Επίδομα τεχνικού ασφαλείας

Στην επιχείρηση μας (Δημοτική Επιχείρηση ύδρευσης Αποχέτευσης Μαλίων) απασχολούμε ένα τεχνολόγο μηχανολόγο (ΤΕΙ) σαν τεχνικό ασφαλείας για πρώτη φορά. Αμείβεται με τη σύμβαση των εργαζομένων της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ στην οποία δεν προβλέπεται αντίστοιχο επίδομα τεχνικού ασφαλείας ήθελα σας παρακαλώ να μας πείτε πως αμείβονται οι τεχνικοί ασφαλείας και τι προβλέπεται από τη νομοθεσία.
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Από την σχετική έρευνα που διενεργήσαμε, ήδη υφίστανται για το 2008, δύο Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (η μία μάλιστα προέκυψε, κατόπιν διαιτησίας), οι οποίες προβλέπουν τον υπολογισμό επιδόματος για τους τεχνικούς ασφαλείας.
 
Η πρώτη είναι η ΣΣΕ  «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των τεχνολόγων τροφίμων, απόφοιτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που απασχολούνται σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες όλης της χώρας» (Π.Κ. 121/25-9-2008). Στη Σύμβαση αυτή προβλέπεται η χορήγηση από 1/1/2008, επιδόματος τεχνικού ασφαλείας σε ποσοστό 13% επί του βασικού μισθού, για τον εργαζόμενο που συμπληρωματικά των κύριων καθηκόντων του, έχει ορισθεί ως τεχνικός ασφαλείας στην επιχείρηση.
 
Η δεύτερη είναι η Δ.Α. 46/2008 « Για τους όρους εργασίας των Διπλωματούχων Μηχανικών, οι οποίοι απασχολούνται σε βιομηχανίες όλης της χώρας», στην οποία προβλέπεται ότι εφόσον ανατίθενται καθήκοντα τεχνικού ασφαλείας σε εργαζόμενο μηχανικό, παράλληλα με τα κύρια καθήκοντά του στην επιχείρηση, θα πρέπει να υπολογίζεται επίδομα 13%, επίσης, επί του βασικού μισθού, ενώ αν ο μηχανικός έχει την ειδικότητα του μεταλλειολόγου, το επίδομα αυτό θα υπολογίζεται με ποσοστό 14%.
 
Κατά την άποψή μας, εφόσον δεν προβλέπεται από την ΣΣΕ κάποιος όρος αμοιβής και απασχόλησης για τον τεχνικό ασφαλείας, μπορεί να συμφωνηθεί με την ατομική σύμβαση εργασίας του τεχνολόγου μηχανολόγου, αφενός μεν η ανάθεση των καθηκόντων του τεχνικού ασφαλείας, αφετέρου δε το ποσό των επί πλέον αποδοχών του.
 
Σημειώνουμε ότι η σχετική νομοθεσία στην οποία μπορείτε να ανατρέξετε για τα καθήκοντα του τεχνικού ασφαλείας, είναι ο Ν.1568/1985 (άρθρα 4 έως 7), καθώς και το Π.Δ.17/1996 (κατηγορίες επιχειρήσεων Α’, Β’ και Γ’,  και ελάχιστες ώρες απασχόλησης, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων στην επιχείρηση).
 
(Βλέπε και «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ», τεύχος Νοεμβρίου 2006, σελ. 1375)
 
30.3.2009