Ανέγερση οικοδομής από κοινού σε οικόπεδο της συζύγου

Η σύζυγος έχει στην κυριότητα της ένα οικόπεδο με ποσοστό ιδιοκτησίας 100% (Δηλώνεται στο Ε9 100% στο όνομα της ) Αρχίζει η ανέγερση Α Κατοικίας με άδεια οικοδομής στο όνομα της συζύγου ως ιδιοκτήτρια του οικοπέδου 100%.Το κόστος της ανέγερσης αναλαμβάνεται σε ποσοστό 50%-50% από κάθε σύζυγο. Και οι δυο σύζυγοι εργάζονται. Ερώτηση:
1) Mπορεί να δηλωθεί στο Ε9 η αξία της κατοικίας σε ποσοστό 50%-50% από κάθε σύζυγο;
2) Το Οικόπεδο θα εξακολουθεί να δηλώνεται στο Ε9 100% στο όνομα της συζύγου; 3) Μπορούν τα παραστατικά δαπανών να εκδίδονται στο όνομα και των δυο συζύγων ώστε να γίνει ο επιμερισμός σε ποσοστό 50%-50% και να δηλωθούν στην δήλωση για το τεκμήριο δαπανών ανέγερσης ακινήτων;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και την υφιστάμενη νομοθεσία και δεδομένου ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε άλλη δικαιοπραξία, ιδιοκτήτης του ακινήτου που έχει ανεγερθεί επί του οικοπέδου, είναι αποκλειστικά ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου αυτού. Έτσι στην προκειμένη περίπτωση, ανεξάρτητα από το πως έχει επιμεριστεί το κόστος κατασκευής του κτιρίου, ιδιοκτήτης του είναι η σύζυγος. Κατά συνέπεια και στο Ε9 το σύνολο του κτιρίου θα δηλωθεί στο όνομα της συζύγου. Εννοείται ότι και το οικόπεδο θα παραμείνει όπως έχει δηλωθεί, δηλαδή 100% στη σύζυγο.
 
Στη φορολογία εισοδήματος ως τεκμήριο ανέγερσης οικοδομών, λαμβάνεται το πραγματικά καταβαλλόμενο ποσό για το σκοπό αυτό, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το με βάση τις διατάξεις του άρθρου 35 του ΚΦΕ προσδιοριζόμενο ελάχιστο κόστος οικοδομής. Κατά συνέπεια τα παραστατικά που αφορούν τις δαπάνες ανέγερσης της οικοδομής πρέπει να εκδίδονται στο όνομα του ιδιοκτήτη της οικοδομής (όπως έχει εκδοθεί και η άδεια) προκειμένου να καλυφθεί το ΕΚΚΟ. Σημειώνεται ότι η δαπάνη για την ανέγερση Α κατοικίας απαλλάσσεται του τεκμηρίου εφόσον η επιφάνειά της δεν υπερβαίνει 120 τ.μ. Αν η επιφάνεια της οικοδομής υπερβαίνει τα 120 τ.μ., λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη που αντιστοιχεί στην επιφάνεια πάνω από τα 120 τ.μ. Ωστόσο δεν θεωρείται ότι αποκτάται Α κατοικία, αν ο υπόχρεος, ο άλλος σύζυγος και τα τέκνα που τους βαρύνουν, έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή ισόβιας επικαρπίας ή οίκησης, εξ ολοκλήρου ή επί ιδανικού μεριδίου, σε άλλη οικία ή οικίες, εφόσον το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί υπερβαίνει τα εβδομήντα 70 τ.μ. η οποία προσαυξάνεται κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 25 τ.μ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα που βαρύνουν τον υπόχρεο ή τον άλλο σύζυγο. Εάν παρ’ όλα αυτά με βάση τα παραπάνω, συντρέχει περίπτωση εφαρμογής του τεκμηρίου του άρθρου 17 του ΚΦΕ, αυτό υπολογίζεται μόνο εάν η διαφορά μεταξύ του εισοδήματος που δηλώθηκε και από τους δύο συζύγους και της συνολικής ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης αυτών είναι μεγαλύτερη από ποσοστό 20% του εισοδήματος που δηλώθηκε με την αρχική εμπρόθεσμη δήλωσή τους το ίδιο έτος. Έτσι εάν το εισόδημα του συζύγου επαρκεί ώστε να καλύψει τυχόν διαφορά τεκμηρίων της συζύγου, δεν θα προσδιοριστεί τεκμαρτό εισόδημα και προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.
 
3.4.2009