δηλαδή είτε με έκδοση τιμολογίου (που στη περίπτωση του ερωτήματος, δεν μπορεί να γίνει, λόγω της διακοπής των εργασιών), είτε με αναγραφή σε ιδιωτικό συμφωνητικό.
 
Υπενθυμίζουμε ότι η αξία των εισφερόμενων υλικών, παγίων κ.λπ. της ατομικής, από το φυσικό πρόσωπο, ως εταιρική μερίδα, αποτιμάται από κοινού από τους εταίρους. Ωστόσο, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ, διατηρεί το δικαίωμα της επανεκτίμησης και της αναγραφής μεγαλύτερης αξίας, στη σχετική δήλωση υπολογισμού του Φόρου στη Συγκέντρωση Κεφαλαίου, του Ν.1676/1986, χωρίς να επέλθουν αλλαγές στο καταστατικό.
 
31.7.2009